Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, хората бедстват

БЧК зове бизнеса за спешни дарения в помощ на пострадалите
Обновена: 4 авг 2014 15:12 | 4 авг 2014 11:38, Веселина Йорданова
79
Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, хората бедстват
Снимка: архив, БулФото

Ситуацията в Мизия остава апокалиптична, въпреки че има спад на водата в града със 70 см, съобщи кметът на града Виолин Крушовенски. По думите му водният стълб е около 1.6 метра.

Водата е много мътна и продължава да носи много отломки, има залети земеделски имоти, обясни още кметът пред "Фокус".  Според него колкото по-бързо се оттече водата, толкова по-бързо ще бъдат отводнени кварталите.

Тепърва ще се броят падналите постройки и ще започне частично захранване на града с електричество. „Евакуираните хора са настанени в жилищния квартал „Лазар Драганов”, който се намира в най-високата точка на града. Друга част са настанени при близки и роднини, а останалите са в другата висока точка, където се намира детската градина на града, но там са пострадалите и болните”, обясни кметът. По думите му населението в целия град бедства и “има нужда от всичко”.

Загиналият мъж в Мизия заради придошлите води на река Скът е на 63 години, съобщиха от полицията във Враца. Тялото му беше намерено вчера около 09.35 часа в града. Образувано е досъдебно производство.

Не се потвърждават данните за втора жертва, няма и хора в неизвестност в наводнения град, каза Иван Кирилов, директор на областната дирекция на МВР във Враца.

Още по темата
Проверени са всички наводнени къщи и живеещите в тях хора по списъци на община Мизия. Според Кирилов всички вече са установени и няма хора, които да се издирват.

Полицейски екипи на областната дирекция на МВР - Враца са охранявали наводнените имоти през цялата нощ, за да се предотвратят евентуални мародерства. В града днес трябва да влязат сили на жандармерията, за да продължат охранителната дейност в наводнените райони.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че временно е ограничено движението в участъците Мизия – Оряхово, Криводол-Монтана и Криводол-Бойчиновци поради наводнени участъци вследствие на обилните валежи.

Във връзка с необходимостта от незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни пакетирани хранителни продукти.

Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и продължават раздаването на вода и подкрепителни закуски на евакуираните.

От организацията са разблокирали бедствения си резерв и са доставили 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население.

БЧК активира и своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
• през Epay Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи / Victims of disasters and crises.
• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-лошо ще става!
40
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Също и по банкова сметка не превеждам дарения, НЕ!! Да печелят крадливите банки. Моето мнение е също, че държавата е ДЛЪЖНА ДА НАМЕРИ СРЕДСТВА, А НЕ ДА ИСКА ОТ НАС!! ТЕЗИ ХОРА СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ, ОТ КОИТО ВИЕ, УПРАВНИЦИТЕ, СТЕ КРАЛИ. НЕ ПРАЩАЙТЕ СМС-И!!!! НЕ ОТИВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!!! ИЛИ ПОНЕ НЕ ЦЯЛАТА СУМА!!!
39
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Дарението с СМС е 1 лв, ама цената му реално е 1,20!!! ЕТО ЗАТОВА НЯМА ДА ПУСНА СМС!! НЯКОЛКО МИЛИОНА СМС-а ПО 0,20лв, ПРАВЕТЕ СМЕТКА КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ ОТ НЕЩАСТИЕТО НА ХОРАТА!!! ПРЕДПОЧИТАМ 10 ЛВ ДА ДАМ, НО ДА ЗНАМ ЧЕ СА НА МЕСТО И ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА СЕ НАГУШВА ОТ ТЯХ. *** МРЪСНИ, ДА ФАЛИРАТЕ ДАНО!!!
38
8
 
15
 
! Отговори
Бич Божий преди 9 години
Наскоро говорих с една баба и един дядо, и двамата преживели и двете световни войни, глад, мизерия, и какво ли не...та те казаха така: Тежка е тази година, лоша година, Господ ни наказва за греховете ни.Като ги попитах за какви грехове ни наказва Господ, според тях, бабата директно ме попита какви са тези паради на мъже облечени като жени в София? Това, вика бабата, е ГРЯХ, Господ ни наказва.А, дядото каза: Винаги, когато българина тръгне срещу братята си от Русия, Господ ни наказва...
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И по-страшно ще става. Всяка година ще загиват стотици хора. Положението е много драматично. Вече не вярвам на никого. Затворил съм се в черупката си и гледам да оцелявам. Досега се опитвах да помагам, но няма смисъл. Нищо не става от нас като народ.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е сбърканото в България. Средствата се набират винаги със СМС-и и част от тези пари се използват. Останалата част, както и държавната помощ изчезват в мутернските джобове. Нито една стотинка няма да пратя вече по СМС или банкова сметка. Държавата е длъжна да оправи щетите, защото тя е причината за занемаряването на инфраструктурата и за превръщането на един дъжд в потоп! Ако не може да намери средства, да ги търси при мутрите си.
35
3
 
