Към ромите от "Максуда": Нямате права за общинско жилище!

Наредба гласи, че щом си строил незаконно, нямаш право на жилище
22 авг 2015 10:54,
123
Към ромите от "Максуда": Нямате права за общинско жилище!
Снимка: Булфото

Ромите във варненската махала нямат право да получат общински жилища, защото в наредбата за общински жилища има изискване да не са извършвани от тях незаконни строителства.

Това обясни пред БНР кметът на варненския район "Младост“ Христо Христов, който организира събарянето на 60-те незаконни постройки в ромската махала "Максуда“. Той допълни, че нищо специално не е мотивирало разрушаването на къщите, а общината просто си върши работата. Преди година са влезли в сила заповедите за събаряне.

"Въпреки всичко, имахме категоризирано едно семейство, на което миналата година им дадоха апартамент и те се отказаха. Искаха цялата рода около 40 души да вкарат вътре и аз има казах, че това няма как да стане. Дадохме апартамента на друго ромско семейство", допълни Христов.

Още по темата

Той обясни, че теренът, върху който са построени незаконните къщи в квартала, не е закупен от богати хора, които чакат момента да започнат строителна дейност там. Той допълни, че тези собственици са се отказали от идеята да съдят България в Страсбург.

Вчера стана ясно, че Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда".

Това е станало в последния момент - 19 август, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, зарече се обаче кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

"Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи", обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите и БЧК.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
17
 
! Отговори
123456 преди 8 години
До Веселин УзуновВината им че си правят каквото си искат и са над законите и над останалите хора, които спазват правилата в тази държава. А останалите какво са виновни, та ще търпят тази несправедливост от страна на "ромите"- ц*ганите. Като не им харесва държавата да отидат другаде, ама там трябва работа и спазване на правилата............
15
33
 
3
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 8 години
Сега да осъдят *** та да плаща и да и плющат ушите.Ква вина имат ромите та ги гонят.Ако съм на тяхно място щях да взема бензин и да паля българските къщи.Око за око ,зъб за зъб.
14
1
 
34
 
! Отговори
123456 преди 8 години
За събарянето на какви къщи говориме.........това са картонени кутии, направени с крадени материали. Имат ли фактури за закупените материали, имат ли документи за вкарването на тока, за земята върху която са нацвъкали тези постройки. Аз мисля, че преди те да съдят държавата трябва да ги осъди в Страсбург, за това че не спазват законите на тази държава. Много време си правят каквото те си поискат, защото си имат собствена Конституция, според която всеки им е длъжен да им подсигурява охолен живот
13
0
 
4
 
! Отговори
Манго преди 8 години
Музикален привет от Рио де Максуда Варна.https://youtube/watch?v=I_wOxbzMMIo
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно тия не са гласували за коалиция БОСТАН на изборите и затова техните колиби се събарят, за разлика от събратята им в Гърмен , където нищо не се прави , въпреки че там имаше и протести
11
0
 
33
 
! Отговори
бактисал преди 8 години
Като не става с "интеграция", може пък да се пробва с дезинтеграция.
10
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите трябва да се интегрират в Европа! Трябва да се въведат квоти за роми и да се разпределят по европейските държави, така както се прави с емигрантите от арабския свят.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за фавелите в Максуда. Варна бе по красива от Рио де Жанейро.
8
0
 
25
 
! Отговори
наем, ток, линейка преди 8 години
В Европа е много добре, ама искат да работиш и да си плащаш.У нас е много зле ама им дават без да работят и нищо не плащат.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевНе бой се, ние ще се въоръжим преди тях.Търпението на българина се изчерпа. Историята неведнъж е показала какво следва при такива случаи.
6
0
 
27
 
! Отговори
Имат право на преди 8 години
свободно движение! Да се придвижват свободно, без пранги, на север до Швеция! Да запонат сега!
5
0
 
39
 
! Отговори
Никой не погазва преди 8 години
правата на ромите в Максуда, защото никой не им пречи да си наемат квартира и да си плащат наема, както това правят толкова много други български граждани.Никой не им пречи да си изтеглят заем от някоя банка с цел купуване или построяване на жилище (но построяване по всички правила, предвидени от закона).Никой не им пречи да потърсят общинските управи, на чиито територии се намират обезлюдени села, да помолят да бъдат настанени там срещу заплащане и да получат по 10 дка земя за обработване.
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страсбург може да се произнесе по вьпроса ако закона ни разрешава незаконното строителство,,,щом няма -страсбург да си гледа работата
3
0
 
36
 
! Отговори
несведущ преди 8 години
А в Гърмен, законно ли е строителството им?
2
0
 
22
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Абе кой шсъ цапа. Спрат ли им парите, знайш колко бързо ще се "предислоцират" в Брюксел, Страсбург и други такива толерантни местица.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това е станало в последния момент - 19 август, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си."Хитро. Така се прави, без туткане.