Багерите влизат в махала "Максуда" във Варна

Земята е частна, но хората 11 години не могат да си я вземат
Обновена: 20 авг 2015 10:07 | 20 авг 2015 10:00, Камелия Цветанова
23
Багерите влизат в махала "Максуда" във Варна
Снимка: Булфото, архив

Започва събарянето на незаконните постройки във варненския квартал "Максуда". Близо 60 ромски домове трябва да бъдат срутени. На мястото е разположена жандармерия, полиция, има и линейки.

Още по темата

Медиатори от ромски произход ще влязат в махалата и ще разговарят с хората. Някои от семействата сами са започнали да събарят къщите си и да изнасят вещите си, съобщи Нова телевизия.

От миналата година жителите на квартала са уведомени, че трябва да напуснат постройките. Децата, които живеят в тези постройки, ще бъдат настанени в социални домове. Властите мислят какво да правят и с техните родители.

Причината за решението е, че земята под ромската махала е частна собственост. Тя е възстановена на наследниците още през 2004 година, но вече 11 години собствениците не могат да влязат във владение.

Според Националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН в предвидените за събаряне постройки живеят 520 души.

Около 200 от тях са деца, показват данни на кметската администрация в район "Младост" на Варна, където се намира гетото.

Кметът на района Христо Христов обаче увери преди време, че в действителност те не били повече от 50-60.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
27
 
! Отговори
Ало, БХК! преди 8 години
Хората вече 11 г. не могат да ползват собствеността си! Те нямат ли права? Къде дремахте толкова време?! Вие ли ще ги лишавате от правата им? Да не сте Господ?!Ако ще се действа по вашите правила, моля, съобщете адресите си! Идваме да живеем у вас, а вие чакайте 11 години на улицата някой да се сети да ни изкара от къщите и апартаментите ви. Защо да плащаме наеми или да теглим заеми и да строим? Щом има готово, ще се настаним там, а собствениците - тоест вие, да гледате жално милно отстрани!
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Багерите защо не подпомагани от 2-3 танка? Толкова бързо ще се реши проблема. А и едно учение за танкистите ще им е от полза.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Znachi, kato mu kajat na Balgarina shte butnim kashtata na nqkoi , toi zabravq che e bezraboten, che na sledvashtiq mesec shte mu rejat tooka i tnt.... Haide sega neka nqkoi da.mi kaje che taq pogovorka nee Balgarska?!?"Nee vajnoto az da sam dobre" "a vajnoto e komshiqta da zle!!!! . . :-) 0
10
0
 
22
 
! Отговори
Е преди 8 години
Ще ги бутнат този районен кмет не си поплюва и не се съобразява с никой и нищо. Община Варна искаше да бута всичко ама... Се уплаши от хелзинския комитет който и каза как първо трябва да намери къде да настани и тогава да ги гони.
9
0
 
50
 
! Отговори
Варненка-българка преди 8 години
Мястото, на което се намира "Максуда" е най-хубавото във Варна-на брега на Варненското езеро, в близост до пазара и центъра, и на 10мин от плажа на Аспарухово, южно изложение Да сте видели м*нгал да живее на лошо място? Незаконно, разбира се! Окупирали и вмирисали най-хубавите земи, плащаме им консумативите и ражданията на здравно НЕосигурените м*нгалки. Всичко. Хайде, СТИГА ВЕЧЕ!!!!
8
1
 
28
 
! Отговори
Само така преди 8 години
Най-сетне да се вземат някакви адекватни действия!
7
2
 
46
 
! Отговори
Кенеф Бг преди 8 години
Цели 11 години са покрвителствани да се въдят и строят бараки на чужда земя .. егати управниците егати държавата . Ся сигорно блокове ще им построят берем да не им изгубят гласовете на изборите
6
19
 
24
 
! Отговори
Шабан преди 8 години
Това е ужасно, трябва веднга да се намерят жилища за тези хора, все пак те са бъдещето на България. На мястото на съборените им домове, трябва да се построи джамия за да се изкупят всички грехове на българите.
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бутайййййй всичко!!!!
4
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. Най-накрая някой в тази държава да си свърши работата!
3
7
 
43
 
! Отговори
Неосведомен преди 8 години
Предизборно..... абсолютно предизборно !!!!
2
0
 
48
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Това и да го видя - пак няма да го повярвам !
1
1
 
51
 
! Отговори
Варненец преди 8 години
Правописна грешка още в заглавието... Иначе това е една прекрасна новина !