Християнската вяра трябва да е определяща в живота ни!

Патриархът отслужи Света литургия в почит на братята Кирил и Методий
Обновена: 11 май 2014 12:10 | 11 май 2014 11:51, Анисия Иванова
138
 Християнската вяра трябва да е определяща в живота ни!
Снимка, архив Булфото

Ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния. Това каза днес патриарх Неофит в словото си, след като отслужи благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на Светите братя Кирил и Методий.

На 11 май се чества църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. За неговото честване и за 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия /БП/ днес в храма беше отслужена и съборна архиерейска Света  литургия.

С днешната тържествена Света литургия отбелязахме 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и едновременно с това въздадохме отново почит и преклонение пред Светите равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий, без чието величаво дело християнизацията на българския народ не би била така успешна, не би се устроила и просъществувала през превратностите на времето БП, отбеляза Негово светейшество в словото си.

По думите му възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква /БПЦ/ е естествен завършек на  подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането.

С вдигането на схизмата и с каноничното признаване на църковната ни автокефалия от всички поместни православни църкви е възстановена една правда. Българската патриаршия, която, поради трагичното за държавата и Църквата ни турско нашествие през 14-ти век, преустановява своето съществуване, отново е въздигната. През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква, побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят, заяви патриарх Неофит.

Негово светейшество посочи, че много са задачите, които стоят днес пред Българската патриаршия. Въздигната преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на "словото на живия Бог, който пребъдва довеки" и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите.

Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства, каза патриарх Неофит. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
мъж преди 10 години
Атеист съм , но уважавам вярата в хората, независимо на кой Бог се кланят.Реалността е, че исляма пуска мн.сериозно пипалата си , а това е страшно,защото радикалния ислям не признава Човека.Затова в пълен ход на православието.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
smirqvaite se na yudeiskite fariseiski sveshtenici che inache tehniq hermafroditen GOSPODar repril shte vi nakaje
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pliuq na tazi semitska vqra koqto napravi ot belite svodoljubivi plemena ovci za klane i prekusna vrazkata im s prirodata
71
2
 
1
 
! Отговори
Flower преди 10 години
Вярата в Бог, който внушава любов и състрадание, извисява, просветлява и възпира човек от вършене на злини. Атеизмът го принизява и обезличава!
70
0
 
2
 
! Отговори
Пастафарианец преди 10 години
Пастафарианската вяра трябва да е определяща в живота ни!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
значи не са вярващи :)
68
4
 
7
 
! Отговори
1488 преди 10 години
My God Has A Hammer, Your God Was Nailed To A Cross. Any Questions?Hail Odin, Hail Thor, Hail pagan brothers and sisters !!!
67
3
 
10
 
! Отговори
Кубрат преди 10 години
Религия, която от велики, горди и несломени воини ви превърна в крепостни селяни, страхуващи се дори да протестират. Кланяйте се овчици, наведена глава меч не я сече. Като ти ударят едната буза, дай и другата.
66
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите са приели първи християнството,Бог тангра не е съществувал никога
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до разваления CAPS LOCKАбе четохме ти мнението, това не ти е личния блог да пишеш по сто пъти! Пиши един път и заминавай на никой не му се четат простотиите ти! Аман!
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник . Чудесна статия
63
5
 
9
 
! Отговори
RealisT преди 10 години
АЗ ПОНЕ НЕ ПОЗНАВАМ ХРИСТИЯНИН КОЙТО СПАЗВА 10-ТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ!ПОЗНАВАМ ДОСТА ВЯРВАЩИ КОИТО СЛУШАТ ЧАЛГА,ПИЯТ,ПСУВАТ И ГЛЕДАТ ДА НАЙБАТ НЯКОЯ БУЛКА.========================================================
62
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тангра е българският бог!
61
5
 
16
 
! Отговори
ах, тази вяра преди 10 години
Оня Христос, от първи век, няма нищо общо с педофилската днешна църква! Църквата и вярата са политика! А в политиката няма морал - всички политици го казват и го доказват!Прекланям се пред делото на оня Христос, умрял на кръста заради другите! И ненавиждам лъжците, които се хранят от трупа му...Невежеството ражда чудовища - брадати жени, кьосави мачовци и т.н. Къде е Човекът? Кога ще изгоним търговците от храма?
60
2
 
2
 
! Отговори
Левит 1:14-17 преди 10 години
14 Но ако приносът му за всеизгаряне Господу е от птиците, тогава да принесе от гургулиците или от гълъбчетата.15 Свещеникът да го донесе при олтара и, като откъсне главата му, да го изгори на олтара; а кръвта му да изцеди до страната на олтара,16 Да изтръгне гушата му с изверженията му и да ги хвърли на източната страна на олтара, към мястото за пепелта.17 И да го разчекне между крилата, но без да го разделя на две; и свещеникът да го изгори на огъня на олтара; това е всеизгаряне, жертва
59
0
 
4
 
! Отговори
Марко 16:17-18 преди 10 години
17: И тези знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят;18: змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще полагат ръце и те ще оздравяват.Пийте, тубофло, лекувайте болни и хващайте змий, драги вярващи, не ми висете в интернет. Интернет не е от бога!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
sasha.koen.9 преди 10 години
Да би било добре да е така. ( Просто погледни: iconomicabg.blogspot/p/blog-page_2.html )
57
4
 
10
 
! Отговори
Thought Police преди 10 години
Уважаеми вЕрващи, от вас се иска само да вЕрвате и да не задавате много въпроси. Благодаря!
56
2
 
5
 
! Отговори
до112 преди 10 години
викаш, всички цивилизации преди новата ера не са съществували, а? ахахах
55
1
 
3
 
! Отговори
БудаЛА преди 10 години
Вярвайте в Буда от Банкя!Който стана милиардер за 3.5 години и благодари на българите като каза че са лош мат'рял и да си сменят чипа:)))