Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна

Експерт прогнозира нормално лято у нас
Обновена: 20 юни 2014 15:57 | 20 юни 2014 15:53,
106
Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна
Снимка: Булфото

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово". Това заяви за БТА Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Още по темата
Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово" в морския град. Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Експертът припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море. В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

Корчев отбеляза, че не за първи път в историята на метеорологията има данни за такива количества дъжд за толкова кратко време. Според него такива ситуации ще има и за в бъдеще. Той определи твърдението, че у нас има силна и рязка промяна на сезоните, като силно и недоказано. По думите му промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления.

Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То *** трябва да е човек, за да не види каква е причината за трагедията. Защо минали години не е било така при предишния им кмет, да не би валежите да са били по-малко на кв.м или по поръчка.
53
3
 
15
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна!!!ДОБРО УТРО!!!!И НЕ САМО ТОВА АМИ И КАНАЛА ОТВОДНИТЕЛНИЯ НЕ Е БИЛ НАПРАВЕН ДОКРАЙ ТА Е СПИРАЛ НА ЕДНО МЯСТО А ПОСЛЕ ПО УЛИЦАТА!!!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Варненци си изгониха предишния кмет, сега реват. Не харесваха предишния, бил лош, този и той нищо не правел. Угодия няма. Няма кой да им почисти града, марсианците още пътуват.
51
1
 
13
 
! Отговори
darcas преди 9 години
ХАРП ли е виновен за непочистените дерета, незаконното строителство, некадърните връзкарчета в 112, липсата на всякаква координация, подготовка и екипировка на службите???
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега кой е виновен?Дъжда нали?Мангалия-държавата на неограничените възможности в която никой никога за нищо не е винован, мутро-съда цял ден си чопли в миризливия нос *** заплати, пари, бонуси и не върши работа за 5 пари.
49
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на сатанинско-ционистките владетели на севат САЩ и Израел, подпомагани в България от българоубийците от ГЕРБ е бавно и методично да унищожт българския народ и след това да завземат територията му.Четете Планът РАН-ЪТ - там е описано всичко !
48
4
 
2
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
loshoto e 4e kato po4ne da se 4isti triabva vsi4ki giayri da vi is4isti do krak ,4e 4ak togava shte se po4isti balgaria.
46
0
 
4
 
! Отговори
pe6o преди 9 години
Tova e na4aloto na Kraq
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така дейстав амереканската система ХАРП - ще има и още.Това е само началото.Мутрьо Банкянски не случайно ходи на инструктаж в САЩ, а преди него и Затворника Цветанов.
44
0
 
4
 
! Отговори
Животът е нечестен преди 9 години
Нормално лято няма да имат пострадалите и загиналите, за жалост...
43
0
 
7
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Ей това е много честа причина за наводненията!!Непочистени дерета,водни корита,канализации и т.н.!!Споко братя и сестри българи-и по света става така-наши съседи заминаха за Израел-там разправят е така-лятото топло и горещо,всичко се запълва с прах и мръсотия,а зимата кат завалят дъждовете леле-мале!!В Италия съм виждал нещо много умно и полезно-мрежа потопена в реката,кат се напълни с *** се вдига и всичко събрано в нея се изхвъля.Елементарно,Уотсън!!
42
6
 
1
 
! Отговори
da da ama ne преди 9 години
tezi anomalii sa posledstvie ot samoletite seeshti himii za sazdavane na oblaci sreshtu globalnoto zatopliane
41
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
От сутринта гледам театър,жалко че този театър образуван от подопечните медии на Борисов взе много човешки жертви,които наистина отидоха курбан от невежеството на един кмет.И този кмет представете си не искал да поликанствува,но виждате ли не той а държавата не си свършила работата.Сигнала е даден и започва щурма срещу правителството и Орешарски-видите ли,те били неадекватни,те били виновни и това по БНТ,БТВ,НТ.И даже Цветанов се изправи по БТВ да раздава "справедливост".Е г-а журналисти спрете.
40
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не стига, че ги храним, отглеждаме и размножаваме ***, че ни натвориха и страхотна беда освен кражбите, убийствата и опустошенията.Сега за награда ще им построим нови жилища, не коптори като отнесените от потопа, ще им отпуснем помощи и възмездим за безумния им начин на живот.Само да попитам кмета колко са ***, живеещи във Варна? Колко от тях работят и колко от тях живеят само от социални помощи и детски? Още отсега зная отговора - не е известно.Докога ще е така?
39
0
 
8
 
! Отговори
Муцанчо Гуцанов преди 9 години
Аз съм капитан на корба. Аз карам влака. Това трябва да е ясно!
38
3
 
14
 
! Отговори
kristko67 преди 9 години
Знам само,че и хора се палиха за да се махне предишния бандитски кмет,а на изборите за кмет варненци пак отидоха за риба и ето го резултата!Рано или късно всеки си плаща за греховете!Господ дано се смили над грешните ни души и да спре тоя потоп!Амин.
37
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ДО КАТО СЕ ПЪЛНЕХА ДЕРЕТАТА С ОТПАДЪЦИ И СЕ РЕЖЕШЕ ГОРАТА ГОСПОДИНЪТ КМЕТ КЪДЕ БЕШЕ?! СНОЩИ СЕ ИЗТЪПАНЧИ , ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ ХОРА НЕ МУ ПОМАГАТ. АМИ КАК ДА МУ ПОМАГАТ КАТО ТОЙ ПЪРВО БЕШЕ КАТО ДРОГИРАН, ВТОРО КЪДЕ СПА ТА НЕ ПРОГЛЕДНА ТОЛКОВА ВРЕМЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ***?! ТОЙ Е ИЗБРАН ТОЧНО ЗА ТОВА - ДА ВЪДВОРИ РЕД. НО КАТО КОКОНА СЕ РЕПЧИ ОТ ЕКРАНА. СРАМА НЯМА ТОЗИ ДЕБЕЛОКОЖ ...... ДА СИ ПОНЕСЕ СЕГА ВСИЧКО , КОЕТО Е НАТВОРИЛ.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Въпроси 411. Не2. Никога
35
0
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
Че то предния ви кмет, последния мандат не беше ли минал към ГЕРБ, а? или забрави това, а ?:D