Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго

Кой е извадил бокс, кой кого познава, кой кого удрял...
Обновена: 9 фев 2016 11:39 | 9 фев 2016 08:23,
141
Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго
Снимка: Facebook

Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от разпитите на ключови свидетели за инцидента от 12 януари, пише 24 часа. Това внесе смут сред всички, които следят отблизо развитието на случая, защото лъснаха противоречията между широко отразяваните изяви на свидетелите пред медиите и показанията им пред разследващите.

Още по темата
Оказалият първа помощ на място на припадналото момче планински спасител Мариян Иванов-Маркъса във всичките си публични изявления категорично отричаше да е познавал преди скандала Поничките, както са известни във Враца братя Дамянови, или Тодор. "Не познавам лично никой от братята и сега от вас научавам фамилията и имената им - каза пред журналистите планинският спасител два дни след трагедията. - Да, от вас разбрах, Дамянови са братята, сега им казвам фамилията за първи път. Не познавам и починалото момче или неговите близки. Затова не приемам появилите се внушения, че съм заинтересован и че са ми предлагали пари, за да свидетелствам по определен начин."

В разпита си пред разследващите обаче веднага след сблъсъка между Поничките и 12-класника Маркъса казва друго. "Видях, че Десислав, който познавам, тъй като сме съученици, и брат му държат едно слабо момче - е записано в протокола с неговите показания. - Държаха го за двете ръце. Това момче имаше метален бокс в дясната ръка.”

Още в първите дни след инцидента Мариян Иванов твърдеше, че докато се опитвал да прави обдишване и сърдечен масаж на падналия на земята Тодор, не забелязал абсолютно никакви наранявания и натъртвания по тялото му. А по същото време прокурорката Румяна Арнаудова показа във Враца анатомична схема, на която бяха изброени 28 повърхностни наранявания и охлузвания, установени веднага след смъртта му.

Маркъса отказа да обясни защо пред медиите е отричал познанството си с Поничките, след като го е признал пред съдия. Заяви обаче със сигурност, че не е видял никакви травми по тялото на момчето и според него те може да са станали забележими по-късно.

Още в деня на инцидента на врачанската ул. "Иванка Ботева" показания дава и приятелката на починалото момче Грета Георгиева. Тъй като пътува със съученика си Тодор, тя става свидетел на по-голямата част от разправията.

"Тодор натисна клаксона за съвсем кратко, за да ги предупреди да освободят платното, при което единият се обърна с думите: Какво бе, да ти *** майката. Тошко му отговори "Ей сега ще сляза", при което продължи с колата напред и я паркира... Докато Тошко паркира колата, двамата, които бяха на платното, се приближиха към нас. Тошко слезе от колата сам. Аз останах вътре. Тия двамата се залетяха към него. Тогава Тошко си бръкна в джоба и извади бокс - едно желязо, което се слага на ръката."

В първите дни след трагедията, когато във Враца се надигна вълна от протести срещу Поничките, Грета категорично отрича пред медиите приятелят ѝ да е носил или използвал бокс. По-късно казва: "Боксът, за който се говори, не е на Тошко", а ден след това заявява: "Не Тодор, а братята извадиха бокс, когато налетяха срещу него."

Под напора на фактите обаче и категоричното изявление на прокуратурата, че е доказано използването на бокс от Тодор Йорданов, приятелката му казва, че е споменала пред разследващите за хладното оръжие, защото питали за това, а тя не била на себе си и се объркала. После се разсърди на медиите, че изопачили думите ѝ, и отказа да говори повече за случая.

"Таекуондото беше животът на Тодор - казва още в показанията си Грета Георгиева. - Той много го обичаше, но му откриха заболяване на сърцето. Знам, че получава аритмия, заради това се отказа от спорта. Външно не му личеше, когато е имал аритмия, но сърцето му биеше много бързо и силно. Той просто изчакваше да премине, като лежи..."

Именно заболяване на сърцето, а не ударите при боя е пряката причина за смъртта на Тодор според медицинска експертиза. От прокуратурата обявиха, че на експертите са поставени допълнителни въпроси, на които очакват отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
15
 
! Отговори
А цензурата? преди 8 години
При този случай и друго е интересно - защо имаше такава страшна цензура по отношение на мненията, които се различаваха от тезата, че братята са убили Тодор. Не мен лично ми беше изтрито мнението и спрян достъпа до този сайт, защото написах мнение, което почти на 100% съвпада с резултатите от медицинската експертиза. Това е страшно - уж живеем в демокрация, а има такава страшна цензура по отношение на другомислещите.
33
5
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
И аз се чудя, защо нищо не се пише за поничките? Също така ме интересува след като пред медиите говорят едно, а пред прокуратурата друго ще има ли наказани?
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надали ако не го бяха ошамарили донътите, щеше пак да получи инфаркт момчето.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Носете си новите дрехи момчета и не се разправяйте за глупости !
30
0
 
23
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Испанците имат една поговорка , че двама не се бият ако единият не иска , също като в случая , ако единият беше продължил сега всички щяха да са живи и щастливи
29
2
 
42
 
! Отговори
войвода преди 8 години
Единия с А3-ка с мацка и съмнителни бойни умения,другите пък били поничките.Срещнали се на пътя,единия свирнал,другите пък напсували и тогава...Единия решил да слезе да си покаже уменията по таекуондо щото с А3-ка и с мацка,другите пък нали са поничките.Резултата,единия в ковчег,другите по съдилища.Мила родна картинка...Момчета и Момичета ВРАЗУМЕТЕ СЕ !!!Да караш 15г. премиум трошка с маце в нея не е върха на еволюцията.Спрете чалгата и ненужните първосигнални ежедневни битовизми моля Ви.
28
6
 
