Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами не им давайте пари, давайте им храна! Това не са корави българи да оцеляват 4-членни семейства с една заплата, понякога и минимална.
5
4
 
2
 
! Отговори
mo преди 10 години
* алал им вера! ;-)
4
4
 
32
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Днес не мразя никой.Планетата Земя е негостоприемномясто за много хора. Дано 2014г да е по-добра за всички!
3
11
 
3
 
! Отговори
oUT преди 10 години
ALOO GDE SA PARITE OT EVROSYUZAA DETO GI PRATIHA? pERSONALA SHTE NAPUSKA TO4NO ZA TOVA, ZASHOTO PARITE NE STIGNAHA DO TQH. tEZI KOITO VZEHA PARITE NE SA *** ... Poosle koi bil prestypnika.
2
25
 
32
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
От една страна не искам тези хора у нас. Те са с друга религия и други ценности, нямащи нищо общо с православието.От друга страна ги съжалявам, защото те нямат никаква вина за това, което става в държавите им. Ако в моя град имаше бежански лагер щях да отида и да им занеса някаква храна, ей така, от чисто християнско милосърдие.Дано Новата година да им донесе завръщане в родината и там нещата да са по-добри, отколкото са сега.
1
10
 
44
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
И на посрещането на Новата ли трябваше да ни занимавате с тези кандидат -атентатори???Я вижте какво баребекю имат?Половината българи не можем да си го позволим така!!!