Няма природни бедствия, има човешка немарливост!

Учени от БАН: Да се вземат мерки да не се допускат жертви
Обновена: 8 сеп 2014 13:29 | 8 сеп 2014 12:15, Анисия Иванова
50
Няма природни бедствия, има човешка немарливост!
Архив: Булфото

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза днес във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН доц. Георги Корчев.

Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от Брюксел.

Още по темата
За съжаление, все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл. кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

Учените от БАН участват в международна конференция край Варна. Форумът, на който присъстват близо 160 учени от над 20 държави, е посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки.

От 28 държави в ЕС, 20, включително и България, са в нарушение на изискванията за количеството на фините прахови частици във въздуха, каза инж. Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

По думите й тази година заради дъждовното лято у нас не са регистрирани сериозни превишения на нормите. Тя посочи, че в България има 5-6 града, където въздухът е много замърсен. Според нея големите промишлени предприятия в страната са взели мерки и вече не са опасни.

Григорова уточни, че мерки за намаляване на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините. По думите й основните проблеми са употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните обекти, които масово не спазват правилата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
До А дали е така? 4 преди 9 години
... гадното свойство да събира пред себе си де що не е здраво закрепено и да го струпва на определени по тесни места (мостове, силно обрасли речни корита и т.н.) и да преодолява натрупаното с разрушителна сила, която веднъж отприщена трудно може да бъде овладяна.Другият фактор, който обикновено не се взема под внимание е "късата" ни памет. Само преди 31 години Боянска река заля и потопи част от София, след има-няма 2 ч. дъжд на Витоша. През 2005-та Марица подкопа сметището при Цалапица и бе...
24
0
 
2
 
! Отговори
otegchen ot vopli преди 9 години
E, to osven da imash sobstvenost trjabvalo e predi tova da ja zarabotish s trud, ne ot podaratsi za "nashite momcheta", mutrenski pridobivki, "prijatelski" uslugi - ustrojvane na "lov i ribolov", pianski orgii za "vazjni osobi"... Te, demokratite (posineli sotsfunktsioneri), obsebili vlastta predi 25 g. misleha - e, sega - LIFE, samo shte polzvat blagata, shte karat samoleta na Kol, shte se perchat iz EU. A TO TRJABVALO I GRIZJA, I RABOTA ZA SOBSTVENOSTTA. Inache - davene, ogun, smurt, a posle..
23
0
 
3
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Бих цитирал Двойника на Т. Колев: Човешкият организъм е сбор от клетки!Колко ли такива двойници има в БАН?)
22
0
 
1
 
! Отговори
До А дали е така? 3 преди 9 години
които възникват при по-обилни дъждове и по замисъл би трябвало да осигурят безпроблемното им преминаване. Би трябвало да са без постройки, с проредена ниска или единична висока растителност, затревени без строителни или други ***. Би трябвало, но... поради липса на средства в общините или поради отсъстващ строителен и друг контрол - едни копаят за баластра, други ровят за злато, трети си карат там отпадъците, вместо на сметището... И всички сме виждали какво остава след тях. А водата има
21
3
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
Прогноза 13.05. 2014г. -Минчо Празников вещае, че се задава едно от най-горещите летаПрогноза 18.06.2014г. - доц. Георги Корчев: Лятото ще бъде слънчево и горещо както подобава-----------------------------Проверете в Гугъл к`во си съчиняват известните "синоптици и учени" !!!
20
1
 
3
 
! Отговори
Пуйката преди 9 години
Нека да има загинали хора но това да са депутатите и олигарсите и нека да има сравнени с земята сгради а именно Парламента и вредните за тази страна институции ! Не невинните трябва да страдат а виновните с масата грехове и ГЕНОЦИД над нас !
19
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 9 години
Аз написах коментарите си, за да припомня каква е задачата на учения, който получава заплата от бюджета.Всеки институт следва да има ясната представа какво става във всеки район на България, точно в онази сфера, която той изследва. В къде-къде по-големи държави от нашата това се прави. Нашите михлюзи с топ не можеш да ги накараш да свършат нещо, ако не им платят допълнително. Ако пък дойде нареждане от твърде високо място, но без допълнителни пари, ще го възложат на някое току що завършило хлапе
18
0
 
