БСК призова да не се качва такса смет заради санирането

Да се въведе принципът "замърсителят плаща", иска организацията
2
БСК призова да не се качва такса смет заради санирането
Снимка: Булфото, архив

Санирането не трябва да вдига таксата смет, смята ръководството на Българската стопанска камара.

Още по темата
Според работодателската организация държавата има задължение да промени правилата, по които се определя таксата смет, като въведе принципа "замърсителят плаща". Tова е записано в писмо на БСК до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, разпространено от пресцентъра на Камарата.

С приемането на промените в Закона за местните данъци и такси в края на 2014 г. до 31 март тази година трябва да бъде разработена нова методика за определяне на таксата битови отпадъци на базата на количеството образувани отпадъци, а не върху данъчната оценка на имота, напомня БСК във връзка с информационната кампания за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Повод дават думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която заявява, че след санирането на панелните блокове таксата битови отпадъци ще нарасне с до 5 лева, отбелязват от Камарата.

БСК напомня, че последните промени в Закона за местните данъци и такси вменяват задължението на държавата за нови правила за определянето на таксата смет, които да бъдат прилагани от общините. Крайната цел е да се премахне порочната според Камарата практика таксата смет да е втори имотен данък.

Работна група към Министерството на финансите, в която участват експерти на БСК, вече е предложила правила, които регламентират разходите (за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци) и видовете основи, които служат за определянето на таксата.

В тази връзка Българската стопанска камара счита за неуместно при провеждането на информационната кампания за санирането да се акцентира върху увеличаването на таксата за битови отпадъци.

В същото време БСК напомня на хората, които санират жилищата си, че след изпълнението на предписаните мерки по националната програма, жилищните сгради могат да преминат обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сградите.

Изследването е за сметка на хората. Тези от тях, които получат сертификати, могат да бъдат освободени от заплащането на данък сгради за срок до 10 години, в зависимост от категорията на сертификата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: саниранеБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Dо сибирска преди 9 години
Браво! Страхотно предложение! И да се върнат трудовите лагери, култа към вожда, петилетките, казармата и купонната система! Смърт за капиталистите!!! Как може всеки да живее където иска? Как може да няма квоти за партийците? Как може да има конкуренция?