Два митинга във Видин защитаваха "Конака"

Съдът ще се произнесе до месец по делото на мюфтийството
Обновена: 7 мар 2014 13:55 | 7 мар 2014 13:03, Анисия Иванова
57
Два митинга във Видин защитаваха "Конака"
Протестните шествия във Видин в защита на "Конака". Снимка БТА

Видинският окръжен съд заседава днес по делото за възстановяване на собствеността на музей "Конака" на мюсюлманското вероизповедание, а в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест. Съдията по делото заяви, че съдът ще се произнесе по делото до месец, след като днес бе представена подробна техническа експертиза от архитект Галя Антова.

От страна на Мюсюлманското вероизповедание в съдебна зала нямаше представител. Делото за възстановяване на имота във Видин се отлага два пъти заради необходимо технологично време на вещото лице да прегледа наличната документация.

Още по темата
Вещото лице по делото Галя Антова заяви, че сградата е наречена "Конака", но никога не е била турски конак, тъй като по време на турското владичество всички сгради са се наричали конаци, а не община, както е сега, съобщава  БТА Сградата е построена в средата на 19 век като такава на митрополията в непосредствена близост до  църквата "Св.Димитър". 

Използвала се е от Видинската църковна община и е наричана "Епископски конак". След Освобождението през 1978 година се е използвала за Видинско общинско управление. Няма данни преди 1878 година сградата да се е ползвала от турските власти с каквото и да е предназначение. От 1956 година е исторически музей на Видин и в него сега има изключително ценни археологически експозиции, находки от римските градове Рациария и Бонония, каза Антова.

За запазване на обществения ред в центъра на Видин от сутринта имаше части на полицията, на жандармерията и на Гранична полиция. Сградата на съда бе оградена от кордон от жандармеристи, през който преминаваха служители на съда, адвокати, граждани.

Докато днес съдът във Видин заседаваше, в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест срещу делото.

От 10.00 часа на централния площад „Бдинци“ се събраха футболни фенове от различни клубове, водени от Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици и от Димитър Ангелов–Дучето от Национално сдружение "Армейци 1948". 70-80 души скандираха "България", пееха националния химн, развяваха български знамена. Феновете носеха два големи плаката "Не искаме нищо чуждо, но нашето не даваме" и "Не се гаси туй, що не гасне". Митингът им премина спокойно, без напрежение.

Другият митинг бе пред "Конака", където се събра агитка от около 50-60 души на "Атака", предвождана от областния лидер д-р Емил Лилов. Участниците потеглиха към съда, където скандираха "Долу ДПС". Митингът премина спокойно

Към митинга на "Атака" се отправиха и футболните фенове, но полицаите им преградиха пътя и не позволиха на двете шествия да се съберат, за да не се стигне до инциденти.

При подобно дело в  средата на февруари в Пловдив се стигна до сблъсъци и бяха ранени шестима души. В Апелативния съд тогава се гледаше  дело, заведено от Мюсюлманското вероизповедание, за собствеността върху карловската Куршум джамия. Пред сградата на съда се бяха събрали хиляда души от цялата страна, сред участниците имаше и много футболни фенове. В края на февруари в Кърджали също се проведе протест, защото се гледаше делото за собствеността върху сградата на Регионалния исторически музей. Претенциите отново бяха от страна на Мюфтийството. Тогава обаче до сблъсъци не се стигна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
1
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
Трябва повече джамии да се строят,таке ще покажем пред Света че сме една толератна страна. Катедралата в Варна трябва да стане джамия с 5 минарета. На Капитан Андреево, Дунав мос и Калотина също трябва да се направят огромни джамии. Ес ще ни похвали за тая хуманна инециатива.
26
10
 
