Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват

Експерт: Ще има 300 000 туристи повече спрямо миналата година
Обновена: 10 юни 2015 07:56 | 10 юни 2015 07:42, Красимир Ангелов
63
Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват
Снимка: Булфото

Най-реалистичното намаление на цените на почивките както на морето, така и в планинските курорти това лято, е седем на сто. Причините са намаляването на цената на горивата и поскъпването на долара, паунда и франка спрямо еврото, коментира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата
"Смятам, че драстично намаление на цените на почивките няма да е целесъобразно. Цената трябва да отговаря на качеството на туристическия продукт, което в момента се подценява. Драстично намаляване на цените би довело до освобождаване на персонала и до влошаване на туристическата услуга и затова смятам, че чувствителни намаления извън тези,  които са обусловени от спада на цената на горивата, би било твърде преувеличено”, посочи експертът.

По думите му спадът на руските туристи това лято ще е около 20 на сто, а в същото време има голям интерес от пазарите, които плащат в долари и лири и ръстове на основния ни пазар, който изпраща туристи към България - немския, посочи експертът. Той допълни, че са добри и показателите от Скандинавския пазар.

В този смисъл Драганов изрази убедеността си, че спадът от руски туристи не само ще бъде преодолян, но ще има и около 300 000 туристи повече спрямо миналата година. Спад обаче ще има в приходите в държавата от туризъм заради сделките с втори ваканционен имот от руски граждани, които попадат в сивия сектор.

“Впечатлението за ниска заетост на легловата база ще продължи, защото и тази година на пазара продължават да излизат нови легла. Нито една от общините не ограничава строителството и влизането в експлоатация на нови места за настаняване. Спрямо миналата година имаме около 180 нови мощности, които са влезли в икономиката на туризма. Ако това темпо продължи, в следващите десет години ние ще удвоим хотелската база”, посочи Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
15
 
23
 
! Отговори
морски преди 8 години
Ха ха, елате да видите колко е "празно", а сезона още не е започнал. Хващам се на бас с всеки един тук, че ще имаме поне толкова туристи колкото миналото лято!
23
15
 
27
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Ами Руснаците да се сърдят на вожда си, тай заграби ли земи от съседите си? Заграби и то след като ги заплаши с нахлуване на армията си. Диктаторите трябва да се мачкат в зародиш преди да са запалили света, а от действието да тоя страдат най-много самите руснаци.
22
6
 
37
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Абе друго си е като туристите са без *** -най-често пенсионери от Германия и Англия ,които не харчат и един лев повече от това ,което им е в ол инклузива.Изсърбват си супичката и се пекат на слънце.Нищо лошо ,само ,че туризма се издържа и печели от оборот .А по-оборотни туристи от руснаците поне за сега в България няма-ядат и пият здраво ,пазаруват здраво и ползват всички атракциони.И не ги мисли ущанките-Путин ги прати под строй на почивка в Крим
21
22
 
28
 
! Отговори
преди 8 години
Платените *** на Путин пак се развихриха. Хванете ги, осъдете ги на 30 гадини затвор за държавна измяна и да се приключи. Тия работят срещу България денонощно и то по поръчка на един долен комплексар.
20
0
 
19
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Дай на твоя "приятел" телефона на хотелчето. Ще звънна и опитам да направя резервация. Хайде, чакам!
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи, че руснаците няма да липсват? Нали ако към очакваната бройка се добавят и половин милион руснаци, това са си приходи от половин милион хора отгоре. Стига сте замазвали очите на хората за грешките си в управлението.
18
0
 
28
 
! Отговори
ahmed преди 8 години
ТОЗИ ПЪЛЕН БЕЗХАБЕРНИК Ръ.Дръ. трябва да не се допуска до никакви медйини изяви - ог А-Я лъжи, сънища, инсинуации - този не виждал жив турист или пък да е вложил или изкарал 1 лв. в туристическия бизнес
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този измислен експерт е като мечката ,която малкото мече е попитало.Мамо тази година ще има ли мед ?. А тя казала-Тази година ще има мноооого мед.А по какво позна мамо ?. Амиииии-Иска ми се . Ами след като всичко ще е цветя и рози защо вдигате шум тогава.Какво е реалното състояние знаят хотелиерите и ресторантьорите по морето.А то хич ,ама хич не е добро
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на нашето Бетономорие не са цените. Ако има качество което оправдава тези цени, няма проблем. Но качество отдавна няма. Простотията вилнее в различни форми без стратегия за бъдещето. Да се "избута" сезона, да се нагушат с пари, до следващия сезон всичко ще се забрави и глупаците прекарани миналия сезон ще дойдат отново с надеждата, че ще има подобрение. Естествено такова нямаше. Рапона и *** с идиотските си изказвания спомогнаха за спада и бъдещата неяснота в туризма водеща до фалит.
15
1
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Хотелиерите да отворят един сайт за резервации в Гърция и ще разберат къде им е проблема.
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем подивяхте с тия руснаци. Не се ли усещате, че сте смешни ?
13
1
 
31
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
"Драстичното намаляване на цените,би довело до освобождаване на персонала и намаляване на качеството на услугите".А,не може ли да доведе до 100% печалба,вместо 300%,които си слагате?
12
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам приятел с малко хотелче на южното Черноморие. Много руснаци му идваха а някои с години. Тази година, 2015, няма и запитване дори от тях!!!!! Какви 300 000 повече? Този е съвсем изперкал.
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драганоооооов, блажени са верующите и тяхно е царството небесно.
10
6
 
25
 
! Отговори
маке преди 8 години
ако знаете на халкидики ква таверна има леле мале що мастички там съм изпил ако повърнем на бело море ке викате узакис море
9
1
 
51
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Сезона така се засилва, че докато стане силен-ще свърши!
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експерт , институт , Сорос ....Мила родна картинка.Когато не си вложил нито лев собствени пари в някакъв бизнес , а се изхранваш от платени лакардии е лесно.И да не се случи това , което си предсказвал - на кой му пука.
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държим на количеството вместо на качеството и после се чудим защо събираме само утайките. С такива "експерти" нямаме нужда ни от война, ни от душмани!
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Муахахахахаа...не бе, направо 1 милион ще са повече от миналата година туристите..да та е.ав платения *** аз тебе......експертееее...
5
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А помним ккви ревове бяха за руските туристи и що псувни отнеосаха всички от русофилистичните и кремълските ***. Както всичко в русия - буря в чаша вода.