Едва 10-12 хотела са отворили край Варна за празниците

50% по-малко са били туристи в сравнение с 2013 г. по Северното ни Черноморие
5
Едва 10-12 хотела са отворили край Варна за празниците
Архив: Булфото

Данните на Националния статистически институт (НСИ) и тези на хотелиерите се разминават, показва справка на вестник „Черно море“.

От НСИ твърдят, че в края на годината и по-специално през ноември 2014 година са функционирали повече хотели и места за настаняване в сравнение със същия период на 2013 година.

Това обаче контрастира с мнението на множество експерти, които още през миналата година обявиха за вестника ни, че хотелиерите предпочитат да затворят обектите си през зимата. Празници като 8 декември и дори Коледа не могат да накарат предприемачите да отворят.

50% по-малко туристи в сравнение с 2013 г. дойдоха по Северното ни Черноморие, за да посрещнат Коледа и Новата 2015 година, разкри председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.

Експертът допълни, че край града за празниците са отворили едва 10 - 12 обекта. Това е много по-малко в сравнение с 2013 година, когато функционираха 27 хотела и ресторанта, каза Димитър Дичев.

Възможната причина за разминаването е фактът, че НСИ отчита данните за цялата страна.Интересно е обаче, ако в места с високо развит туристически бизнес като Варна и прилежащите курорти твърдят, че огромната част от хотелите не са отворили, тогава къде точно в страната са функционирали повече хотели, които да генерират положителен резултат за статистиката.

Общият брой на местата за настаняване се увеличава със 7,2%, а на леглата в тях - с 8,7%, сочат данните на националната статистика.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през ноември 2014 г., е 595,6 хиляди, или с 1,2% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през ноември 2014 г. достигат 29 милиона лева или с 4,3% повече в сравнение с ноември 2013 година, смятат статистиците.

Автор: Деян Балев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте лятото какво ще е. Пълен срив. Руснаците няма фа дойдат. Рублата пада, пък и ние направихме всичко възможно да ги изгоним.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да говорим, спад ще продължава да има поради ниското качество на туристическите услуги, лошата храна и лошият мениджмънт. Все повече българи предпочитат Гърция по много причини, няма чалга, селяния, мутри - охранители, анаболни татуирани мъжкари и вдигане на колите. И през 2015 ще гризнат дръвчето лакомите хотелиери.