Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна

Експерт прогнозира нормално лято у нас
Обновена: 20 юни 2014 15:57 | 20 юни 2014 15:53,
106
Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна
Снимка: Булфото

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово". Това заяви за БТА Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Още по темата
Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово" в морския град. Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Експертът припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море. В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

Корчев отбеляза, че не за първи път в историята на метеорологията има данни за такива количества дъжд за толкова кратко време. Според него такива ситуации ще има и за в бъдеще. Той определи твърдението, че у нас има силна и рязка промяна на сезоните, като силно и недоказано. По думите му промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления.

Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
34
4
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
А предишния кмет какъв беше - нали беше пак гербаждийски крадец и некадърник. Или вече сте забравили ?Наистина ли забравихте заради кого се запали Пламен Горанов ?
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe vie izob6to ot varna li ste tuka deto mi filosofsvate
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кмет *** от ГербА да те питам теб, какви ги натвори предишния ви кмет!?Мислиш ли, че за година може да се свърши работата не пипната от години....?Къде ви е бившия кмет и какви ги свърши той?Само папа и ака...п.п. а в тъпия ви *** сайт няма да влизам вече!!!Пускате коментари, които само галят ушенцата ви, що така , м?Да не ви дърпат ушичките шефчетата ли?Защо изтрихте предшния ми коментар, Кой обидих..кой нагрубих...май истината наистина боли!
31
3
 
7
 
! Отговори
Географ преди 9 години
Варна е мястото в България с рекордно високи суми на краткотрайните валежи през този сезон. Случилото се явление не е прецедент. След като на науката е известен този факт, въпросът е защо не са предприети мерки за предотвратяване на последиците от това. Вината не е на този или онзи кмет, а на всички заемали тази длъжност през последните поне 50 години. Вина има и областната управа. Крайно време е на науката да се гледа не като на безсмислено занимание, като на фундамент, върху който да се гради.
30
7
 
13
 
! Отговори
Кмет смешник от Герб преди 9 години
Смешникът кмет на Варна Иван Портних (Герб) нито е почистил деретата, нито е спрял незаконната сеч на гората над квартал Аспарухово, с която неговият електорат *** унищожават гората, която спира пороите, нито е премахнал незаконните им постройки, които са почти в деретата и нагло хули правителството,че министрите не били във Варна още снощи в 8 ч., а пристигнали ЧАК в 1ч. по среднощ, за да му свършат работата. Всъщност, работи кризисният щаб при областния управител, а не на некадърния кмет.
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И сега кой е виновен,бе Портних.Изпорти работата и после плачеш,че няма държава.Не държава,кмет нямаме,кмееееет!
28
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Варна е едно тъпо пробито село и завинаги ще си остане такова с такива кметове като последните ви два
27
11
 
16
 
! Отговори
HAARP преди 9 години
След идването на Лавров на 7 юли очаквайте втора серия бедствия Честитка от САЩ. Изпитано вече от Сърбия
26
9
 
24
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
Украинското *** Портних обича ли мъжко семе като вожда Тиквуний ???
25
0
 
21
 
! Отговори
police преди 9 години
И дерето в Максуда не е почистено,има много бараки за изринване там.Ще давам безвъзмездни смени за да се почисти центъра на Варна от ***!!!
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кат четох вчера коментарите, уж американците, евреите, Костов и кой ли още не беше виновен, пък то какво се оказа... Не може да съсипваш всичко около себе си и да няма последствия!
23
0
 
16
 
! Отговори
3 преди 9 години
aбе нали има еко организации партия на зелените,тия мухльовци кво прават ,или те лапет яко пари за да броят делфините и да прават кучкарниц, такива *** като тях трябва да бъдат забранениза да не лапат народна пара бадева
22
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Портних вместо да помага на хората се репчи по медиите, че Държавата не помагала.... Сега ако има капка съвест трябва да си подаде оставката !
21
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"надписал несвършена работа по почистване на речните корита за 60 676 лв. Нарушението на ВТ Инженеринг е от 2008 г.усвоява близо половин милион лева по линия на бедствията и авариите за почистване на речните корита."Янтра днес ,20.06.2014 г.Колко още присвоени средства и не свършена работа? И ненаказани!
20
2
 
31
 
! Отговори
Stealth преди 9 години
В основата на трагедията са безконтролната сеч на дървета и задръстването на деретата с ***. И това е причинено основно от ***! Същите, които сега тъпата ни държава ще обгрижи най-много заради това, което безхаберните управници им позволиха да направят и ги толерираха през годините, като си затваряха очите за безобразията им.
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излиза, че КМЕТА е виновен.А защо всички обвиняват правителството?Май мутрата трябва да се успокои малко и да спре да лъже за всичко и непрекъснато.
18
0
 
20
 
! Отговори
Мъдовски-Попов преди 9 години
Никой от властите не контролира любимците на БХК, ОО и ДПС! Тези индивиди изключително рядко показват желание за интеграция сред българите. Помощи на тумбак, плодене като полски мишки, мързел и крадене. С това ще ги запомня!
17
0
 
21
 
! Отговори
Продълж. на 19 преди 9 години
Корекция на 19 - изтри се това, което написах вместо ник "Стил и метод" на работа на *** е чупенето на клоните на дърветата, от които ще берат нещо. Те берат седнали, на удобно място. А това, че същото дърво догодина няма да роди нищо, не ги засяга. Това е начинът на мислене на номадските народи - ограбваш каквото можеш,защото утре ще си някъде на друго място. А ако успееш да унищожиш онова, което уседналият народ е градил векове наред - тази гавра се счита за национално геройство на номада
16
0
 
45
 
! Отговори
До 15"Стил и ме преди 9 години
на работа на ромите е товаМайка ми е от един от онези райони на България,където стават най-хубавите череши. След промените, на собствениците бяха реституирани цели масиви с черешови дървета. Неприятно ми е да си спомням какво се случи още първата година. Пълчища *** нахлуваха, чупеха клони с узрели плодове и ги влачеха там, където има дебела сянка, за да берат седнали. Хората се опитаха да защитят собствеността си - последваха побоища и други неприятности. Останаха стволове почти без клони!
15
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората от БАН са изпратили до кмета прогнози за валежите, но Изпортних тях ли да слуша? Трябва да се слуша само вожда-слънце, Боко главата.