1
 
! Отговори
До А дали е така? 2 преди 9 години
задължителния последващ контрол по изпълнението на договора, било то за реконструкции, инвестиции или оперативна работа (като да се поддържа минимално водно ниво в язовира при прогноза за обилни дъждове или да се извършат бетонови и др. укрепителни работи по преливници, бързотоци, да се провери и отремонтира изпускателя и т.н.).Да не говорим за заливните тераси на реките, в които пак поради занижен контрол, напоследък все по-често се строи. Това с потенциално опасни места поради" високите води"
17
1
 
1
 
! Отговори
До 11.Може да пишат преди 9 години
за кемтрейлс, ама аз още от сега мога да ти кажа какво ще пишат - ще напишат една "Ода на радостта", в която ще докажат колко сме щастливи,поради това, че сме били уважени с такова пръскане.Или ще напишат каквото и да е,под диктовката на този, който им е платил допълнително,за да пишат нещо.Не че няма достатъчно образовани и кадърни хора в научните ни среди.Има и такива,покрай дембелите и ***, но или си мълчат съобразително,за да не пострадат, или, ако пишат смело,ще ги наврат в миша дупка
16
0
 
5
 
! Отговори
До А дали е така? преди 9 години
Не си много прав. Или по-скоро освен емоциите, в коментарите ти има както истина, така и залитане, което не води до обективност. Накратко: безотговорността си има своята предистория и тя е в прехвърлената собственост на речни участъци и язовири на общини, министерства и областни управи. Като към това добавиш специфичния нашенски привкус към далаверата - визирам, едно наше момче да вземе под аренда микроязовира или да чисти избирателно речното корито, белята е въпрос на време. Защото липсва...
15
0
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
До А.ГеоргиеваДумата се пише точно "немАрливост" г-жо/г-це Георгиева. Идва от "немара". Вижте си в речника!
14
0
 
6
 
! Отговори
Христо преди 9 години
До А. ГеоргиеваГеоргиева, я пак, как се пише? "НемЪрлив" ли? По-добре идете обратно в началния курс. Цитирам: "немърлив. Речник на българския език. немърлив е грешно изписване на немарлив."
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джилязу
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е да за администратирите и банкерите,и техните администратори човешката немърливост е грешка и е статистическа единица в застахователните стойности намаляваща или неучастваща в полиците след бедствието,но за хорицата,които са работили в разни сектори останали без домове,покъщина,понесли жертви,това си е природно бедствие без значение кой е виновника,затуй бая ви Тошко в ролята на богопоставен ръководеше допълнителните съботници за покритие на щетите,без да се интересува съботянин или съботатор.
11
6
 
1
 
! Отговори
А.Георгиева преди 9 години
Би ми се искало да преглеждахте поне заглавията на статиите си преди да ги публикувате.Такива правописни грешки като "немарливост" (думата се пише с "ъ") са недопустими за хора, наричащи себе си журналисти. За жалост все повече хора в България имат претенции към управниците ни, а самите те са недостатъчно грамотни.
10
1
 
5
 
! Отговори
художника преди 9 години
"Феодални старчета" - Цитат от Симеон Дянков
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАН да пишат за пръскането с кемтрейлс повече от 8 години над България и всеобщото отравяне
8
0
 
11
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
*** ще ни затрие.
7
2
 
5
 
! Отговори
А дали е така? 3. преди 9 години
"Учените от БАН" са убедени, че:1. Заплатите им се полагат,само защото са успели да се уредят на работа там.2. Те са в правото си да странстват от ВУЗ на ВУЗ, за да четат лекции срещу допълнително заплащане.3. По институтска задача може да работят,само ако тя се заплаща допълнително.4. И лекциите,и допълнително заплащаните задачи се разпределят между "свои" хора и това е в основата на институтските междуособици.А сега обърнете внимание как ще се защитават "учените от БАН",ако прочетат това
6
3
 
7
 
! Отговори
вики преди 9 години
Добър ден, моля ви се! И на най-неграмотния му е ясно откъде идва така наречената приливна вълна.,Само някои гербаджийски слуги се опитват да насочат вниманието ни към злата природа, гневът на боговете и тем подобни комунистически шашарми. Откакто тази мърляво-крадлива партия вилнее в милата ни родина, се наблюдава закономерния резултат. Незаконно строителство, немърливо отношение към инфраструктурата, лош контрол, крадене като за световно. След месец бутафорията продължава, тежко на всички нас