18
 
! Отговори
Шофьор преди 8 години
съм от 40 години.Имам златен талон и минавам за внимателен водач. Ситуации на пътя хиляди.Роман мога да напиша.Обаче през годините добих навика,при случай,ако е фрапиращ, първо натискам клаксона до дупка за да подсетя колега или пешеходец,че греши,след което възможно най-звучно и цветущо го благославям на майка или жена,и продължавам!Никога не спирам да се саморазправям,дори и да съм прав!По-този начин,хем изпускам "парата" от една страна, на момента,хем "ашладисвам" виновника на място!!!
27
5
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Този случай вече стана банален. В България ежедневно стават убийства.Само за вчера те бяха няколко.Послушните медии обаче изваждат наяве само определени случаи. Например всички видяхме кои са пишман нападателите на инкасо буса в Средец. Защото са българи !Никоя медия обаче не показа кои са нападателите на стопанството в пловдивското село Устина. Там също е бил застрелян единия нападател.Те обаче са от малцинствата и случаят ще бъде покрит. Факт !
26
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 8 години
31 - бас ловя че си някоя фуражка - разбра ли притчата ! Между другото доста инструктори по карате я разказват на новодошлите си ученици ! Някой ми се отваря на улицата и ми казва да мина встрани, и какво бе "мъжаго", да отида на го пребия, това ли е "мъжкото" поведение според теб ?! Да ида да му търся обяснения - и ще стане точно това, дето е станало във Враца ! Дори и шамар да ударя на човека, де да знам че не е някой с астма - и какво отивам в затвора за това че ми е подвикнал !
25
2
 
17
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 31 има една притча за прочут майстор на карате чийто ученик минал един ден покрай буен кон който понечил да го ритне. Ученика с отлична техника блокирал ритника на коня. Неговия учител виждайки сцената, след това го изгонил на секундата от школата си ! Минувачите се учудили на поведението на учителя и на следващия ден вързали същия кон на пътя му за да видят как той ще реагира. Човека виждайки че животното е буйно и може да го ритне .... просто минал от другата страна на улицата !
24
3
 
29
 
! Отговори
р преди 8 години
Нещата са съвсем ясни, някои ги бият много повече и си остават живи и здрави, а други не са толкова издръжливи и се инвалидизират или умират. Затова просто не се бийте, винаги, когато удариш някого, рискуваш да го нараниш, ако не фатално, то достатъчно лошо. Използвайте думите, с които прекрасно можете да се разберете.
23
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Абе защо нищо не се пише за тези понички кои е баща им дядо баба маика образование с какво се занимават ергини ли са жени имат ли само инфо за Тодор
22
20
 
9
 
! Отговори
Джо преди 8 години
Знаех си, че планинския спасител лъже нагло. Бил съученик на едната поничка а пред медиите се кълнеше че не ги познава. Жалко за момчето. Убиха го и накрая докторите го изкараха пълен инвалид.
21
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо си признайте ,че медиите сте се оакали до гуша. Не само по този случай ,а за всичко което отразявате.
20
3
 
15
 
! Отговори
BG преди 8 години
До 9 - не нямат "право" да търсят обяснения - щото всеки знае при една такава ситуация че нервите не издържат и може да стане беля ! И точно това е станало "играчка - плачка" ! И 22 - да Тодор също е отишъл да се разправя и ако някой от братята беше умрял - сега той щеше да бъде съден за убийство !!! Та ето това е поуката от "мъжкарското" поведение - ако единия беше си продължил с колата а другите по пътя и се бяха разминали с някоя-друга нецензурна дума, сега нещата щяха да бъдат наред !
19
4
 
9
 
! Отговори
koko преди 8 години
имало е кармата е *** за Тодор.... А тази Грета, нормално да истеряса, ама такива лъжи....
18
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАПОМНЯНЕ: Поничките са били замесени в участие в търговия с гласове.Забравихте ли?
17
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой с много пари и власт се е захванал да спаси "Поничките" от правосъдието с всички възможни средства.Утре може да е някой от нас, нали се сещате... някой ще ни убие на улицата, а после медиите ще пишат как сме имали "сърдечен проблем" и как сме "налетяли с бокс".
16
6
 
18
 
! Отговори
До BG преди 8 години
Същото се отнася и за Тодор (лека му пръст)! И той е можел вместо да паркира и да се прави на мъж да си продължи. В крайна сметка става въпрос за невиино спречкване. Да имало е малко псуване, клаксон на платното и т.н. Става явно че и двете страни са лъгали пред медиите - приятелката му за бокса, планинския спасител за това че не ги е познавал. Кой знае още какви неща се крият тук и не са ясни на всички. Но не вярвам че 'Поничките' са толкова големи че да повлияят на такова медиино дело.
15
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялото това раздухване на случая в медиите, преди да е приключило разследването и преди да са излезли заключения на съдебен лекар, бяха крайно неуместни! И не знам защо полицията и следствието позволяват на медиите да си врът носа навсякъде, да насъскват хората едни срещу други ида си измислят факти, когато такива липсват. Родителите на момчето да бяха отделили повече време за възпитанието му, сега можеше нещата да са други. А медийните им изяви ми приличат на грозен опит за изкарване на пари.