Няма природни бедствия, има човешка немарливост!

Учени от БАН: Да се вземат мерки да не се допускат жертви
Обновена: 8 сеп 2014 13:29 | 8 сеп 2014 12:15, Анисия Иванова
50
Няма природни бедствия, има човешка немарливост!
Архив: Булфото

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза днес във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН доц. Георги Корчев.

Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от Брюксел.

Още по темата
За съжаление, все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл. кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

Учените от БАН участват в международна конференция край Варна. Форумът, на който присъстват близо 160 учени от над 20 държави, е посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки.

От 28 държави в ЕС, 20, включително и България, са в нарушение на изискванията за количеството на фините прахови частици във въздуха, каза инж. Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

По думите й тази година заради дъждовното лято у нас не са регистрирани сериозни превишения на нормите. Тя посочи, че в България има 5-6 града, където въздухът е много замърсен. Според нея големите промишлени предприятия в страната са взели мерки и вече не са опасни.

Григорова уточни, че мерки за намаляване на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините. По думите й основните проблеми са употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните обекти, които масово не спазват правилата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Marianna преди 9 години
Не само коритата на реките трябва да се чистят !ЯЗОВИРИТЕ , трябва да намалят количеството вода !Кой ще контролира тези които използват язовирите за РИБА? Язовир Огоста е предназначен да напоява цяла Мизия , но е спряно строителството на големия канал , след " демократизирането ".Този капацитет вода е толкова опасен , независимо дали вали или не ! А когато вали 4 дни прелива Интересува ли го някой че стената може да се скъса и да завлече всичко по Огоста в Дунава. Язовирите НЕ са за РИБА
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей детохте се
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
N 33, a na kogo pensijata e mizerna? Ako e taka dosega pone njakoj shteshe da protestira. NE, vsichki mulchat, znachi sa dovolni, dori njakoi ti se karat, ako izpusnesh rjazka duma za tehnite ljubimtsi ot vlastta. Njakoi dori zaplashvat sas staroto vreme, kogato sme se kachvali v tramvaja "navedeni, bez zub da obelim" E, tova sa onezi, koito ni "pazeha" i zatova sega poluchavat po 900 lv. pensijka. A hich ne sa malko - pone njakolko stotin hiljadi. S zjenite - oshte tolkoz, zatova e tihichko.
42
1
 
3
 
! Отговори
Обърнете внимание преди 9 години
Много минуси се събират коментарите, които критикуват комунистите/социализма и онези, които критикуват БАН.НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ.Имаме нещо ценно - институция, която трябва да се занимава само с научни изследвания, без да се ангажира със задължителни хорариуми от преподавателска дейност. Но вместо актуални изследвания, насочени към решаването на проблемите на България, ние имаме кошер от интригантстващи човечета, близки на бай-Тошовия режим. Или мързелуват,или търсят печалбарски ангажименти.
41
0
 
2
 
! Отговори
До sorry (36) преди 9 години
Може да изглежда смешно и заядливо това, че при спор "всички пътища водят към БАН",но след като тази научна институция със 7-8 000 служители съществува благодарение на бюджетната издръжка, се предполага, че неин приоритет ще бъде да наблюдава случващото се у нас във всички сфери, да събира данни, да ги анализира и своевременно да прави полезни изводи. Вместо това - шуро-баджанашки дружини, зачислени на издръжка от парите на данъкоплатеца. Не казвам, че всички са некадърници, но мърдата надделява
40
1
 
4
 
! Отговори
$?! преди 9 години
Прав е човека.. Трябва да се мисли предварително за тия неща! Язовирите раздадени на печалбари, деретата не са пипани от времето на бай Тошо и сега се жалваме.. *** народ е това!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко живо иска само да дои, ама кравичката умрясега ще доите БИКА
38
0
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
НемАрливост от мърльовци!
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в най развитите държави има наводнения. БАН са шайка ***, чиито изцепки често си заслужават почетно място в "жълт труд". Проблема е градоустройството, направиш ли град в равнина (където и се намират повечето ако не всичките големи градове) много ясно че при по-силен порой всичката вода от планините ще слезе и ще наводни.
36
0
 
