Майки изоставиха бебетата си и в Пазарджик

Една четвърт от децата в отделението не били желани
49
Майки изоставиха бебетата си и в Пазарджик
Снимка: архив, БулФото

Майките на последното бебе за 2014 година и първото за 2015 година, родени в МБАЛ - Пазарджик, ги изоставиха.

Началникът на Неонатологичното отделение в болницата д-р Мариела Захариева съобщи пред „Фокус“, че жените са заявили, че се отказват от децата си.

Още по темата
Първото бебе на Бургас навръх Нова година също бе изоставено. Вчера обаче стана ясно, че майката, която се оказа, че има шизофрения, е поискала да си го върне.

В Пазарджик последното бебе за миналата година е било момче и се е появило на бял свят около 22.00 часа.

Майката заявила категорично, че не го иска и си отишла вкъщи. Тя е на 32 години, от ромски произход и е от град Пещера.

Първото бебе за новата 2015 година е момиче на 21-годишна жена от село Бошуля. Тя също заявила, че не го желае.

Мариела Захариева обясни, че процедурата в такива случаи е да бъдат уведомени Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик и отдел „Закрила на детето”.

По думите й проблемът е сериозен и в момента една четвърт от децата в Неонатологичното отделение са изоставени.

Захариева уточни, че няма никаква вероятност двете майки да размислят и да се върнат, за да си вземат бебетата, защото те са заявили желанието да ги оставят и са си отишли, а не просто „са избягали за малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Пазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sffafЗа какво говориш? Какъв дом какви грижи? В техен дом се превръща нашата земя. Деца дошли на този свят за да могат родителите им да получат пари без да работят. На такива не да им плащат а да ги вкарат в затвора на принудителен труд, за да се научат че бебета пари не носят.Бъдещето на тези деца е същото както и на родителите.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мразя тези констатации, Болно ми е за българския народ че изчезва и си мисля за Бога няма ли сила която да промени този *** български закон ? Какво още чакат ? Работим и плащаме данъци, огромни заплати получават от нашия труд, държавни мислители, министри, депотати... Идва ми да вдигна главата към небето и да крещя.. Господи, до кога, до кога това малоумие при българите !? Тези хора за пари вършат престъпление. Раждат деца и ги оставят на България,. Слепи ли сме? Кой още им плаща ?
22
0
 
0
 
! Отговори
sffaf преди 9 години
Щом са изоставени,децата не са били желани! Да създадеш дете означава да му осигуриш дом,внимание и грижи,да помислиш за бъдещето му.
21
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 9 години
28Нямам представа за тези данни, министърът на образованието каза, че при набор 2010 децата с роден език български са под 50 процента. България умира.
20
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 9 години
И аз това щях да напиша - тези проценти за "майките", за които говорим не означават нищо. При тях няма познание, няма и желание за познание, няма плануване, няма грижи, нищо няма има само искане на права, на помощи, на пари, на толерантност, на кебапчета или кой каквото им даде!
19
0
 
1
 
! Отговори
Статистика. преди 9 години
Едно време понеже смъртността при децата до 5 години е била около 50% и не е имало предпазни средства, жените масово са раждали поне по 4-5 деца. Особенно след освовождението в периода 1890-1910 и след войните 1930-1940 както и след 1950-60 раждаемостта е била най голяма. Последната голяма раждаемост е в периода 1970-1987. Сега вече 26 години има спад. Но за щастие вече е овладян и сега се наблюдава лек спад.
18
2
 
0
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Единственият сигурен метод е - жената да не прави секс. Вероятността за бременност при ползване на презервативи - 10 процента. При спирала - 8. При хапчета около 15. Ниския прогестерон е масов при младите майки вече.
17
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Жена може да забременее без да разбере и без да има подозрения. Например пробит презерватив в комбинация с нисък прогестерон у бъдещата майка (т.е. наличие на цикъл). Така първите симптоми са мърданията на бебето, ако то е първо за бъдещата майка едва ли ще си помисли за бебе (бърка се с тежест в стомаха и движение на червата). Когато вече стабилно си личи (в началото на шестия месец) е късно за аборт. Освен ако не прави тест всеки месец НИКОЯ жена не може да бъде абсолютно сигурна.
16
0
 
