Тридневен траур в Яхиново, където загинаха петима

Назначени са експертизи за скоростта на колата-убиец
18
Тридневен траур в Яхиново, където загинаха петима
Снимка: архив, БулФото

Тридневен траур е обявен от днес в дупнишкото село Яхиново, където петима души намериха смъртта си вчера при катастрофа на главния път в селото.

На място са загинали Емил Скоклев /19 години/, Мариан Джамбазов /20 г./, Ивайло Йотов /16 г./, Илиан Гущеров /14 г./, всичките от селото, и 40-годишната Елза Р. от Кюстендил, съобщи БТА.

Още по темата

Трагедията е станала към 17.30 часа на главната улица "Иван Вазов" в Яхиново. Катастрофиралият "Фолксваген Голф" е пътувал в посока Дупница. Предполага се, че е управляван от Емил Скоклев, който тази година трябвало да бъде абитуриент в Дупница. Младежът наскоро взел книжка, разказаха местни хора. По данни на разследващите шофьорът е карал с несъобразена скорост.

Автомобилът се е ударил в крайпътен електрически стълб, който се пречупил от удара, а автомобилът се е преобърнал.

Освен Скоклев, жертви на тежкия инцидент са и пешеходци, намиращи се край мястото на катастрофата. Един от двамата оцелели при катастрофата в Яхиново - 16-годишния Милчо Палакарски, е транспортиран в клиниката "Пирогов" с черепно-мозъчна травма. Другият оцелял - Светослав В., на 18-години, е бил приет в болница в Дупница с по-леки травми, откъдето вече е изписан.

Местни хора припомниха, че в района и миналата година е станал тежък инцидент. През август друг автомобил, пътуващ към Дупница, се забил отново в електрически стълб в селото, но за щастие тогава се разминало без жертви.

По случая е започнато досъдебно производство под прякото ръководство на Окръжната прокуратура в Кюстендил, назначени са експертизи за установяване на скоростта на придвижване, каза говорителят на полицията Катя Табачка. Взети са и кръвни проби за употребата на алкохол и за установяване на водача, уточни Табачка.

По данни на местни хора пътуващите в колата са употребили алкохол, това е потвърдил и единият от оцелелилите при инцидента младежи, който е бил в автомобила, каза кметът на селото Владимир Боцев.

Липсата на родителски контрол е една от причините за жестоките пътни инциденти, при които загиват деца. Това коментира пред БТА архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Той също е от селото и е загубил близък при злополуката.

"Родителите се интересуват само от печалбарство - заминават в чужбина, за да печелят пари и оставят децата си на произвола", каза Паликарски. "Тези дечица, които са били на тротоараq пък съвсем са били невинни. Другите са пили, яли, забавлявали са се. Но защо и невинни да стават жертви на безрасъдството на други", коментира свещеникът.

Според кмета на селото Владимир Боцев, родителите на едното от загиналите деца - Мариан, са на работа в Чехия. Бащата на момчето, за което се предполага, че е управлявало катастрофиралия автомобил - Емил, е загинал наскоро в чужбина.

По данни на кмета на Яхиново, което е едно от най-големите села в Кюстендилска област, почти една трета от жителите му работят в чужбина. Всяка къща има емигранти - главно в Америка и Италия. Жителите на Яхиново са около 2 200 човека, а около 700-800 човека са навън, каза Боцев.

Според Паликарски образованието като цяло и педагозите също имат вина за случващото се. "Цялата социална система на тази държава не работи", каза още свещеникът. "С бой съм израснал - и в училище, и в къщи, а не съм се повредил", допълни отец Паликарски. Според него са нужни и спешни мерки по отношение на употребата на алкохол от младите.

