4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове

Версията на ромите: Пияни българи нападнали момчета, берящи гъби
24 май 2015 10:03,
362
4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове
Снимка: архив, Булфото

Изключително нервна е била нощта в община Гърмен, където вчера се стигна до масов бой заради силна музика в ромския квартал. Жителите на общината са били до 1 часа по улиците, а полицията все още е на крак, съобщава Нова Телевизия.

Над 200 разгневени българи снощи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около 900 души.

Още по темата
По последни данни 8 души са арестувани, а четирима са в болница след сблъсъците снощи. Областният управител е свикал кризисен щаб.

До сблъсъците се стига след като група роми била помолена да намали музиката. Вместо това, обаче последвала атака с брадви и колове. Ранени са няколко души от село Марчево. "Удариха ме с пръчка, нямам представа, защото им казахме да намалят музиката. Много си позволяват, това така не може да продължава”, разказа един от пострадалите в масовото сбиване.

"Казаха: „Вие кои сте, за да ни казвате да намалим музиката?”. Ние им казахме, че нищо лошо не сме казали, а той ме попита: "Искаш ли да дойдат сега 50 души и да видиш какво ще стане?”. Казах: "Да дойдат” и те дойдоха”, разказа още той.

След ромската атака идва контраатака. Хора от Марчево се насочват към ромската махала. От там, обаче заваляват камъни.  "Свидетели сме на пълни своеволия. Няма закони, правят си каквото желаят и просто вече не се издържа. Биха нашите момчета. Казах им, ще стане като Катуница”, коментира друг жител на селото.

През нощта към Гърмен тръгват и футболни фенове от София, които искат да се притекат на помощ на българите. Полицията обаче ги спира. Подкрепление все пак пристига – от съседните села, както и близки и роднини на хората от Марчево.

Жители на общината споделят, че проблемите с ромите са от години. Незаконно си присвояват земи и крадат от къщите на хората. "Не е ромска махала, а ромски град, те станаха 1000 човека, а ние сме 150 човека. Работим, трудим се, те накрая тръгват по нивите и прибират всичко. За нас остава шумата”, разказва мъж от селото. "Тези хора си мислят, че притежават само права, а никакви задължения. Не се съобразяват с нищо”, допълва друг.

Кметът на общината, госпожа Капитанова, твърди, че е реагирано на сигналите на гражданите. "Постоянно има оплаквания за кражби, но вчерашната случка е недопустима”, категорична е тя.

Днес жителите на Гърмен готвят нов протест. Подготвили са и подписка, с която настояват за пълна проверка на администрацията. Настояват да се провери и дали са незаконни къщите, в които живеят ромите, да се види по какъв начин са получили ток и вода. "До края на седмицата това трябва да се реши”, категочни са те, но допълват, че се разграничават от всякакви призиви за мъст. Искат всичко да върви по законен ред.

Пияни българи нападнали 4-5 ромски момчета, които брали гъби. Това пък е версията на ромите от Гърмен за вчерашния масов бой в село Марчево. По думите им българи редовно бият роми. По-младите момчета от махалата дори не смеели да слязат в селото.

Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни.

Ромите са категорични, че не крадат. По думите им Гърция е на 50 километра, а там за ден се изкарвали по 150 евро. "Ако има крадци, щяха да са в затвора”, обясняват още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: бойбългариромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То има ли такова понятие като "българска полиция" въобще? Няма оправия. Освен да хванем и ние по едно брадва и да се реши въпроса веднъж завинаги. Пък полицаите нека си дремят още. P.S. Т'ва не е държава...
110
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Полиция и жандармерия пазят ромския квартал' - СРАМ за българската полиция!!!!
109
1
 
18
 
! Отговори
вера преди 8 години
"Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни."без коментар за държавата
108
1
 
31
 
! Отговори
men преди 8 години
До кока ще ги наричате малцинство ? Ми че те вече са мнозинство малцинството са Българите :( за съжаление . До преди няколко години ние си имахме държава а ромите бяха пръснати по света а в днешно време ние сме пръснати по света а те вече си имат държава
107
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,колко хубаво коментирате, ама ви е страх да излезете пред народното събрание! Мишки,лицемерни долни......До кога ще се криете? Българи
106
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не си платя сметките и изляза на палатка веднага ще ме изгонят!!А тях-НЕ!Защооо?!Докога няма да има политика за решаване на този проблем?Не да увеличават възрастта за пенсия,а да спрат издръжката им
105
1
 
5
 
! Отговори
PR преди 8 години
ami tarsili sa sigo i si go poluchili ...... smqh golqm s kokoschkarite
104
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пристигна ли вече оня навлек Кънев от БХК.ЯВНО е почивка днеска.Утре сигурно ще се яви и ще говори за правата на малцинствата.А ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ БЕ ПРОДАЖНИК.
103
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ви е наказатието,че все се ядете с турците,които си плащат данъците,работят и не им до вашите конфликти с въпросните...
102
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не намесвайте и турците в това.Има разлика между турци и турски роми!Проблема е голям,но и решение има.Истината е,че някой има изгода.Знаете кой.
101
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атака е всичко друго но НЕ И БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ! Тя е .....руска такава и защитава нейните интереси тук!
100
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Avno trabva da stanem nacionalisti..na izborite glasuvame za Ataka..
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен ще ми е гот да ме наричат недосегаем.
98
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво,ще им повикате малко и к'во?Що не викате пред министерския съвет?Борисов ще иде след две седмици да разтвори широки обятия за да ги прегърне и те ще гласуват.А за вас к'во?
97
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot Ataka mai se okazaha pravi za vsichko..vsichko koeto kazaha stava...
96
7
 
37
 
! Отговори
Започва се преди 8 години
Съвсем наскоро от Атака призоваха да не се участва в антиромски протести, защото има планове за създаване на етнически конфликт. Тогава си помислих, че говорят така, защото инициативата бе на опонентите им от ПФ. Сега обаче изглежда са били прави и въпроса е откъде знаят, че ще има екшъни.
95
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за инфо - пътят през катунци до гд е свободен, карайте от там, после през хаджидимово, другите от огняново, не могат да затворят всичко!
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Romite sa elektorat na politicite i te che gi pazat...a za nas nikoi ne misli..iskrara v Garmen moge da plamne vseki moment..gledah TV horata sa nastrahnali..plevnu govori gluposti BB si pravi vatar na ustara v Rim a sociologkata se e skrila...bedni bedni balgarski narode
93
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България, Македония, Сърбия и Гърция в балкански православно-християнски съюз!Да живее!
92
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами българите няма да се справим.Тук си трябва коалиция между балканските немюсюлмански държави с подкрепата на Русия дори и за въпрос.Ред,достойнство и България над всичко!Който иска да остава тук,но да спазва правилата.