Нитратите в зеленчуците скочили драматично

Дори по-чисти преди зеленчуци показват завишени стойности
26 юни 2015 13:19, Екип на Investor.bg
32
Нитратите в зеленчуците скочили драматично
Снимка: архив, БулФото

Вместо да намаляват, нитратите в зеленчуците се увеличават драматично, според инж. Лазарина Герова, ръководител на Лабораторията за потребителски надзор, цитирана от в. "Преса".

Според нея в последно време дори зеленчуци, които преди са били значително по-чисти, като карфиола и зелето, сега показват завишени стойности и по отношение на нормите по БДС и на Световната здравна организация.

Отклонения има дори в биопроизводството, макар че то би трябвало да е безопасно. Това се дължи на некомпетентността на производителите и на безразборното третиране с препарати и торове.

Нормата за марулите и спанака например е 1 500 милиграма на кг, но са засичани стойности от 5 000 милиграма. Ако ядете такъв зеленчук, се получават реакции като при отравяне - болки в стомаха, разстройство, виене на свят.

Има опасни превишения и при морковите, тиквичките и краставиците, които спадат към категорията на зеленчуците „лакомници“. Имат свойството да натрупват големи количества нитрати, които в стомаха се превръщат в нитрити. Те блокират желязото в хемоглобина и той не може да пренася кислород. Така се развива вид анемия, позната като метхемоглобинемия.

За щастие доматите са растение, чиито плодове са чисти, особено ако растат на полето. В повечето случаи добри са пробите на салатата айсберг, предлага се и чисто червено цвекло.

При консумация зеленчуците и плодовете трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има в кората и непосредствено под нея.

Марулите е добре да се накиснат предварително във вода и след това да се изплакнат обилно.

Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци - съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: нитратизеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
9
 
! Отговори
от 21 до 27 преди 8 години
Аз *** СЕЛЯНИН очаквам 10 приятели довечера.Изстудил съм домашната плодова ракия, бялото домашно винце, в печката на дърва се пече пълнен домашен заек, варят се домашни яйчица.Па като седнеме под навеса на двуетажната вила нека ни е зле.Отивам да набера домати, краставички, салатен лук и магданоз за шопската.Сиренцето е овче-***, селско, домашно.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21Мухльо, ти като искаш автомобил отиваш в магазина купуваш си струг и започваш да го майсториш.*** си ти СЕЛЯНИНО!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам познат търговец на ТОРОВЕ.Стана милионер. Познайте ЗАЩО........
23
1
 
6
 
! Отговори
от 21 до 22 преди 8 години
Не говоря за заетите хора в големият град, където цялото време е пътуване, работа ит.н. А за тези в малкия, които с след 5 ч. кръстосват крака в кв. кръчма или пред телевизора, оплакват се от качеството и цените на зеленчука и като те видят с мотиката ти казват, че си селянин.Но си прав-контролън на всичко в държавата е занемарен.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тези само "констатират"........Къде е държавата бе ***?????Да минат и да им съберат зеленчуците по пазарите. Да отидат направо на полето и всичко извън стандарта да се унищожава.Да видим ще има ли отровни зеленчуци.Ама НЕ. Тиквата рекетира бизнеса и пълни гушка.Това ако беше преди 300-400 години да го бяха обесили на площата!
21
2
 
4
 
! Отговори
селАнин проЗт преди 8 години
Не знам , аз вчера скъсах първите червени домати от двора , а краставици рупам поне от месец. Преди няколко дни си посях и трето поколение домати , което очаквам да узрее края на август , респ. ще имам домати поне до края на септември.Знам че има и кооперации , които постъпват по подобен начин и са независими от вносните *** , щото навремето са мислили с главите си.Тъй , че дреме ми на кайсиите , колко нитрати има в доматите ,хах ...
20
0
 
15
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Няма хубави зеленчуци - да стана земеделски производител!Няма хубаво месо - да стана животновъд!Няма качествено образование - да стана учител!Няма качествено здравеопазване - да стана лекар!Няма сигурност и спокойствие - да стана полицай!Ти в ред ли си? Вместо да се въведе контрол, трябва всичко да си правя и произвеждам сам ли? Да ви пикая на капитализма!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заленчука за хората в големия град е в магазина.Но около малките общините продават парцели на изгодни цени.Купуваш, копаеш, отглеждаш и имаш.Но българина го мързи.С мъжа ми терасирахме хълма до вилата покрай градчето ни.Събрахме овчата тор от запустела ферма и така се почна градинката.Сега си хапваме домашни зеленчуци и плодове, торени с домашна заешка тор.Пръскаме с бордолезов, мляко и домашен ***.Продуктите нямат изряден външен вид, но са много вкусни.А познати в 5 пред тел. сериалчета.Е ?
18
2
 