Той е поръчал специална икона от Света гора, която се очаква да пристигне в Дупница на 23 май, за да бъде извършен молебен за слагане на край на жертвите по пътищата в региона. Паликарски припомни, че от началото на годината са загинали 10 души от Дупнишко при пътни произшествия, някои от които и в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Iordanov преди 8 години
"Комисията по безопасност на транспорта в общината" - За първи път се чува че я има,или както се казва "След дъжд - качулка",или поредното отчитане на дейност.Може пък комисията чака да се стопи снега в края на август за да се положат така наречените "легнали полицаи",които може да не решават проблема , но спомагат за намаляването на скороста, но след август идва септември и идва време да се махнат въпросните скоростоограничители.А тази комися запозната ли е с движението в града,общината, или го
13
1
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
По-добре напиши колко км/час трябва да ти е скоростта в това село Яхиново! Не говоря за пил шофьор, а задавам *** въпрос, на който няма отговор, защото несъобразена скорост няма.
12
1
 
4
 
! Отговори
mause преди 8 години
До номер 13... в случая тия пияндета са карали с над 120 километра в час... ако това не е несъобразена скорост пък на! Подобни инциденти трябва да се пишат в закона като "Предумишлено убийство" иначе никога няма да се спре с безумието по пътищата!
11
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 8 години
" По данни на разследващите шофьорът е карал с несъобразена скорост. "Някой наема ли се да определи с каква скорост трябва да шофира един шофьор в този участък, та като стане катастрофа, КАТ да не му лепне етикета шофирал с несъобразена скорост? Няма несъобразена скорост - това е катаджийска измислица, за да сме виновни винаги.
10
0
 
2
 
! Отговори
GM преди 8 години
Гледах го оцелялото *** по новините.. "Ми те (загиналите) ме караха да пия, аз се дърпах, *** те беха виновни!"... "Стана белата" ... "Белата" вика. С един такъв спокоен тон. След един месец пак ще кара пиян.
9
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 8 години
До читателА ти какво искаш Умните и талантливи да стоят тук и да ги трепат ***
8
1
 
4
 
! Отговори
читател преди 8 години
Информацията тук е поредното подканяне за умните да бягат от кочинката.В близките 100-150г. не се очаква нищо добро.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анм преди 8 години
Трагедия. Но предизвестена. За изоставените деца на България не се говори. Изоставени заради гурбет, заради нехайство или безразличие. И от семейство и от власти - от държавни, социални и образователни. Живея в Дупница. Полицията е сляпа и глуха. Петък и събота гърми музика до 3-4 часа и то в центъра, разни *** крещят и това на 30 метра от РПУ - то. Заведенията са пълни с непълнолетни , които се наливат с алкохол и стимуланти. Родителите им не ги интересува ,къде са им децата и какво правят.
6
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Хич да не обявяват траур, а тия изтървани пияндета да ги осъдят посмъртно за убийство по непредпазливост. Е то бива бива балове и лапешки простотии ама ... голяма работа вече , че завършили - дай да убием и случайни минувачи - да запомнят и техните семейства кога има балове. Еми в крайна сметка убийството си е убийство и в крайна сметка тия *** невидели и 1 ден работа се оляха с тия балове. Всяка година едно и също ... големи истерии , големи празненства , голямо АХУ и накрая - ТИХУ
5
0
 
11
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 8 години
В зоната на Дупница и Благоевград книжки трябва да се дават на навършили 28г. ако не и 41г. Мир и на душите и дано безразсъдството даде поуки и спаси други от такава трагедия !
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво от това? Само след 10 дни ще забравят и старата песен на нов глас. От Перник до Гръцката граница живее странно племе. Племе което нито приема нито предава. В главите им чогун и ракия. Да се отвори Белене и всеки останал жив и причинил такава идиотщина да изкара 10 години за да разберат другите, че милост няма да има.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моите съболезнования на близките, но дупничанин е не по-малка диагноза от тази на перничанин. И то с ГОУФ.
2
1
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
кво сега, ше се окаже май че ония дето нарочно правеха дупки по току що положения чистак ноя асфалт са най-умните а? като ги питали що - за да не карат бясно разни през квартала и да ни газят, казали са си го в прав текст
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попа го познавам, много е готин !