Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже

Стотици обсадиха болницата в Пазарджик
Обновена: 31 юли 2014 19:06 | 31 юли 2014 12:52,
263
Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже
Снимка: архив Булфото

Момичето, което се удави вчера в язовир край Пазарджик, е влязло да се къпе с религиозното си мюсюлманско облекло и фередже. Вероятно това е причината то да се удави. Това обясни началникът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пред „Фокус“. Близките му категорично отказаха да му бъде извършена аутопсия. Стотици роми протестираха заради това пред болницата в Пазарджик.Както Dnes.bg писа, в сряда 19-годишното момиче от Пазарджик се удави, след като влезе да се къпе с група младежи в микроязовир край местността "Добра вода". Те били на пикник с родителите си в района.

При инцидента са пострадали шест деца, съобщи д-р Вълчев. Те били докарани в Пазарджишката болница. Констатирано е, че само едното от тях се е удавило. Останалите били в добро състояние, въпреки че са губили съзнание.

Пострадалите са ромски момичета, изповядващи исляма. „Те са направили грешката да влязат във водоема с черни религиозни дрехи и фереджета. Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата“, уточни д-р Вълчев. Той разказа, че родителите им веднага са се притекли на помощ и са ги извадили от водата, но не са успели да спасят 19-годишното момиче.

Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта. Причината е, че това противоречи на религията им, защото смятат, че тя осквернява тялото. В случая става въпрос за съдебен случай и аутопсията е неизбежна, обясниха от болницата.

Няколкостотин роми, по данни на полицията, обсадиха болницата в Пазарджик в знак на протест срещу аутопсията. До сблъсъци и напрежение обаче не се е стигна. Полицейското присъствие в района остава засилено.

От окръжната прокуратура в Пазарджик потвърдиха, че са сезирани по случая с удавянето на момичето. „Образувано е производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство“, каза за „Фокус” говорителят на прокуратурата в областния град Снежана Стоянова. Тя беше категорична, че винаги когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна. Стоянова обясни, че никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон.

Говорителят допълни, че прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко. Аутопсията в крайна сметка беше извършена, а заключението от нея е, че причина за смъртта е удавяне. По-късно от прокуратурата уточниха, че близък е присъствал на аутопсията и се е уверил, че тялото на момичето не е било осквернено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: религияромиПазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исляма започва като социално движение на бедните. И тъй като в средновековието всичко е подплатено с религиозна форма /няма партии :)/, то се оформя като религиозно течение върху основата на християнството. Впоследствие се използва от управляващите за техните цели и мисля, в десети век на събор племенните вождове и проповедници оформят сегашния вид на шериата въз основа на племенните си традиции. Мохамед е имал една леля, която започва да се омотава от главата до петите, от нея тръгва всичко.
72
0
 
41
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
До като се трият коментари несъдържащи нецензурни думи а само истина,няма да мръднем и крачка напред.Всички злини през времето на прехода дойдоха с активното участие на медиите и пъкления им план за зомбиране на читателите и насаждане на страх,несигурност,пошлост и неграмотност продължава.Под тази тема бяха изтрити не един коментара които съвсем правдиво коментираха проблема,но сигурно влизаха във забранената графа засягайки "етническия мир" ,но това не е мир а буре с барут драги пишещи калинки
71
5
 
23
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Оня с коня.Стига бе човек.Кажи 1 име на някой ислямски изобретател спомогнал за развитието на света?
70
4
 
17
 
! Отговори
Оня с коня преди 9 години
Но и християнството си има своите талибани, казват се "Свидетелите на Йехова" и са не по малко агресивни, нагли и нахални от ислямистите. Някой по долу беше написал, че религиозността е психическо заболяване. За съжаление това е истина. Лошото е, че религиозния фанатизъм вече се втъкава в националното съзнание на хората и много от фанатиците като ги питаш какви са по народност те казват "мюсулмани".
69
14
 
15
 
! Отговори
Оня с коня преди 9 години
Истината за исляма е, че е създаден изключително модерна и демократична религия за времето си. Благодарение на ислямската наука и учени днес знаем толкова много за древна Гърция, Шумер и Персия. После в играта влизат арабските емири и превръщат исляма във военна доктрина за заробване на света и отделния човек. никъде в исляма проповядван от Мохамед няма и дума за фереджета, шамии и др. подобни атрибути и жените са били с доста по големи права и привилегии от днес.
68
0
 
