България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а

Статистиката: Ще намаляваме с над 30 000 души годишно!
Обновена: 17 авг 2015 15:22 | 17 авг 2015 15:15,
273
България се топи – под 5 млн. сме до 2070-а
Снимка: flickr

След 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява след унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи, след които са й отнети огромни територии.

Това гласи песимистичният сценарий на Националния статистически институт (НСИ) за демографското развитие на България до 2070 г.

Прогнозата се основава на допускания от учените, че икономическите и социалните условия у нас ще се влошат, но не включва военни събития като тези от началото на 20 век.

Според най-вероятната реалистична прогноза в следващия половин век населението на България ще намалее с над 2 млн. души и ще бъде 5 132 023 души. В най-добрия случай през 2070 г. българите ще бъдат 5,5 млн. Души.

Това означава, че и при най-благоприятните условия експертите очакват, че българите ще намаляват с над 30 000 души годишно. Приблизително толкова хора в момента живеят в градове като Разград или Дупница.

Намаляването на населението ще е съпроводено със сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта. Натрупването на тези негативни фактори и продължаващата емиграция на млади хора ще влоши значително съотношението между хората в трудоспособна и тези в пенсионна възраст.

В момента 100 работещи издържат 78 пенсионери. След 30-ина години съотношението ще стане 100:109, обобщава "Труд".

Намаляването на работната сила означава липса на достатъчно подготвени кадри, които и сега не стигат. Това поставя под заплаха развитието на икономиката и подобряването на стандарта на живот - единственото, което би стимулирало младите да не напускат страната и да раждат повече деца.

БАН разработва вече националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г.

По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България се топи ... това няма никакво значение! Важното е "зърнарите" на "столетницата" да си вземат субсидиите, "тютюнджиите" на "сокола" да са спокойни, а "боко" да хваща по 2-3 цистерни я с контрабандно гориво, я с безбандеролни цигари ..., а по ТВ да дават "биг брадър"! И така всичко ще бъде супер.
108
1
 
2
 
! Отговори
умньо преди 8 години
До 157Що бе, чети бе човек, може човека да иска да ви напълни лейките...а то има някои от тях толкова кухи, че чак вдлъбнати, и надали ще се напълнят, но нейсе.......
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрата не е виновен,виновно е малоумното население което търпи този геноцид !
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статистика е на оптимистична база,реалността е още по страшна.Емигрирането върви с много бързи темпове и младите заминават навън.Някаква нищожна част от тях се връщат,защото по шуробаджанашкия метод ще имат работа със западната диплома.Няма да остане квалифицирана работна ръка,защото никой не иска да работи за жълти стотинки или да седи безработен.
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В територията, управлявана от некадърната Мутра и престъпната му шайка е така. Всеки ден загиват десетки българи, по начини кой от кой по нелеп. Едни стават на кайма в ПТП-та по некачествените магистрали, други скачат от покриви и мостове, трети се бесят, четвърти се хвърлят под влакове, пети се давят в охраняеми плажове и неохраняеми водоеми. Първият мандат пък основно се палеха.
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрата ако изкара още един мандат може да станем и 3 млн
103
2
 
6
 
! Отговори
Не е вярно! преди 8 години
Статистиката за населението на България е следната: 1985г. - 8,9 лмн.2015г. 7 млн. Стопили сме се с 2 млн. за последните 30 години......2045г. - 5млн.2075г. - 3млн. и т.н.
102
2
 
5
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 146 Изглежда е много трудно да се комуникира с празноглавци.Абе ***, защо след като стана РМД, "рИфарми" икаквто друго се сетиш от твоя капитализъм, България е в това състояние ? Кой е виновен , и защо няма наказани, нали и други сттрани си направиха реформи, но не като нашите криминални ?
101
2
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
И друго мога да ви кажа. Максимум до 2030 година в България ще има много сериозен бой по каските на политиците....Изграждането на гражданско общество става постепенно....В момента сме някъде по средата, ама един път станем ли единни....не ми се мисли за политиците, че и културата не ни е френска....
100
3
 
4
 
! Отговори
Що? преди 8 години
За глупости време нямам. Отивам да унищожавам България не вярвайки в злия план на Ран и Ът.
99
1
 
1
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Анонимен 145А ти как виждаш в нашата ситуация да стигнем до там с 1 скок?
98
2
 
6
 
! Отговори
! преди 8 години
Само като видях НСИ и спрях да чета....Който се е занимавал със статистика знае за какво иде реч....Просто казано е, че това са прогнози на база сегашните дадености. Използват се сложни математически модели в които само една константа леко да мръдне и крайния резултат е коренно различен. Ако се сещате такива прогнози имаше и за 2010, има и за 2020....истината е, че сега просто местят крайния срок....Статистиката НЕ е точна наука...по-близо е до астрологията отколкото до математиката.
97
6
 
2
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж.ГанчевТи *** ли си!? За трети път ли да ти обяснявам, че явно нямаш идея какво е това РМД. Ние от социализъм ще ставаме на капитализъм. Обаче собствеността е държавна и според твоите глупости, явно не е трябвало да я приватизираме. Посочи ми 1 капиталистическа държава, която не стимулира частната собственост. А това, че нашите великолепни управници се възползваха и окрадоха всичко, мисля че няма нищо общо с Ран и Ът. Ран и Ът първо бяха в Унгария, направиха същото. Ние се сами!
96
1
 
7
 
! Отговори
Ж.Ганчев преди 8 години
До 140Ха ха, какво стана, май съм бил роден тотава, а май и знам по вече от теб...???!!! Точно чрез РМД, "демократите" окрадоха България...точно чрез тях и чрез "рИформи".....
95
5
 
1
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж ГанчевАз ти отговорих, явно го няма в главата ти. Или ти не знаеш какво е или си забравил какво си ме питал. Просто престани, имаш икономическите познания на 12 годишен. Нито разбираш как действа частната собственост, приватизацията, сега за пръв път чуваш, че конкуренцията е основен елемент на качеството на продукцията и т.н.
94
3
 
6
 
! Отговори
jewnews до 132 преди 8 години
САЩ грабят и убиват когото си поискат, подобно на всяка една амбициозна империя...А "народа е толкова ***!, че дори не е наясно оъ къде изгрява слънцето."Еничери"....по-скоро едни чудесни мушеници обирджии, убиици и пресмехулници с една добре изградена и работеща система от легализиране на престъпленията им..И това е леко кязано:)))
93
1
 
4
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 135 от Що Какво стана, няма ли го в чичко Гугъл....ха ха ха ?
92
3
 
2
 
! Отговори
Що? преди 8 години
До Ж Ганчев 137Ти капитализъм без частна собственост как виждаш? Посочи ми 1 развита държава без частна собственост. Даже в Китай има, а уж социализъм!РМД-тата се отразиха далеч по-зле на руснаците, но те си стъпват на краката. А ние търсим вината в двама икономисти от САЩ, а не в гнусната, лъжлива и крадлива ***, която ни управлява.
91
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ВСИЧКИ КОИТО СА УЧАСТВАЛИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ , ТРЯБВА ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТТА
90
1
 
2
 
! Отговори
Ж Ганчев преди 8 години
До 135 от Що ?Ха ха ха, ти знаеш ли какво означава РМД ?