Четири дни вървяхме, хеликоптерите не ни виждаха

Оцелелият Христо след щастливата развръзка в планината
20 май 2014 19:35,
365

Снимка: авторът

"Видяхме, че никой няма да ни намери и тръгнахме. Четири дни вървяхме, бяхме точно под връх Ботев, прекосихме хълмове, реки, катерихме се нагоре и слизахме надолу". Това разказа пред Dnes.bg 20-годишният Христо от Велико Търново, който беше спасен заедно с двамата свои приятели, след като прекараха 4 денонощия в Стара планина.

Още по темата

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай" и оттогава от тях нямаше и следа. Момчетата са открити от служител на ВЕЦ близо до казанлъшкото село Тъжа. Едното от тях е с инфекция на ръката заради падане от скала.

"Ориентирахме се по слънцето, което изгрява на изток, а на юг имаше населено място и така стигнахме до село Тъжа, чувахме хеликоптерите, но минаха с много висока скорост и не ни видяха", разказа още спасеният Христо.

В мащабната спасителна операция в третия ден се включиха хеликоптер на гранична полиция, 50 спасители, 20 военнослужещи от състава на Карловската бригада, както и над 15 полицаи. Родителите бяха щастливи от развръзката.

"Много сме радостни, че го намерихме", заяви бащата на едно от спасените момчета.

"Благодарна съм абсолютно на всички", сподели майката на друго момче. 

Момчетата бяха откарани в казанлъшката болница, където ще им бяха направени обстойни прегледи. После бяха освободени за домашно лечение.

Тепърва ще се изчислява стойността на спасителната операция. Годишният бюджет на Планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
2
 
! Отговори
Кор преди 9 години
Докъде я докарахме, *** младежи да си правят бъзик с толкова хора...Ако не се разследва и не се накажат при евентуален умисъл и лъжа - очаквайте новото хоби на скучаещи хора - 'загубване в планината'...Толкова измислена история не бях чувал скоро - 4 дни в планината спали и пили водица...че ако тези хубавци 4 дни само на една пейка стоят в парка ще изглеждат после като ***, а тези усмихнати, розови бузки, мамини дечица...Единия със смартфон с GPS, цял ден си говорел с тате...
275
0
 
3
 
! Отговори
1488 преди 9 години
Защо не се запитаме? Колко ни струват предварително ясните избори? А се задават подобни въпроси, в подобни ситуации. Ако това бяха вашите братя или вашите синове, дали щяхте да задавате този въпрос?
274
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** къде си да не хвана гората
273
3
 
0
 
! Отговори
lg преди 9 години
abe schum sa nischo no taka ne se pravi tova sa mnogo rashodi a i te sa na 20 g kade ime akala sega saradi tjah kato se sagube njakoi istiski a ne kakto te simoliraha nikoi nama da se digne da go tarsi da si plata sa tarikatlaka a i roditelite sa vinovni kak taka sche gi puskat bes da snaeja kakva e obstanovkata i kade tragvat ima pravo jurnaliskta kojato gi napada po tel.dnes inama sa kakvo da se isvinava tolkova bolni deza ima v bg.a i gladni sa tjah nikoi 100 lv.ne dava a sa tija trimata da
272
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
От цялата тази случка се радвам за щастливата развръзка!Не мога да разбера само мнякои медии,които говорят за пари и колко струвало!-ми тези медии къде бяха когато се разпродаваше държавата,та сега от някакви хеликоптри ще ни ощетят.Ми депутатите ходят на скъпи круизи по цял свят и никой нищо не ги пита,а за тези разходи по издирването вече много възмутени!Като видях тези пубери ми дожаля-мисля,че са си взели ценен урок,а и тази случка ще я помнят цял живот!
271
5
 
5
 
! Отговори
Боб преди 9 години
Първо - здраво разследване на "случката" щото много мирише! Докаже ли се постановка - жестока глоба или затвор! А до тогава семействата да платят по 10 хиляди за акцията и поведението на тези хубавци. Аман от развращаващи "мероприятия"!
270
4
 
