Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна

Експерт прогнозира нормално лято у нас
Обновена: 20 юни 2014 15:57 | 20 юни 2014 15:53,
106
Непочистени дерета са причина за наводнението във Варна
Снимка: Булфото

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово". Това заяви за БТА Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Още по темата
Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово" в морския град. Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Експертът припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море. В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

Корчев отбеляза, че не за първи път в историята на метеорологията има данни за такива количества дъжд за толкова кратко време. Според него такива ситуации ще има и за в бъдеще. Той определи твърдението, че у нас има силна и рязка промяна на сезоните, като силно и недоказано. По думите му промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления.

Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Напиши коментар Коментари
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Воленчо нищо не каза по случая поне даси вземи банските и да върина пкаж.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ?!? to pak tezi koito po cql den stoqt pred kompa i davat mnenie ne sa pishman cpecialisti. V BG vsqka mishka koqto si sedi v tqh i nikoga prez jivota ne e poemal nqkakva otgovornost,smqta che moje i znae poveche ot horata naznacheni na rakovodni mesta.Ne sa vinovni samo upravlqvashtite a i vsichki balgari.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте драскали и писали глупости , като има наводнения в Германия , Англия , , , , , и, т , н , , , , по целия свт става , пак непочистени дерета , не се ибавайте , това е Майката природа срещу нея сме безсилни , , , , , само *** , що изсякоха дърветата , , , оная първата вечер в най големия дъжд , до нашия блок имаше липа , изрязоха я с триони и обраха цвета , да ги дави *** това заслужават !
11
21
 
10
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
То на българете целата ви държава е едно непочистено дере. И в главите и в душите ви е същото положение- и те са непочистени дерета. Ама кво да ви обяснявам- то прасето си сака у ***.
10
4
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Около Аспарухово са само...баири,равно е само към...морето.Тъй като...вълната идва от към баирите са виновни...хората,а не морският бог Посейдон.И един съвет от мен,като си избирате парцел за къща,гледайте да е на...високо,а не в...центъра,където е ниско;ясно защо.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туристите си мислят че е нов проект на варна местят морето в града:-)
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дерета на българскилие
7
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка на мултигрупското *** Портних!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много научно обяснение как се получава кал.
5
3
 
57
 
! Отговори
Кой затлачи деретата преди 9 години
Спомняте ли си какво коментирахме в този сайт преди време, във връзка с новини за наводнение, причинено от непочистени речни корита?Питахме се, ако няма пари, за да се плати това почистване, защо държавата не изисква от онези, които вечно хрантути със социални помощи, да отработват поне по няколко часа седмично обществено полезен труд? Тогава и речните корита, и други места,щяха да греят от чистота!Който не ще да работи - да не му се дават помощи!А сега,какво? На виновните - помощи за награда
4
17
 
20
 
! Отговори
Иван Потник преди 9 години
Май е време да си подам оставката.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
xybava rabota ama BALGARSKA(***)..>?
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tipi4no po baiganiovski -slet bedata analizi i komentari- koi az li da gi po4istia; zashto plashta me danaci i tem podobni aaaaa.
1
5
 
22
 
! Отговори
макето преди 9 години
Е да де да си дойдем на думата *** работа ама еле па ке избираме лежляци