Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Уфф- т.е. скуатърство...
25
5
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
От 40 - "скуитърството" да се чете "скуОтърство"
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ СЪМ ГИ Е КАНИЛ ТУКА ТЕЗИ АРАБСКИ *** ,ДА СИ ГИ ПРИИРАТ У ТЯХ СИ ТИЯ КОИТО ЗАПАЛИХА КОНФЛИКТИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК,А ТОВА СА ЦИОНИСТКИТЕ КОЧИНИ САЩ И ИЗРЕЛ И *** С ЧАРШАФИТЕ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ,И КАТАР,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ ИЗРЕЛ Е ГРАНИЧНА ТЕРИТОРИЯ НА СИРИЯ И КАТО ТАКАВА СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОНВЕНЦИИ Е ДЛЪЖНА ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ ОТ ГРАНИЧНА СТРАНА В КОЯТО СЕ ВОДИ ВОЙНА,АМА *** СИ ЗАТВОРИХА ГРАНИЦАТА ,А КОГА АТАКА ПОИСКА НИЕ ДА СИ ЗАТВОРИМ ГРАНИЦАТА ВЕДНАГА *** КАЗАХА ,ЧЕ НЕ МОЖЕ
23
4
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
И да ми се пишат минуси- фактите са си факти.В България не е познато скуитърството като ординерен законен начин за придобиване на недвижим имот. Тези *** английски порядки не са присъщи на българското право и на българското общество.Британците винаги са били "друга бира"- не случайно правната им система се различава от континенталното романогерманско право...Казано накратко- завземане на зами и жилища, които не се стопанисват от законните им собственици, Е НЕЗАКОННО В БЪЛГАРИЯ, а в англия не е.
22
2
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Държава в която хората са принудени да оцеляват с просия,помощи и бедни работещи - никога и нещо няма да върви..специално въпросните пришълци не са за жалене,защото напълниха с хилядиевро джобовете на турските каналджии а впоследствие и на българските тарикати организирани отмафиотски адвокати..но в крайна сметка ако не се увеличат двойно приходите на всички в скоро време,ще стане страшно!
21
5
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 35- Турче, не лай по българите. Турция има много по-голяма територия, анадола е достатъчен да побере всички сирийци - и кюрди, и други. Дръжте си ги там, а мита за "необработваемите и запустели български земи" си го наври- знаеш къде...Именно в турция имате безлюдни области. И научи най- накрая , че от както съществува 3та българска държава, българското вещно право НЕ ДОПУСКА погасяване на правата на собственик на земя поради това, че той не я обработва!Хем сте неуки, хем сте нагли!
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ислямските държави не е ли им забранено да празнуват Нова година? Нали там ако европеец реши да си празнува неговите празници ще го направят на нищо същите тези, които сега са тук.
19
2
 
48
 
! Отговори
Х преди 10 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТЕЗИ ОТ КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА В БУРГАС И МНОГО ДРУГИ КОИТО МАКАР ЧЕ РАБОТЯТ И НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ.КАК ТЕ ПОСРЕЩАТ КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА.МНОГО БЪЛГАРИ СА ПО ЗЛЕ ОТ ИМИГРАНТИТЕ.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неминуемо ще започнат да ги заселнат в празните села и градове, природата празно не търпи. Българите като не си искаме земята, други я искат.
17
2
 
20
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Кой открадна парите за бежанците?
16
2
 
32
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Не разбирам- защо настоящата статия е основна в раздел "Общество" в този сайт? От кога чужденци- престъпници са част от БЪЛГАРСКОТО общество, та да им се отделя толкова време на БЪЛГАРСКАТА Нова година и то в раздел" Общество"? Не им ли стига на чужденците, че не са в българските затвори?
15
3
 
35
 
! Отговори
А преди 10 години
Говорете ни глупости, ние виждаме какво правите - пуснахте 11 хил. мюсюлмани за три месеца. Между тях може би поне хиляда са терористи. Необходимо е малко време и ще се задействат. Това се случи единствено поради покварата и некадърността на сегашното правителство на БСП(ДПС).
14
2
 
49
 
! Отговори
Хм преди 10 години
1. Преминаването на границата ни е незаконно ,затова на първо време те са престъпници нарушили законите на България. Документи за българско поданство може да се подадат и в Турция. 2. Изпочупването на всички легла и други мебели ,както и изхвърлянето на всички дрехи дарени от българите и държавата ни за тях е вандалски акт на хора нежелаещи да спазват законите на страната ни.3. Не може да декларираш ,че имаш пари в банка в Турция ,а тук изведнъж си беден и без документи!
13
2
 
47
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Българи посрещат Нова година без храна и лекараства трябваше да ви е заглавието,ако не работехте за пари.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
amiiiii kvo da kaja - kato ne im haresva da se vry6tat otkydeto sa do6li, ama tam i tova niamaha da imat.
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се махат като не им харесва тук.
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никой не ги е поканил с бъклица - да си ходят,това са проекти на еврейските американскИ+турски планове за превземането на МИЛАТА НИ БЪЛГАРИЯ
9
3
 
46
 
! Отговори
2 преди 10 години
да ходят на топло в Судитска Арабия ..там и пари ще им дадат.Нали *** от Катар и Судитците най-много бъркат арабския казан с *на...искат война ,шериат и джамий...айде пътя натам.Какво правят тук ,бягали от войната -ами бягайте на юг бе аланкоолу ....
8
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tapi kuxi leiki tova sa bejanci nesa imigrant GANIO GANIOi
7
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЕПОРТАЦИЯ!!! Не ни трябват бъдещи терористи! То ясно че целта е българите да станат малцинство в бъдеща мюсюлманска република на територията ни!