14
 
! Отговори
Пророчество преди 8 години
Баба Ванга каза преди да почине "Не гледайте към Америка която ще ви даде развалената царевица, а гледайте към Русия, която ще купи вашата царевица!" Който както иска да го разбира но мисля че не е сложно да се разгадае !
17
2
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Хубавите български зеленчуци,плодове и меса...трябва да се изнасят за чужбина, да бъдат консумирани от хора с претенции и навици ....на българина трябва да му се ПРОДАВА по скъпо вносния *** ...той няма претенции важното е ш**ания домат да изглежда добре :) гръцките *** и турските са само за България ! Без друго това си е гето :)
16
0
 
11
 
! Отговори
Драматично-драстично преди 8 години
Драматично или драстично? Ако е драматично значи е голяма драма със зеленчуците :) То е ясно, че ядем ***...на Българина само *** му се предлага!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
овчар преди 8 години
Преди капитализма, по времето на социализма, за да продаваш зеленчуци на пазар трябваше да имаш бележка че продукцията ти не съдържа нитрати. Иначе продукцията се конфискуваше и имаше солена глоба. А сега като купиш краставици дори и спанак растат дори и в хладилника.
14
2
 
17
 
! Отговори
17220 преди 8 години
Да благодарим на Съюза на демократичните сили, които разбиха промишлеността и селското стопанство! Да благодарим и на софиянците, които ги избраха и скачаха като маймуни по площадите! Сега да не се сърдят на хората от цялата страна, които наводниха София и я превърнаха в отвратително място за живеене, защото по родните им места всичко беше приватизирано и заграбено от СДС, БСП, НДСВ и подставени им фирми!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драматично...комедия или трагедия е това?
12
0
 
2
 
! Отговори
ТИ преди 8 години
До Анонименискаш да кажеш най-крадливият и най-корумпираният,нали,но се обърка.
11
0
 
9
 
! Отговори
ЦИК преди 8 години
Успехите на псевдодемократи и слуги на САЩ като Костов, Паси и Каролев се измерва с парламентарното им присъствие! Лица на водещи политически партии, които в момента имат като избиратели един файтон хора! Крадци и мошеници, които не могат да докажат 1 лев от богатството си! Българите са търпели, но няма да бъдат търпеливи вечно! А когато им писне, тези мошеници ще съжаляват, че са се родили!
10
0
 
5
 
! Отговори
Николай_87 преди 8 години
Иво, знаеш ли кога ще си купиш домат от остров Крит? Точно когато започнеш да пазаруваш от арабския свят. Гръка няма нищо качествено да продаде в България, когато може да го експортира в по-богатите държави за повече. Румънците да не са по-бедни и глупави, че пазаруват Бг стоки?
9
2
 
20
 
! Отговори
Плевенчанин до 9 преди 8 години
Най-умния министър председател?Ти в час ли си?Върви в Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Силистра, Добрич!Знаеш ли какви градове бяха това!А знаеш ли, че в момента няма никаква работа там и хората изнемогват!Заради този крадец - Костов! Той приватизира Плама Плевен, единствената рафинерия в света, която според него работи на загуба и трябва да се закрие! Но всеки си плаща рано или късно, хората помнят и ще му потърсят сметка един ден!Костов, Бакърджиев и Краус са символ на корупция!
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жорж Ганчев,ти ли си бе?Само ти мразиш от дъното на душата си Костов,че не те оцени.Съжалявам,но си на светлинни години от него,примири се най-после.Познавам стила ти,ставаш смешен.
7
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти който така злобно и несправедливо ругаеш най-умния м-р председател на прехода явно си от тези които е уволнил за корупция,иначе щеше да си по-безпристрастен.В момента си имаме агенция по храните,която е длъжна непрекъснато да следи качеството на произвежданата и внасяна от вън храна,но очевидно не го прави,а спи и се събужда само по сигнал на някой журналист,който и е иззел функциите пред вид безхаберието на тази агенция.