34
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До89"ащо държавата спи и не предприема мерки сращу тези откровени талибани?"1-Държава няма.2-След след 5г.40% от лицата навлизащи на пазара ще са ***.3-Задружни са и вече са близо 1 500 000.4.Всичко е наред докато работниците изкарват пари,който депутати те да подаряват.5.Всичко е наред когато народа не търси сметка(примерно:защо има 100мил.за СРС,защо има 70мил.за windows8,защо има 15мил.за БМВ а няма пари за пенсии и заплати)
67
1
 
40
 
! Отговори
39119 преди 9 години
брейййй много религиозни станаха нашите роми чак и фереджета....горкото момиче...протестират че аутопсията е против религията им но явно е според нея да слагаш деца на влаковата линия че да блокират движението.....оправия с тия няма
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върховенството на закона е повече от ясно, но дори и тукen.islamtoday.net/node/775ясно и точно казват, че аутопсиите са позволени
65
0
 
44
 
! Отговори
До 39119 преди 9 години
Онези, които сложиха децата си на линията, за да спрат влаковете, трябва да бъдат съдени като лица, извършили опит за предумишлено убийство. Когато някой убие или се опита да убие собственото си дете, това се счита за утежняващо вината обстоятелство.*** вилнеят, защото държавата ни не спазва съществуващите закони.Ако тези, които сложиха децата си на релсите, вече бяха арестувани с повдигнати обвинения срещу тях, включително и за лишаване от родителски права, следващ протест нямаше да има!
64
0
 
40
 
! Отговори
флинк преди 9 години
Aз нямам нищо против този Алах, не го познавам момчето, може да е бил и готин. Обаче имам против последователите му, които еволюционно са няколко нива назад.
63
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако нашата държава уважава себе си, тя трябва да спре помощите на лицата, които с оръжие в ръка се опълчват срещу нея, т.е. срещу законите й. Брадвата е оръжие, когато онзи, който я държи, заплашва със саморазправа. В случая са заплашвани длъжностни лица, които, вършейки работата си, спазват закона.Дали има основание да се прави аутопсия21. В случай на неестествена смърт се прави аутопсия.2. Когато покойникът е починал извън дома си, аутопсия задължително се прави, дори това да е старец.
62
1
 
43
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 9 години
А бе, ти нормален ли си? Ми някой *** ще вземе да си пребие детето, да го хвърли в язовира, да го обяви за удавено при нещастен случай и после ще откаже аутопсия, щото такава му била религията. И какво става - безнаказано убийство. Като пишете тук мислете малко, аман от ***!При някакво съмнение, причините за смъртта трябва да се установят със сигурност. И няма международен съд, който ще осъди държавата за това нещо!
61
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички знаем, че тези новопоявили се фанатични вярващи получават помощи от определени държави. Единици сред тях са им "башовете", как разпределят полученото между останалите, те си знаят.Точно тук е дразнещото - тази показност на "вярата" е с една цел - да си заслужат подаянията, да не спрат допълнителните помощи от някъде си. И за тази цел са готови с дивашки крясъци и с брадви в ръце да искат погазване на законите на държавата в която живеят и от която също получават помощи!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Амин
59
51
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
един е Аллах и Мохамед е неговия пророк....Аллах акбар
58
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е защо са потърсили лекарска помощ?Или както винаги,четат както дявола евангелието.Интересно защо държавата спи и не предприема мерки сращу тези откровени талибани?Или чака да се случат някои страшни неща?
57
1
 
37
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Описано е толкова точно и ясно:Чл. 269 от НК: Който употреби сила и заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функциите му, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.(2) Когато престъплението по алинея 1 е извършено от участници в тълпа, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години.
56
0
 
32
 
! Отговори
... преди 9 години
тези които ги подбуждат са за затвора. някакви ислямски фондации бяха намесени да влезеш да се удавиш със забратка. горките хора
55
0
 
40
 
! Отговори
боже преди 9 години
не я ли забраниха тази секта? влизат в язовира с фереджета и се давят! потрес
54
0
 
16
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
Вместо личен коментар предлагам на онези, които разбират английски, да прочетат какъв е подходът към аутопсията на ислямски държави като Саудитска Арабия и Йордания в наши дни. Накратко - според техни висши духовни органи аутопсия е допустима и се прави по медицински и научни съображения, като тази процедура може да разкрие и данни, интересуващи съдебната медицина. Сигурно има още много източници в Интернет по въпроса.en.islamtoday.net/node/775