11
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Хора, колко още е нужно за да се опомните? Харп бил вилновен, правителството било. А ти не си ли? Какво ТИ направи за да помогнеш на Природата? Тя вече не може вече да ни търпи, защото сме я обърнали на кофа за *** - по селата масово се изхвърлят *** в реките и в доловете. Секат се гори, пръска се с всякакви отрови, убиват се животни. Колко от тези, които сега се вайкат са почистили поне веднъж близката горичка, засадили са дърво на обезлесените хълмове или са нахранили дивите птици?
34
1
 
14
 
! Отговори
do 36 преди 9 години
Не ти е виновна скапаната инсталация на Американците, ами мутрите, които държат язовирите и уволниха хидроинжинерите и няма кой да им контролира нивото на вода. Както и скапаните комунистически отрочета, които не прилагат санкции към техните мутренски творения. Непочистени, канали, дерта, дъна на реките, неконтролеруемо пълнене и изпразване на язовири. Това ти е причината за лудницата в България както зиме, така и лете.
33
1
 
8
 
! Отговори
dolar4e преди 9 години
Кой ще плаща животите ,пораженията от градушки,от наводнения ?Това е причинено от индустрията!Не е ли редно "бизнесът" да покрива това ?Няма ли ве4е алчноста да престане да ни убива?време е вече,2014та сме!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 36 ti ne misli6 li, 4e rusnazite sa po-blizko da BG za takiva raboti? ia pogledni kartata na sveta!
31
13
 
5
 
! Отговори
Имате ли ум? преди 9 години
Цяла България видя с очите си какви огромни поражения и щети нанесе в Мизия американската инсталация ХАРП!!!Американски *** и ***, още ли обичате Америка след трагедията в Мизия и нещастието,което янките причиниха на вашите сънародници?
30
8
 
8
 
! Отговори
Серж преди 9 години
Важното е че ние тропнахме едно хоро на Бузлуджа-та. И кебапи хапнахме и баби лизахме...
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След потопа във варненския квартал Аспарухово стотици граждани и частни фирми се впуснаха да разриват калта, *** и да чистят квартала от щетите, докарани от наводнението. Да не говорим, че повече от милион и половина дарения бяха събрани с СМС-кампания. Брилянтни източници на АФЕРА потресени информираха, че варненският ГЕРБ кмет Иван Портних обаче здраво е осребрил приятелски фирми, включително и такива на тъста си. Разчистването на калта и щетите от наводнението, което бе извършвано с дарения от частни строителни фирми, както и от стотици доброволци, е изписано по фактури на
28
1
 
5
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До babaqga...хм, да се шегуваш в такъв моменте меко казано... идиотско. Ако го мислиш наистина- пак си за преглед при д-р Михайлов.
27
8
 
0
 
! Отговори
babaqga преди 9 години
Милиционери, подривни групи, рИба, наркотици, заличаване не следи - Беларус
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прогнозата е за ново наводнение след вторник.
25
1
 
6
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Е - Ник... резерва беше разпродаден през 2011г. По закон от тогава, в резерва има само горива(в Лукойл) и зърно(в частни складове)... "Има" по документи, ама дали наистина има е друг въпрос.
24
2
 
9
 
! Отговори
babaqga преди 9 години
Някои *** не знаят къде живеят ... язовирите се стопанисват от милиционери на близо са и нарко-лабораториите ... та покрай робата върви и подривната идеология на Беларуския "гений"
23
1
 
12
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
А защо никой не смее и думичка да продума за Държавния военновременен резерв?!?Навярно някой страшно трепери да не се разчуе, че там всичко е опоскано и изкрадено, та го има само на хартия?
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХОРА ПРАТЕТЕ СМС НА 1466 НЕКА ПОМОГНЕМ НА ТЕЗИ ХОРА И БОГ ДА Е С ТЯХ!-----------------Последния път когато пратих СМС беше за бедствието в Цар Калоян! След 2-3 години гледах как някакви хора обрали даренията и за някои пострадали не е останало нищо. И гледах какви къщи са си построили за сметка на обикновените граждани на Цар Калоян.Кви СМСи, кви 5 лева! Една стотинка няма да видят от мен! Крадци!Ако ще помагам, то ще е, като отида до там! И лично помогна! На българин вече не вярвам!