7
 
! Отговори
Jena преди 9 години
До Lan. За почти всичко съм съгласна, но за това че една жена може да установи твърде късно че е бременна не съм съвсем съгласна. Да, има вариант за цветна беременност, но, бременността има и други признаци, това първо, и второ - ами когато една жена подозира че има такава опасност ще се следи, има тестове по аптеките. Нищо не се е случило без нейно участие и без нейното знание, нали. Тук е ролята и на майката да обясни навреме тези неща на дъщеря си, но трябва да е поне малко интелигентна, нали
15
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Никоя истинска майка не би изоставила детето си, нито като бебе в родилния дом, нито като голямо в трудна ситуация, каквато е едно непланувано раждане, нито пък би изоставила детето на детето си! Майките са майки до живот!
14
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Направо ме втриса от ширещата се неграмотност! Няма инжекция, с която може да нямаш деца до живот. Няма и "запушване на тръбите" без оперативна намеса. Разбира се, че е възможно да разбере жената твърде късно - причини има много и най-различни (при това колкото и да е образована). И разбира се, че ако малолетната ми дъщеря забременее, ще направя всичко възможно да я подкрепя и да отгледам бебето като свое! Изоставянето го разбирам само в крайни случаи (когато има опасност детето да умре от глад)
13
5
 
4
 
! Отговори
Пърчо преди 9 години
Ами кат го не ще да го удавят в лиген с вода и в контейнера.На нас па закакво ни е? Па тя като няма пари да си плати престоя да и зашият оная работа и бой с тояга.
12
0
 
15
 
! Отговори
Валя преди 9 години
До Анонимен 15Разбира се че няма да разреша детето на дъщеря ми да бъде оставено и отглеждано в институций.Всеки нормален човек в тази държава би постъпил точно така.Как ще си оставя държавата да се грижи за него.Децата допускат грешки ,а ние родителите сме длъжни да прощаваме, въпреки че създаването на живот не може да е грешка.Да, аз имам дъщеря,отгледах я сама,изучих я и и дадох хляб в ръцете.Сега имам внук и много се гордея с него.Изобщо не е трудно да отгледаш дете,трудно е да го възпиташ
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Валя+ една инжекция,за да нямат повече деца.
10
0
 
42
 
! Отговори
Валя преди 9 години
Ами хубаво не желаеш детето, оставяш в родилния дом новороденото като ненужна вещ:- Плащаш всички разходи по престоя в род.дом- Лишаване от родителски права и на двамата родители върху детето завинаги.- Издръжка от двамата родители до навършване на 18г.
9
0
 
5
 
! Отговори
ЕИМ преди 9 години
До мислете логично:"Влечуги, червеи и др. плазмодии" . Невероятно точно определение. %))
8
0
 
14
 
! Отговори
Х преди 9 години
То и без това ги издържаме, поне да ги поемем от раждането.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен трябва да рекламират повече възможностите на медицината.Запушват тръбите и деца няма да има никога.Защо се мъчат 9 месеца и после - не ми трябва. След като могат да си решат проблема завинаги.
6
2
 
27
 
! Отговори
Jena До мислете лог преди 9 години
Ами ти мисли логично, коя нормална жена ще установи "твръде късно" че е бременна?? Хайде обясними ми как една образована, интелигентна жена, бременна по невнимание, защото се случва, ще се остави да установи твърде късно този факт, а!! Това може да се случи само на такава, която е на 14-15г, необразована и в много случаи ненормална (както се оказа онази в Бургас). Е ми не сме длъжни да им отглеждаме бебетата, които един ден ще станат престъпници, в 90% от случаите такива стават, или ***
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно и при тия с особените обичаи, има застой в бизнеса и търговията с деца, и сега просто ги изоставят. Това са пари бе братчето ми, бива ли така да ги фърлиш на държавата бе меринджей.Междудругото само по-низшите организми си изоставят потомството веднага след раждането, като влечуги, червей и други плазмодии.