3
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Всички който уж защитавате българските интереси /атакисти и разни фенове/ обслужвате ДПС , ще ви кажа защо: Първо, за събитията в Пловдив, на другия ден посолството на САЩ и Гернания взеха страната на мюфтиството и ДПС, вие искате да предизвикате второ Косово ли, знаете ли че турската армия е втора по численост и обучена в НАТО, а и Русия е няма, ако тръгне Турция за един ден са ни прегазили, това ли искате? А сигурно това може да иска и Доган. А аз това не искам.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Петър ПетровПод натиска на кой или на коя партия ще се произнесе съда- това е въпроса???? -------------------------------Сериозно ли задаваш този въпрос? Кой в момента управлява цяла България - султана Доган... Хронологично може да проследиш защо ДПС в момента са на власт, кой даде така необходимия им златен глас за да направят правителство... И кой в момента лицемерничи с някакви жалки митинги... Предателите от Атака дадоха цялата власт на ДПС, сега се правят на националисти...
24
2
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Атака да вика "Долу ДПС"....Стига бе, нали Атака подкрепи правителството на БСП и ДПС, ама сега като знаят, че са за последно в този парламент....дай сега да се правят на "големите юнаци", за да прилъжат отново хората към тях....хахаха
23
0
 
10
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
"Не искаме нищо чуждо, но и нашето не даваме"...
22
8
 
4
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Браво на АТАКА за митинга...макар и малко хора събрали се там, те са там в знак на протест!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам !Какво е Тракииско дружество?Иначе сериозно се замислям ,да си извадя чуждо гражданство ,ако продължава тая територия да става толкова зависима и безправна!
20
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Едва ли са били 50-60 симпатизантите на Атака най-малко са били поне 200-300 но медиите, когато не им е удобно изкарват хилядите, че са десетки, а десетките ги изкарват на десетки хиляди когато им е удобно, но пък сякаш, някой се връзва!
19
1
 
10
 
! Отговори
Петър Петров преди 10 години
Ако българския съд си позволи да се произнесе по делото този имот да отиде в ръцете на мюсюлманското вероизповедание, напрааво ще ги призная и тях- за национални предатели!!! Как така България и българския съд ще "подарява" имоти, собственост на България? Под натиска на кой или на коя партия ще се произнесе съда- това е въпроса????
18
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Имотите в Турция не ме интересуват, да си разменят църкви-джамии, метани и каквото си искат! Крайно време е да затегнем положението вътре в България!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе господа какви сметки и заменки ви се въртят в главите?Говорим за акт на собственост!И някаква си истинност буквално преразказ на приказката за Хитър Петър ,Султана и най-голямата лъжа.Това е като да кажа ,че баба ми била от Багрянородните и сега 1/3 от няколко квартала в Истанбул са ми собственост.
16
6
 
4
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Браво на Атака единствената партия, която има смелостта да каже долу ДПС, а тези футболни агитки щом са на същото мнение няма причина да нападат цимпатизантите на Атака, а да се обединят с тях, но от написаното в статията не става ясно дали тези агитки са били за или против искането на мюфтийството понеже когато 2 организации се борят за една кауза обикновено се обединяват, а тука няма логика, оставам с впечетлението, че агитките са били за решението!
15
8
 
3
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Вижте как се държат цивилизованите хора "Църквата си върна златен имот в Турция. С възстановяване на собствеността си българите удариха бинго. С такива заглавия гръмнаха турските медии днес. Така комшиите реагираха на връщането на екзархийски имот на българската православна община в престижния истанбулски квартал "Шишли".Неговата цена в момента е 600 милиона турски лири,"
14
0
 
7
 
! Отговори
абе 9 преди 10 години
9 номер го каза точно-ясно !Ако българския съд си позволи да подарява под политически и незнам си какъв натиск имоти собственост на България!То нека се нарича Кдииство!
13
0
 
12
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
ДОБРЕ, БЕ, СТИГА СТЕ ДРАСКАЛИ, СЛЕД МАЛКО ЩЕ РАЗБЕРЕМ В БЪЛГАРИЯ ЛИ ЖИВЕЕМ ИЛИ В КОМШУСТАН!
12
0
 
1
 
! Отговори
Критик преди 10 години
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%E2%80%9CЕто тук колегите от Днес.бг могат да научат повече за "Конака"
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама българската екзархия си взе имотите в Истанбул които е сам подарил султан Абдулхамит вземате пък не давате така не става
10
0
 
10
 
! Отговори
Бай Спиро преди 10 години
Алоооооооо,снимката е на Гимназията,а не на Конака
9
0
 
12
 
! Отговори
е що така? преди 10 години
Това НЕ е сградата на Конака.
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях на митинга и видях, че имаше 8 човека на АТАКА от Видин, а другите срещу заплащане бяха докарани от Плевен .