Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват

Експерт: Ще има 300 000 туристи повече спрямо миналата година
Обновена: 10 юни 2015 07:56 | 10 юни 2015 07:42, Красимир Ангелов
63
Цените по морето падат с до 7%, руснаците няма да липсват
Снимка: Булфото

Най-реалистичното намаление на цените на почивките както на морето, така и в планинските курорти това лято, е седем на сто. Причините са намаляването на цената на горивата и поскъпването на долара, паунда и франка спрямо еврото, коментира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата
"Смятам, че драстично намаление на цените на почивките няма да е целесъобразно. Цената трябва да отговаря на качеството на туристическия продукт, което в момента се подценява. Драстично намаляване на цените би довело до освобождаване на персонала и до влошаване на туристическата услуга и затова смятам, че чувствителни намаления извън тези,  които са обусловени от спада на цената на горивата, би било твърде преувеличено”, посочи експертът.

По думите му спадът на руските туристи това лято ще е около 20 на сто, а в същото време има голям интерес от пазарите, които плащат в долари и лири и ръстове на основния ни пазар, който изпраща туристи към България - немския, посочи експертът. Той допълни, че са добри и показателите от Скандинавския пазар.

В този смисъл Драганов изрази убедеността си, че спадът от руски туристи не само ще бъде преодолян, но ще има и около 300 000 туристи повече спрямо миналата година. Спад обаче ще има в приходите в държавата от туризъм заради сделките с втори ваканционен имот от руски граждани, които попадат в сивия сектор.

“Впечатлението за ниска заетост на легловата база ще продължи, защото и тази година на пазара продължават да излизат нови легла. Нито една от общините не ограничава строителството и влизането в експлоатация на нови места за настаняване. Спрямо миналата година имаме около 180 нови мощности, които са влезли в икономиката на туризма. Ако това темпо продължи, в следващите десет години ние ще удвоим хотелската база”, посочи Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този *** Драганов как ги определи 300 000? Този шлякатарник кой му плаща да говори безмислици? Като е такъв специалист защо не постави въпроса за качеството на услугата, организацията, храната, *** от охраната, паркирането, чистотата на плажа, културата на обслужването и т.н. Есента ще е Време разделно, да фалират или продават хотелите "специалистите" в туризма, мутри, полицаи и останалата
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте да се разберем. няма вариант със спадане на цените и то със 7% и увеличаване на търсенето! Това са първите уроци по икономика.
2
12
 
20
 
! Отговори
морски преди 8 години
Ами няма какво да ме питате, сезонът ще е добър.
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не питайте експертите ами хората по морето