3
 
! Отговори
edin преди 9 години
А в ,,похода,, на ,,тройката,, има нещо гнило-трябва да се изясни целта.Да не стане навик на хората да се губят в гората.
269
2
 
4
 
! Отговори
edin преди 9 години
Решението е:часове в училище по оцеляване!
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
287, не дай си Боже да се надяваш на държавата.
267
2
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
До 289 ааа : Да не би да ме познаваш та говориш кой кво познава? Айде замислете се малко! Това не е еверест на 1000000000 метра надморска височина! В Балкани съм обикалял доста и мога само да кажа, че е невъзможно за 4 дни да не се сетиш да тръгнеш надолу! Както казаха и други тук, чешмите не са за украса! Пили вода от поточета? Ми що не тръгна по това поточе, па щеше да слезеш все някъде! Къв е тоя цирк? Пак казвам-радвам се, че са живи и здрави, но си личи, че си направиха базик тези хора!!!
266
3
 
11
 
! Отговори
ник преди 9 години
Панделиева е крива!Частно мнение!Арогантна *** овца търсеща популярност!Лично мнение!Загрижила се колко струва спасителната операция при положение че неината партия открадна 30 милярда лева чрез приватизацията!Отвратителен ***!
265
0
 
22
 
! Отговори
Julian преди 9 години
Да им е честито на момчетата, сега са медийни звезди, остава да минат през "на кафе", "добро утро България", "Стани богат", "ВИП Брадър" и "Мюзик Айдъл", очакваме с нетърпение по нататъшните ви медийни изяви момчета, като пораснете може да ви направим и депутати.
264
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зако да плащат, тея грезей тряба са благодарни, че още има бунаци да ходят в планината, а не са цъкали УОУ като всички нормални младежи. Аз на морето като спася някой, да не би да ми дават бонус или да го глобяват, че не може да диша. Тва ако беше САЩ сега спасителите отиваха на съд за некомпетентност- 4 дена ги търсят, накрая сами се намерили в селото... аз ще изпуша още една бухалка пък
263
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 9 години
До Мирославличи си че не си стъпвал в Централен балкан ;) по добре замълчи...
262
7
 
4
 
! Отговори
Pandelieva e prava!! преди 9 години
Prava e da gi nari4a *** i tupanari, a te vsu6tnost sa takiva.Bili de4ica, a sa na 20!Pone edin ot roditelite na tezi selenduri da be kazal, izvinete za glupostta i bezotgovornostta na na6ite sinove, te opredeleno sa glupaci.I Pandellieva e prava, kolko pari se potro6iha da gi spasqvat,a kolko rakovo bolni imat neobhodimost ot skupi lekarstva??Tova e lipsata na kazarmata, za sujalenie, kojato vse pak vuzpitava otgovornost, a tezi *** sega 6te se hilqt i v kompaniite 6te se pravqtna geroi
261
2
 
1
 
! Отговори
Трол до 282 преди 9 години
Овца, овца, ама женска, кръстил съм я Кичка и имаме сериозна връзка, а тия само кочове, поне едно маче да беха взели като се изгубиха.
260
9
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Парите похарчени от спасителите са на данъкоплатците и никой няма право да е по-велик от тях, така че някой трябва да плати сметката независимо дали е успешна или не акцията. Въпроса не е толкова в парите, а по-скоро в отговорността на всеки в това общество за действията си. Трябва всеки да знае, че всяко действие което предизвиква с безотговорността си се заплаща от него, а не солидарно от обществото. А какво щеше да се случи, ако през това време докато спасителите от цяла България се занимаваха с няколко ***, някъде се бе случила истинска злополука със застрашени човешки животи и хора заг
259
3
 
14
 
! Отговори
Геле преди 9 години
Требва да ги прегледа гинеколог и може да станат ясни некои работи.
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чувал съм, че има едно такова устройство - детектор на лъжата. За пишман-планинари.
257
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-*** защо толкова много си ядосан на тези момчета?-Аз като паса стадото знам всичко за планината!!!-*** имаш ли си гаже?-Дааа ,като искарам стадото в планината и правя секс с неяГажето ти е овца