Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
20
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
То и много българи са така...ама вълци ни яли нас...
45
3
 
26
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До СунайВ Турция твоят коментар нямаше да мине проверката на *** и нямаше да бъде пуснат в сайта. Не вярваш? Напиши един коментар където леко да критикуваш турците и го пусни в haberturk, който е един от най-големите новинарски сайтове в Турция. Няма да мине. Лично на мен са ми спирали много коментари в haberturk. И много малко коментари са ми ги пускали. И така е във всички турски сайтове. Навсякъде има цензура. Така че има неща в които ние българите сме много по-напред от вас.
44
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали по 1100лв. им беше издръжката на човек. За 1100лв на парче на хотел щяха да живеят и в ресторант да се хранят. На лъжата краката са къси, както на всички депутати.
43
3
 
37
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Мюсюлманите иэобщо не посрещат Нова Година, и нямат нищо общо с христянските праэници:-)))
42
2
 
36
 
! Отговори
Aladzhov преди 10 години
То и ние сме така ... без храна и лекарства ... всекидневно, но не се оплакваме ... Ние не сме ги искали бежанците ... те сами си дойдоха,... на който не му харесва ... пътя чантата и да се омита ..
41
4
 
24
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До АнонименДо 57Доста странна интерпретация на това, което съм написал. Най-вероятно си турчин или ***. Аз знам турски и да ти кажа в турските вестници съм срещал доста статии за това как се краде в Турция. Например има заглавия "Тя пак открадна. Този път 100 млн. долара". И от статията се вижда,че някаква бизнес дама е откраднала 100 млн. долара,но както и миналият път (когато е откаднала 40 млн. долара) си е наела добри адвокати и са я пуснали. Така че и в Турция се краде, даже повече.
40
4
 
26
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Сунай Няма нужда да ръсиш глупости за българите. В цял свят са известни българските ИТ като качествени и висококвалифицирани хора, известни сме и с факта, че когато ни се плаща добре, си скъсваме задниците от работа. Не знам турците с какво сте известни като хора- не ме интересува. Но е факт, че под статия за проблеми, касаещи БЪЛГАРСКОТО общество, нямате място за коментари. Гледайте си там сина на ердоган и неговите кражби- малко ли са откраднали от ТУРСКИЯ държавен бюджет?
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,тъжно е,но сирийците са могли да избират къде да бягат,направили са грешния избор и сега си плащат,а какво да кажем ние,които сме се родили тук.Не сме имали избор къде да се родим,а плащаме за чужд избор.Какво да направим ако обичаме страната си,но не я харесваме? Единственото,което ми идва наум е да се бием с днешните управляващи,други идеи?
38
5
 
30
 
! Отговори
ТАМПЛИЕР преди 10 години
И как точно посрещат Рождеството отявлени и.с.л.я.м.и.с.т.и. един изцяло християнски празник,че не ми стана много ясно?!Все едно аз да посрещам гладен рамазам/или както там се казваше скапаният им празник/.Ама дай да напишем още една"жална"новина за арабите!?Нямам думи!!Никакви журналисти не сте,а предатели!!
37
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Аноним 1000: като не е български проблем защо прибраха парите от евро съюза за помощ на бежанците и каде са парите. по крадливи от *** са само българите и депотатите хаха
36
2
 
47
 
! Отговори
Божидар преди 10 години
Така ще посрещнат Нова Година и 90% от пенсионерите в България! Защо не пуснете една статия и за тези хора?!
35
3
 
23
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Сунай Разликата в обхвата на понятието се определя от разликата в криминализираните деяния в турското и българското право. Според турския НК всяка обида на турската идентичност, турските политици и турският народ е възведено в престъпление. Използвате факта, че в бг. наказателно право не е така,обиждате ни в бг. сайт на бг. език, а когато ние ви обидим/ наистина, а не с обида само във вашето въображение/- ревете като заклани...Не става така- или ще има взаимно уважение, или взаимна вражда!
34
3
 
35
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
В България има хиляди българи, които посрещат нова година без храна и лекарства.Една статия и за тях напишете.Иначе е расизъм спрямо българите.
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо,това са престъпници ! И второ,поне 1-2 милиона българи ще посрещнат новата година доста по бедно от тях !Значи нас кучета ни яли ,а за някакви престъпници много милеете !
32
5
 
25
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До Бай ГньоТурция да си ги гледа. Турция одобрява тази война, т.е. е причина тази война да я има. Освен това са мохамедани.Ние няма как да се радваме на терористи на наша територия.Виж какво правят мохамеданите в Русия.
31
4
 
16
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Сунай Давам акъл, защото това е работата ми- като юрист познавам отлично българското вещно право и мога да дам професионално мнение. Така ли се получава, според теб- когато напиша истината за турция- ааа- сея език на омраза; когато напиша фактите за българското вещно право- пак сея омраза...А да и е хрумвало, че именно юристите са онези профита, които определят кое според закона е "сеене на език на омраза"? Какво си мислиш, че включва това понятие- обхвата му е различен в Бг. и турция.
30
8
 
3
 
! Отговори
Бай Гньо преди 10 години
Тази снимка горе е от БГ бежански лагер, и линка тук е от от турция с над 100 хил бежанци сами преценете кои са по цивилизовани. стига само се залъгваме че сме европейци. https://google.bg/search?q=t%C3%BCrkiye%27deki+suriye+kamplari&client=firefox-a&hs=Jab&rls=org.mozilla:bg:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=T3_CUrWHCbSLyQPslIHwBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=606#facrc=_&imgdii=_&imgrc=aCdYHlVIsaXV1M%3A%3BSB0x2xKFb4EFwM%3Bhttp%253A%252F%252Fduzceyerelhaber%252Fresim%252Fupload%252F35118.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fduzceyerelhaber%252Fturkiyeden--dunyadan-haberleri%252F106
29
4
 
44
 
! Отговори
Бай Иан преди 10 години
Аз съм пенсионер и почти цялата ми пенсия отива за лекарства а някои не ги купувам защото не стигат парите но за журналистите е по важно че за бежанците няма лекарства..А и тези ако наистина бягаха от войната щяха да останат в Турция там и работа има и са мюсулмани целта на тези тук е друга,мюсулманите в тази държава да станат мнозинство което рано или късно ще стане
28
4
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Съфорумци, НИКОГА не пробвайте да пишете на лаптоп, докато се храните. Както виждате от правописа в последните ми коментари, резултатът е катастрофален- "изяждат" се буквички, натиска се съседен бутон за буквичките...:)
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе защо като цъкна + на Софиянец и той после изчезва, но минусите си му растат?