8
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Почистване на реките и деретата! Чудесно, но питам се аз кога хората ще спрат да ги пълнят с ***???? Няма ли да е по-лесно просто да се пази и поддържа вместо след дъжд качулка!
35
6
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МНОГО ДОБРЕ КАЗАНО!!!!!!!НЕПОЧИСТЕНИ И НЕУКРЕПЕНИ КОРИТА НА РЕКИТЕ!!!! пари няма гаратнирано от гроб и буда НЕУКРЕПЕНИ И НЕДОБРЕ СТОПАНИСВАНИ ЯЗОВИРИ!!!! ПАРИ НЯМА ОТНОВО НО ГАРАНЦИЯ ОТ ГРОБ И БУДА, ЧЕ ТАКА ЩЕ БЪДЕ ИМА!!!НЕПОЧИСТЕНИ КАНАЛИЗАЦИИ И ОТВОДНИТЕЛНИ ШАХТИ!!!! ОТНОВО ПАРИ НЯМА ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ И БУДА!!!!
34
4
 
1
 
! Отговори
gost преди 9 години
оправете си канализаците еи като няма канализация се получава точно това което става има свлачища някои не си гледа работа това е веик други няма ама иначе ни задалжиха да си сменим водомерите да *** някои се още не са ги сменили щото са с вразки кам вода и канали това е в малките градове доде веик на не се научат на ред така щее про формат мои твои за един едно за друг друго пален срам в 21 век а иначе се им крив някои изискаите им задалжителна смяна на водомерите и на другите не са различни
33
4
 
4
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Рускоговорящите купили апартаменти на Морето са силно притеснени!Заминат ли си и те- идва ГЛАД!
32
2
 
3
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Като се обърне каруцата-пътища много,ама у нас всички пътища водят към... БАН!Чудя се не е ли време Господ да слезе и да си прибира,прибира...вересиите!
31
15
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Как да няма природни бедствия бе, професоре ?Стари хора казват, че такива дъждове не помнят през целия си живот.Вместо да се види истинската причина за пороите била тя ХААРП или изсичането на горите, чиновниците от БАН бързат да оправдаят централната власт и да прехвърлят вината върху местната.Не, че и местната власт си е свършила работата ... И до днес има непочистени речни корита и запушени шахти.Да твърдиш обаче, че няма природни бедствия, когато на квадратен метър пада 200 литра дъжд ...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До А дали е така? 3Ami - ne savsem! Osnovno e anarhijata - lipsa na durzjavmost, otgovornost, masova krazjba na durzjavni,nashi sredstva, katastrofalna negramotnost u sobstvenitsi i rukovoditeli ot bransha. Bezgrizjie, prestupno bezhaberie. No ne samo vuv vlastta, a i v nasselenieto. Sekat, hvurljat boklutsite v rekite. A zashto, kato vidjat, che vlastta ne chisti, ne si pochistjat sami pred dvora?! Ne se seshtat kakvo mozje da stane? Chakat drug - da ne se minat! A sega -"koi bil vinoven"?
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човешкият живот е безценен, но на тая мизерия, в която живеем, да загубиш покъщнината си, е равносилно на смърт. Айде младите може да избягат в чужбина и някак да се оправят. А възрастните какво да правят? Как да почнат отначало с мизерните си пенсии? Направо ми се плаче като помисля...
28
0
 
8
 
! Отговори
До А дали е така? 5 преди 9 години
на 10-на см от преливане в района на гребния канал край Пловдив. Пловдивчани се отърваха на косъм от повторение на опустошителното наводнението от края на 40-те, заради скъсана малко по-нагоре дига и заливането на земеделски земи. А между Пловдив и Пазарджик едно време имаше оризища... Ами къмпинг Ахелой през 90-те, когато имаше завлечени в морето палатки и каравани, а Цар Калоян, Гелеменово, и по-скорошните Бисер, Елин Пелин...Истината е, че продължаваме да не сме си извадили поуки от бедите!
27
3
 
4
 
! Отговори
Банаджия преди 9 години
За честта на БАН съм длъжен да кажа на всички вас: Милошев е един лъжеучен, станал професор и членкор с измама и с протекциите на ДС и днешните им издънки. Те го направиха и министър, те ще се опитат на го направят догодина и председател на БАН. Ако само лепим етикети на БАН, че е свърталище на динозаври от едно време, а не ги спрем, нещата ще си останат непроменени, а хитреците-ченгета като Милошев бързо-бързо ще оглавят и онова, което ще замени БАН като научен център на България.
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализация и връщане на комунистите на власт е спасението и никога повече да не се споменава за тая "демокрация" след 1989 г. и преди 1944 г. която унищижава българския народ,