ДПС застана зад протеста на тютюнопроизводителите

Партията с идеи за частично възстановяване на регулацията
Обновена: 6 яну 2014 16:57 | 6 яну 2014 11:10, Камелия Цветанова
71
ДПС застана зад протеста на тютюнопроизводителите
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

Тютюнопроизводители от различни краища на страната излизат на голям протест в центъра на Харманли заради ниската изкупна цена – между 5,50 и 6 лв. за килограм ориенталски тютюн, и заради късната кампания.

ДПС застава зад тях, защото исканията им са справедливи, обяви лидерът на партията Лютви Местан по bTV.

Той коментира, че всичко, което днес тютюнопроизводителите искат, са го имали до 2009 година, когато ГЕРБ пое управлението на страната.

Още по темата
„Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Имаше фонд „Тютюн” за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото бившият премиер Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов отмениха Закона за тютюна и оставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата”, заяви Местан.

Тогава ГЕРБ обясниха действията си с нови правила от Европа, а лидерът на ДПС се съгласи с това, но обясни, че се е въвел механизъм за национални доплащания за референтен период.

„Това го знаем, но понеже в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията”, добави той.

Лютви Местан допълни, че днес ще бъде проведена среща с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов”, тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв.

„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие”, които оценяваха качеството на тютюна, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Местанов, признай!- ДПС искат отново да върнат лицензионния режим, който позволяваше на Фонд Тютюн да пълни партийните каси с пари от подкупите, които фирмите изкупвачи плащаха, за да получат лиценз. Тази порочна практика е вредна преди всичко за тютюнопроизводителите, но в същото време и за държавата, която рискува да бъде санкционирана от ЕК. - Възстановяването на Фонд Тютюн и лицензионния режим е в пряко противоречие с европейските регламенти за свободен пазар и конкуренция"".
60
9
 
0
 
! Отговори
udri преди 10 години
оставете правителството да работи бе маму стара.
59
0
 
9
 
! Отговори
акуд преди 10 години
хехехе всички мюсюлмани от родопите знаят , че зад фирмите монополи които искат изкуствено да занижат с 2.00 лева изкупната цена стоят роми на амет доган
58
0
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
хахаха, голям смях! Те ДПС заставали зад тях, ама реално те стоят и зад фирмите които изкупуват, всичките те, както и Булгартабак са вече собственост на ДПС. Мижими да те лажем...
57
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРКА. преди 10 години
АЗ НЕ СЪМ ОТ КЪРДЖАЛИ , НО ЗНАЯ КАК СЕ ОБРАБОТВА ТЮТЮН.НИКОГА НЕ СЪМ ПУШИЛА , А И НЯМА ДА ПРОПУША , НО РЪЧИЧКИТЕ МИ ОТ 6 ГОДИШНА СА БИЛИ В КАТРАН ОТ ТЮТЮНА. ЗНАЯ ЗАЩОТО СЪМ ГО ИЗПИТАЛА НА ГЪРБА СИ КАК СЕ ЗАСЯВА СЕМЕНЦЕТО , КАК СЕ ПЛЕВИ , КАК СЕ РАЗСАЖДА ПО РЕДОВЕТЕ, КАК СЕ КОПАЕ, КАК СЕ БЕРЕ , КАК СЕ НИЖЕ И ПОСЛЕ СУШИ И НАДИПЛЯ НА ПАСТАЛЧЕТА. ТРУДА И МЪКАТА ПО ОПТГЛЕЖДАНЕТО Е ГОЛЯМА ЗАТОВА ЗАСТАВАМ ДО ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ ДА ИМ БЪДЕ ОТЦЕНЕН КАТРАНЕНИЯТ ТРУД.КОЙТО НЕ Е ЯЛ ДОМАТ, ХЛЯБ И КАТРАН ...
56
0
 
9
 
! Отговори
Жозе Барозу преди 10 години
ДПС застанало зад протеста на тютюнопроизводителите. Това значи, че ДПС е застанало срещу себе си защото те като партия са отговорни за случващото се с кампанията за изкупуване. От май. 2013 са на власт и досега да бяха взели мерки, а не на 1 януари да се събудят и да кажат : "Въх, кво стана, други са ни виновни пак". Смешници ! И питам откъде накъде ще се опитват да яхват този протест след като цяло лято пищят, че други партии яхвали други протести.
55
0
 
