Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес

Жандармерията предложи да ги придружи, но те са се отказали
15 юни 2015 13:50,
199
Ромчетата от "Орландовци" пропуснаха школото днес
Снимка: bgonair.bg

80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Регионална кръгла маса в Гоце Делчев.

"Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа", обяви днес ромският лидер Петко Асенов, след като научи, че жандармерията ще придружи децата, които искат да отидат на училище. Оказа се обаче, че те все пак са решили да останат по домовете си.

Още по темата

В същото време полицейската акция в квартала продължава. В "Орландовци" положението в момента е спокойно, но това не е защото са се укротили страстите, а заради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. На място и днес се провежда полицейска операция, като се издирват участници в сбиванията в събота.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова гражданите, които са планирали да протестират през днешния ден в квартала, да го направят мирно, за да няма повече ескалация на напрежението.

Според представителя на ромите агресията по време на вчерашния протест в квартала е вследствие на провокатори.

"Не може да се създава такова напрежение. То се създава от партиите, които са на националистическа основа", каза Петко Асенов, председател на Национален център на ромите в България пред камерите на Bulgaria On Air.

Според Симон Милков, който е родом от "Орландовци", е било въпрос на време нетърпимостта между българи и роми в квартала да ескалира и да се превърне в етническа агресия.

"Чашите са пълни и в един момент кипват. Вчера по улицата като тръгна тълпата наистина бяха много екзалтирани хората. Има афект, има и агресия, но не мога да ги съдя", коментира той.

Директорът на "Националната полиция" - главен комисар Христо Терзийски, обяви, че към момента не разполага с данни зад протестите в квартал "Орландовци" да стоят политически лидери.

Гледайте още по темата в репортажа на bgonair.bg:

Още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама аз не искам в Азия,аз живея в Ирландия и като чета всекидневните новини от БГ ми се плаче честно,плаче ми се. Не протестирате срещу съдебната система а налитате да колите роми ,ЗАЩОО? Та нали техните престъпления са продукт на корумпираната съдебна система , и не само техните бели а колко българи измират на рутинни операции по болниците,колко деца избиха по пешеходните пътеки? Слаба съдебна система силно организирана контрабанда .Лъжат ви като ***
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
покрай тези страхове се вижда истинската картинка ... 50% от децата в Гърмен и 80% от тези в Орландовци не са етнически българи. И това са само тези, които ходят на улицилище
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цял ден с тея ромчета ни занимавате. Дайте една статия за другите ***, дето много работили и все са стресирани ,и трябва да се пенсионират на тридесет ,а сега се търкалят в центъра на София, на палатки.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е полицията къде е?С ескорт - и айде на училище! - или ще кажат че не занят кое точно им е училището тогава?!
19
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора вие нямате проблем със ромите,имате проблем със себе си.Няма такова заблудено общество на планетата,господи та вие сте по невежи от ***.Гледам ,слушам как от месец ва настройват срещу ромите а вие кълвете като риби.Сега ще ви кажа,България не може да съществува във демократични условия защото е депо за всякаква контрабанда,просто държавата е построена на кръстопътя на света,тук трябва нова желязна завеса а контрабандата да мине в ръцете на Русия,иначе бели дни за българите няма да има
18
1
 
26
 
! Отговори
факти преди 8 години
80% от учениците от квартал "Орландовци" днес не са дошли на училище... както последните 25 години преход...
17
0
 
40
 
! Отговори
хАйнщайн, барато преди 8 години
Ама ромчетата са толкова ученолюбиви, че акълът ми не го побира как така не са отишли на училище днес. Тях и ядрена бомба не може да ги спре да седнат на учебната скамейка и жадно да попиват знания. Много съм изненадан! Това вече е новина :)
16
0
 
20
 
! Отговори
freax0r преди 8 години
80% ... тва са сигурно 4-*** човека не отишли на училище.
15
1
 
32
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Ох, милите дечица - те иначе са най-учевнолюбивите и ден училище не са пропуснали....А оня "ром", дето не можел да иде на работа - какво има предвид - че не може да обикаля с каруцата да бере жилезу ли?
14
0
 
20
 
! Отговори
Почва се ! преди 8 години
Почна да се събужда лъва ! Умните хора знаят, че българите са търпеливи като бикове, но разсърдиш ли ги... по-добре да не си жив ! Чудя се кога ли е го разберат разни Тикви?
13
0
 
20
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Голям праз - въобще да им забранят да се мяркат даже в училищата!...
12
0
 
36
 
! Отговори
Голяма работа ! преди 8 години
Горките... такава жажда за знание, а "лошите" българи да не ги пуснат в училище ! Очаквам родоотстъпниците от БХК и други *** организации да почнат да мучат по темата.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За "ромчетата" разбрах , а за "конячетата" какво?
10
1
 
31
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Ей 'чшш умните ни управници, мене що не ме е водил полицай на училище? 'Що така си пазите електуратчито бре? Българина може би вече му прикипя, ама ***, като тия, които пазите не е. Дете няма да нарани... Виж един *** от друга страна, без значение от възрастта му няма и да му мигне окото. Не ми се мисли даже ако са повече, защото на групичка са най-смели. По възможност тази групичка да е от 10 до 50.. И понеже коментара ми не е толерантен ще бъде изтрит до 2 часа, мога да се хвана на бас.
9
1
 
20
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
сефте........ те и без това не ходят ама видиш ли сега няма да завършат заради 2-3 не ходения тцццц
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 9:И ти май си пропускал/а доста често училище, не само ДНЕС ( не "неска"). Но пък това е вярно, те през цялата година не ходят.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше само днес, нямаше да има такива проблеми..
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И българите още да продължават да кършат снаги под ритмите на тяхната музика с техни барабанисти по всички дискотеки из БГ..
5
0
 
26
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Добре де а защо не пазят гробовете и паметниците от поругаване в Орладовци?
4
0
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на кого ги разправяте че ходят на училище хората в квартала знаят къде ходятда крадат и убиват а полицията щяла да ги води на училище такъв резил самов българия може да се случи в унгария дали ги водят на училище