Съдебен изпълнител взима компютрите на Сопот

Хората от града се канят да не го пуснат в общината
4
Съдебен изпълнител взима компютрите на Сопот
Снимка: Булфото, архив

На 12 май, след предварителна обява, в община Сопот ще влезе частен съдебен изпълнител /ЧСИ/ за разпродажба на общинска собственост с цел покриване на дълг, образуван след корекция на проект, финансиран по ОП "Околна среда". Това съобщи за БТА кметът на общината Веселин Личев.

Акцент в списъка на ЧСИ са офис обзавеждането и компютрите на администрацията и Общинския съвет, което по думите на кмета ще спре обслужването на гражданите, след като в списъка има и други общински имоти.

Васелин Личев припомни, че до края на май е в сила споразумение за отстрочка, подписано между фирмата взискател, ВМЗ /който дължи няколко милиона на общината/ и самата община.

Кметът съобщи още, че към момента на фирмата-взискател са изплатени всички лихви, такси и адвокатски хонорари и остава само главницата на дълга. Очакваме и разрешение за безлихвен заем, с който ще се разплатим по дълга и 5-годишната сага да приключи, коментира Личев.

Във връзка с наложената корекция от началото на годината община Сопот е проверявана от Икономическа полиция - Пловдив и от Окръжна прокуратура - Пловдив. От приложените от кмета решения на двете институции става ясно, че нарушенията са в управляващият орган на ОП "Околна среда". Има и решение на Административен съд - Пловдив, което задължава ОПОС незабавно да вдигне корекцията.

Корекцията в размер на 3,5 милиона лева бе наложена по проекта за пречиствателната станция, изградена преди 5 години. През това време, свързани с проекта общината е преживяла над 35 проверки, включително и на ОЛАФ и Европейския омбудсман, като всички заключения са в нейна полза.

Инициативен комитет от Сопот заявиха готовност да обсадят общинската администрация и да не допуснат ЧСИ в нея, успоредно с това се заканиха да блокират и подбалканския път София - Бургас, каза още Личев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
26
 
! Отговори
юрист преди 9 години
Най малко 80 % от кметовете на малките градове са за затвора . Там цари пълна анархия и шуробаджанащина . Кражбите са цел на всички в общината и затова си искат корумпирания кмет . Иначе всеки се изказва , че трябва да се спазва закона , ама за него не важи . Айде у лево и в пандиза .
1
2
 
10
 
! Отговори
karlovo.tv преди 9 години
karlovo.tv/sadiya-izpalnitel-vliza-v-obshtina-sopot-prodava-tzyaloto-imushtestvoРазпродажбата на имуществото идва заради претенции на фирмата, построила пречиствателната станция. Управляващият орган обаче наложи финансова корекция в размер на 25% на европейските средства. Заради тази корекция строителната фирма получи 4,5 милиона по-малко от общо 18-те милиона лева и сега ги търси от община Сопот. С лихвите дългът вече е нараснал на над 6 милиона лева.