27
 
! Отговори
местановски преди 10 години
на този самунджия в кърджали му викаме Клеопатра когато босовете на дпс са в града, просто елате да видите как се правят на мотики по бароветеа тази брантия на снимката винаги е с някакъв млад пич вероятно тъпкачат му и като се натряска се държът за ръкагнусна история, даже има снимка облякън по чаршав и с корона на кралица на главата. разврат бате разврат.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
др.Местан та нали ваща крадлива партия участва в управлението през целия преход-питам ви зад кого заставате а-по-голям циркаджия не съм виждал,крадливи,мазни,безкруполни и алчни,досадни гадинки,ти си най-мразеният и алчен политик,подмина и Доган от ДПС,вече и в твоя МОМЧИЛГРАД те ненавиждат
53
0
 
25
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
5.50 за килограм ,при Бойко беше 7.50 ,хак да ви е
52
0
 
25
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Пак ще ги изклатят,а каде е Бисерооооов
51
0
 
18
 
! Отговори
m.markov преди 10 години
Пак ще ги изклатят,но те гласуваха за тях нека им ядът дървото.ДПС застана зад тях,та нали са управляващи кво чакат теглете заеми теглетеееее
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Прекупвач до 45Da v momenta edna grucka firma stroi v Kirkovo Kardjaliysko ceh za manipulirane i za izkupuvane na orientalski tutuni i tova e oshte na4aloto i druga firma Mihaylidis i toy izkupuva ,no darjavata im se opuva zashtoto gubi milioni dolari i nqma otkade da subsidirat partiynite centrali,a 4e tutuna bil neka4estven ela i vij orientalskiya tutun se izpolzva samo za aromat na cigarite may neshto ne razbirash ot tutunevi izdeliya
49
15
 
0
 
! Отговори
Patriot преди 10 години
Mestan premier,inache BG njama da se opravi !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dogan ----PREZIDENT----tova e formulata ......
48
2
 
3
 
! Отговори
Прекупвач до 45 преди 10 години
А замислиял ли си се защо гръцки прекупвачи не си направят фирми тука и да го изкопуват на безценица???? Въпроса е в качеството, акциза, потреблението и в това че на всякъде се работи с Вирджиния а не с ориенталски (пр итова от долнопробно качество). Или гърците не са се сетили че ще направят доста повече кинти??? А и друго, кой им е забранил да го продават, могат да си направят фирма , да си рекламират продукта и да продават (след съответните данъци и акцизи)!
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другaрите Местaн, Сергей и Сaйдер бей сa нaШте вождове любими, a *** и Ердоaн сa лидерите нa СВЕТО, зa тех двaмaтa музей ще съгрaдиме нa местото нa бившия..., МA ПО- ГОЛЕМ!!!
46
1
 
20
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Сега Местан ще вдигне цената с 1 лв. и ДПС ще си осигури изборен прогрес! Всички тези ***-турски номера ги знаем вече наизуст!
45
0
 
19
 
! Отговори
ДС-то преди 10 години
Естествено е ЕТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДПС да застане зад ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОТЕСТ за за не се наложи да отговаря на въпроса: ЗАЩО ДПС ГИ ДОКАРАХА ДО ТУК???????
44
0
 
30
 
! Отговори
кусъктъх шармута преди 10 години
ЕВАЛА, АЛЛАХУ АКБАР пардон ЛЮТВИ МЕСТАНОВСКИЕДИН E МЕСТАНОВ И СИДЕРОВ Е НЕГОВИЯТ ПРОРОКСАМО АЛЛАХ МЕСТАННОВ И ХРИСТОС СИДЕРОВ са истинските БОГОВЕ ВСЕВИШНИДПС И АТАКА МОРАЛНИТЕ СТОЖЕРИ НА ПЛАНЕТАТАКОРАНА И БИБЛИЯТА СА ПРОСТО ПАРЧЕТА ПАРЦАЛИВ СРАВНЕНИЕ С УСТАВИТЕ НА ДПС И АТАКАИСУС СИДЕРОВ + АЛЛАХ МЕСТАННОВСКИ = МОРАЛНИ ЧЕСТНИ ПАТРИОТИДПС И АТАКА = ПОБЕДАААААААА
43
0
 
17
 
! Отговори
perekly преди 10 години
До АнонименАбсолютно вярно!Тютюнът не е препитание,а заробване за тези хора.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПрекупвачTogava darjavata da im razreshi da prodavat na grucki prekupva4i koito davat nay malko 10 lv ,a ti posle duhay supata e takiva ste vie bulgarite gladni shte stoite no ako e vash produkta shte iskate nay visoka cena a ako vie shte kupuvate shte dadete nay niska cena