Синдикати на протест заради недофинансирането на висшето образование

Шествието има подкрепата на Съвета на ректорите
14
Синдикати на протест заради недофинансирането на висшето образование
Снимка: БГНЕС

На 20 май от 11 часа пред Министерството на финансите ще се състои протест заради проблемите в сферата на висшето образование и науката, каза днес във Варна проф. Лилия Вълчева, председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ.

Тя уточни, че основната причина е, че служебният кабинет не изпълнява законови изисквания.

Промените в Закона за висшето образование дават ясни и точни текстове за политиката на доходите в системата - от стипендиите на студентите до възнагражденията на докторантите, обясни Вълчева, цитирана от БТА. Тя допълни, че през последните години висшето образование е недофинансирано. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличаваше, а парите за тази сфера намаляваха – от 0,75 на сто до 0,6 на сто от БВП, каза Вълчева. По думите ѝ това е причината за провала на много от заложените реформи. Като най-тежка сред тях тя посочи създаването на специализирана администрация, която да помогне на висшите училища да изпълняват задължението си да развиват усилено научно-изследователска дейност. Това не бе направено, каза Вълчева и подчерта, че заради действията на настоящия служебен кабинет системата започва да върви стремглаво надолу, включително политиката по доходите.

От 1 януари тази година в бюджета на държавата има 39 милиона лева, които са гласувани и трябваше да осигурят увеличение на заплатите и тези на асистентите да станат 2 100 лева, каза още синдикалният лидер. Тя подчерта, че размерът на възнагражденията в системата на висшето образование и науката не е променян от началото на 2023 година, а е трябвало да има корекции и от 1 април. Тогава заплатите на асистентите трябваше вече да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната и да станат 2 516 лева, допълни Вълчева.

Тя каза още, че протестът на 20 май получава подкрепата и на Съвета на ректорите у нас. По думите ѝ към него ще се присъединят представителите на синдикат „Подкрепа“, както и учени, докторанти, студенти, хората на културата и духовността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Образование
Матурите се задават: Какви са критериите за отличен?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Три въпроси: 1.1989 г.Население на България 9 млн. Брой на ВУЗ - 18; 2020 г. Население 6 млн. ВУЗове 52 броя. 2. 2007 г. Министър на МОН доц. Игнатов. Маха се ВАК . За една година броят на избраните професори нараства с 570, а на доцентите - с 1730. Обяснение? 3. За публикациите на преподават. състав във ВУЗ се иска Impact Factor. Според медиите този фактор за научния принос се е увеличавал с годините с единици %, а през последните 3 години - в пъти. Обяснение.
12
0
 
4
 
! Отговори
Демографф преди 2 седмици
Първа реформа.Всички навършили Пенсионна възраст, ВЪН от системата.Аман от екскурзиянти , като Пимпирев.Пълно е с високоплатени папараци.....
11
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 2 седмици
До 6Език
10
1
 
5
 
! Отговори
6 преди 2 седмици
Професори под път и над път-цели батальони от некадърници ,които не знаят чужд езек и говорят с непреодолян диалект!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да им се дадат на преподавателите по-високи заплати, ама като има такива като Румен Гечев , които преподават и облъчват студентите с глупости и лъжи, няма смисъл да се прави.
8
1
 
7
 
! Отговори
Стою преди 2 седмици
А защо и синдикати и професори отказаха истинската атестация? Кой в днешно време получава пари ей така. Без задължения, без реално отчитане. Въведете реална атестация, изгонете некадърниците, които не могат да я покрият. И едва тогава искайте повече пари.
7
3
 
4
 
! Отговори
Лападундьовци преди 2 седмици
Хайде заплатите ви да бъдат обвързани с резултата от работата ви, хрантутници такива. Частните ВУЗове защо не протестират? И лев държавна субсидия нямат.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Висшето образование е следствие от средното и основното. Тъй като последните две са трагични няма как и университетите да са на ниво.
5
5
 
2
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 2 седмици
как бе, нали НаПравих Всичко БезПлатно и Всички Богати?!
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Университетското образование е пълна скръб, да си го признаем. Събират учениците по села и паланки само и само да се запишат. После като станат студенти преподаването и изпитването са насочени не да дават знания , а да не изпаднат въпросните студенти. И накрая им се подарява диплома. Защо да се дават в този случай по-високи заплати??? Всичко звучи лесно бързо и удобно. Пример за това е УНСС!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато държавата предложи таксите за обучение да се поемат от бюджета,същите тия пак протестираха,подмотивът им беше че по тоя начин няма да могат да изнудват й да се обогатяват от това студентите и техните родители!Както и при болниците така и във висшето образование броят на университетите на милион население е най висок във България сред всички страни членки на ЕС,да ама резултатът и в здравеопазването и в образованието ф повече от трагичен!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
50 университета, колежа и филиали не са ли множко за количеството ученици дето имаме?
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Харвард кой го финансира - Просто Киро :)))