Щурмови хеликоптер Ми-24 "долита" в Музея на бойната слава

Експонатът за ямболския музей е дарение от НИМ
11
Щурмови хеликоптер Ми-24 "долита" в Музея на бойната слава

Поредният значим експонат за Музея на бойната слава - внушителният вертолет Ми-24, ще бъде превозен днес до Ямбол, съобщиха от общината.

Легендарният хеликоптер е дарение от Националния исторически музей заедно със стрелкови оръжия, използвани през различни периоди и военни конфликти от Освобождението до Втората световна война.

МИЛ Ми-24 е брониран съветски щурмови вертолет, приет на въоръжение в Българската армия през 1979 г. В наши дни се използва от близо 40 нации по света.

Многоцелевият хеликоптер е използван основно за авиационна поддръжка на сухопътните войски.

Той респектира с внушителните си размери от 21.35 м дължина и височина от 5.47 метра. Максималната му скорост е 335 км/ч, а максималната височина на полета му е 4500 м.

Музеят на бойната слава бе открит на 9 май 2013 г. и е единственият по рода си в страната общински военен музей.

Експонатите му се радват на нарастващ интерес от жителите и гостите на града. За да се реализира идеята за цялостно разгръщане на музея, община Ямбол очаква от Министерство на отбраната да бъдат предоставени още ценни експонати, за които има изпратено искане от музея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ямбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До SSСтана ми интересно и отворих Википидията. Ами нека и хайванчето SS я отвори и прочете в колко конфликта е участвал този въртолет. Колкото до "Иглите" и "стингърите" спорът оглупява. Козари, кравари - без значение - ракетката си върши своето. Един афгански селянин беше свалил американски хеликоптер с древна карабина Ли-Енсфийлд!
6
3
 
2
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Пентагона купи няколко десетки МИ-171 за афганистанската армия, защото само те ставали за местните условия. Така казаха щатските военни. А иначе малко данни за непобедимото американско оръжие. От техните историци - 4000 самолета и 5000 хеликоптера свалени по време на Виетнамската война от зенитните разчети на Виетконг със съдействието на обучаващите ги руски инструктори. И още - 20 тюлена си отидоха ей така - свалени от едно РПГ, изработено сигурно през 70-те.
5
1
 
3
 
! Отговори
nov преди 9 години
до 7 - още по-зле за съветските/руските командващи. След като са знаели това, ей така са си пускали момчетата като пушечно месо. После на майките са казвали: "За родино". ... или "Само си пишем кат чукчите нали ?"
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото днес го видях преди около час. В такова плачевно състояние беше. Вече почти нищо общо с това на снимката.
3
5
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
този хелокоптер два пъти е влизал в реални бойни действия - Афганистан и Ирак, и двата пъти е птлна трагедия. В Афанистан ги свалиха на 70%, а в Ирак неможаха и да излетат дори. Да ги разкарваме тея кошници. Само си харчим парите около тая.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NYИскам да видя Апача как ще се справи с някоя Стрела, пък да не говоря за Иглата.Или и това е съветска пропаганда? И още нещо, защо точно руските Ми се купуват от американците за днешната афганистанска армия? Сигурно заради пропагандата.
1
3
 
3
 
! Отговори
NY преди 9 години
видяхме го как се представи с неграмотни козари, биещи глава само в земята в Афганистан, всеки 9 от 10 стингъра имаше точно попадение по това нещо .... стига с тази съветска пропаганда.