С добра реколта от мед се похвалиха пчеларите

Пето издание за мед ще има в Добрич
5 ное 2013 15:24, Анисия Иванова
1
С добра реколта от мед се похвалиха пчеларите
Снимка: Булфото

Пчеларите в Североизточния район добиха много добра реколта от мед и не се очаква ръст в цената на продукта, съобщи заместник-председателят на Съюза на българските пчелари Янко Янков на пресконференция в Добрич.

Според него стопанската година е особено благодатна за добива на акациев мед, който достига 20-25 килограма от пчелно семейство и е почти двойно по-висок от 2012 г.

Изкупната цена на монофлорния мед и тази година е 4.50-5 лева за килограм, а на дребно стига 10-11 лева, посочи заместник-председателят на браншовата организация.

По думите на Янков няма особена промяна в цената на меда, но в страната е намалял броят и на пчеларите, и на пчелните семейства и това според бранша се дължи на малкия размер от помощи, които се отпускат на тези земеделски производители.

Българските пчелари смятат, че тригодишната програма за развитие на сектора е била в полза главно на започващите да се занимават с добив на мед и като цяло пчеларите са незаслужено „заобиколени” от гледна точка на субсидиите.

Съюзът на българските пчелари ще открие в Добрич пето издание на Фестивала на меда в дните от 8 до 15 ноември, каза Янков. Фестивалът ще събере производители от Добрич, Варна, Русе, Разград, Пловдив и други градове в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: добричмедсубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари