Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан
Обновена: 7 фев 2016 11:07 | 7 фев 2016 09:40, Красимир Ангелов
173
Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ
Снимка: Булфото, архив

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените.

Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е по-млада - на възраст 14-16 години, а другата – по-възрастна - между 30 и 40 години.

"Този преход е свързан с рискове, особено когато е нелегален. Това е един от най- големите проблеми, който седи пред политическото решаване на този въпрос. Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове", посочи Румяна Бъчварова. По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.

"България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме и нещо, което малко държави правят, да интервюираме голяма част от тях, които съвпадат с рисковите профили, за да можем да установим наистина дали те се нуждаят от защита и дали не са хора, които използват бежанските войни като прикритие, за да минат през нашата територия”, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. Повечето от оставените за лечение са непълнолетни. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
5
 
! Отговори
до Кукувица преди 8 години
Кой плаща разходите - те са си ги платили, бе хора, умрели са жените, сега ще седят в моргата, докато някой намери пари да ги погребе някъде. От тая гледна точка е по-добре да ги бяха оставили граничните полицаи да гният на място, как мислите? И да ни кажат тук, да ни успокоят, че няма да се харчат пари. Второ допълнение - 14-16 г. личност се води дете, освен, ако не е била бременна или да е имала дете, което е нормално по време на война. Няма да научим тука.
69
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма трагедия, сега няма да могат да се самовзривят.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умни хора от век и половина са изобретили самолети. Ползвайте го по предназначение, другари джихадисти и не ни цапайте държавата. Тука толерасти няма, а да ни нарекат расисти изобщо не ни пука, ние от черните мюсюлмани нищо добро не сме видяли, 7 века сме ги блъскали вън от Европа, да я пазим, днес Европа сама ги покани, ***.
67
2
 
10
 
! Отговори
Тунджата преди 8 години
Ако беше при Средец, Вълкан щеше да ги излекувА набързо, тия в Малко Търново явно са много "малки" в сравнение с колегите им от Елхово и Средец !
66
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво Европа ще дава 6 000 милиона евра на Турция, щом дори в студа тези прииждат? Газят граници, сякаш сме в праисторическите времена, но пък очакват храна, подслон, медицинско обслужване, пари кеш и имат специални изисквания към храната. Ако ще продължават да прииждат, на всеки влязъл да се намалява с по 100 000 обещаната сума на турците!
65
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ===Кеф. Ако ме зарадвате с новината, че и останалите 17 са измрели до довечера, цена няма да имате.
64
4
 
31
 
! Отговори
Bond преди 8 години
Заглавието трябваше да бъде:"Трагедия с мигранти на границата: 17 се спасиха, само 2 жени починаха от студ"Тогава можеше да се говори за трагедия!Аман от толерастия!
63
1
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
А ми изпрате им автобуси да бъдат превозвани да не премръзват,и да правят излишни разходи за лечение.Да ги чакат девойки и да бъдат обслужени от напрежението, от прехода през границата.
62
1
 
37
 
! Отговори
обратно преди 8 години
Сега тези "мигранти" да бъдат предадени на Афганистанското посолство да ги върне за своя сметка там от където са дошли.Защо посолствата на арабските страни не вземат никакви мерки да спрат това режисирано нахлуване на свои сънародници в християнска Европа.Започвам да си мисля че те също участват в тази отвратителна инвазия.
61
2
 
19
 
! Отговори
22 преди 8 години
КОЙ ГИ Е ПУСНАЛ И НА КОГО СА ПЛАТИЛИ? ТАКА Е АКО НЕ ИДВАТ ТИЯ МНОГО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДОХОДИ..
60
4
 
30
 
! Отговори
честит преди 8 години
Къде е трагичния момент?
59
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще плаща разноските, жената като ражда въпреки, че е осигурена ни искаха 500 кинта под масата а на тези разходите ?
58
3
 
24
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Кой плаща за тези зимни разходки в планината?
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само двама загинали, и цели 19 в групата?! ГАДОСТ!
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в София, някъде до Белите брези имаше едни складове фризере. Там да ги бяха настанили и да се свършва. да бяха поне две "деца", а то....
55
16
 
12
 
! Отговори
eni4er преди 8 години
До Бивш граничарТогава миграцията бе в обратна посока и вие избивахте като дивеч собствените си граждани
54
2
 
46
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Нелегалните нарушители на границата трябва да бъдат незабавно върнати в Афганистан, с пари на ЕС. В Афганистан цари безметежна демокрация пазена от САЩ, там няма бежанци, а хитреци и нашественици, които не са в състояние да живеят в Европа като спазват правилата и (да не споменавам безсмисленото клише "*** ценности").
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво
52
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трийте коментарите, бе!!! Българските граждани изказват позиция!
51
5
 
42
 
! Отговори
Tragik преди 8 години
Кое е трагедията, че другите 15 от групата са оцелели ли?