Ако няма добро пристанище във Варна, трудно ще идват круизни кораби

Експерт: Нужни са и качествени екскурзоводи
Обновена: 20 яну 2015 19:35 | 20 яну 2015 16:47, Екип на Черно море
5
Ако няма добро пристанище във Варна, трудно ще идват круизни кораби
Снимка: архив Булфото

Без добра пристанищна инфраструктура трудно ще привличаме повече круизни кораби във Варна. Това каза пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Той бе помолен да коментира посещението в морската столица на министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че тарифите за пасажерските кораби ще бъдат намалени с 14%. Това според министъра щяло да увеличи броя на корабите.

В Констанца таксите за круизите са два пъти по-ниски, отколкото у нас. Намаляването им тук е за добро, но не са само ниските суми компонентът, от който зависи посещаемостта на круизите, категоричен е доц. Маринов.

Отново повтарям, ние първо трябва да си оправим пристанищната инфраструктура. Без добро пристанище няма как да стане, смята експертът.

Освен това и кадрите са много важни. Необходимо е да създаваме добри екскурзоводи. Качествени екскурзоводи обаче се създават в училища и сгради, а не по мазички и тавани. Пътуващите с круизи са хора, които се интересуват от история и знаят за нашия регион дори повече от много от българите. Затова и екскурзоводите трябва да са подготвени и да казват на гостите нещо ново, категоричен е Стоян Маринов.

В момента броят на екскурзоводите е недостатъчен, обяви експертът. Според него сега екскурзоводите ни не са ангажирани само във Варна, но ходят и по Южното Черноморие.

Автор: Деян Михайлов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът НЕ Е в пристанището, което си е тотално приемливо и разположено ПЕРФЕКТНО за круизен кораб. 90 % от круизните терминали в Европа поне, са разположени много по лошо (далеч от съответния град и с неудобни транспортни връзки) и не изглеждат по приветливо. Проблемът е че ВАРНА Е ЗАПРИЛИЧАЛА НА РАЗВАЛИНА и там НЯМА какво да се види. Улиците са като след бомбандировки, морската градина е *** и изсечена, градът още от морето изглежда неприветлив оголените (ЗВЕРСКИ ИЗСЕЧЕНИ) скатове.
3
0
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
,Ако няма добро пристанище във Варна, трудно ще идват круизни кораби.А ако нямаше море- още по-трудно.
2
0
 
6
 
! Отговори
lee kuo преди 9 години
v tayland ima mnogo exkurzovodi - da si kupyat ot tam :-)
1
0
 
6
 
! Отговори
101 преди 9 години
Слкожете някъде запетайка.