Бензинът пак скочи – А95 стигна 1,85 лв. за литър

Оправдават се с поскъпването на петрола сорт "Брент"
15 мар 2016 07:52,
54
Бензинът пак скочи – А95 стигна 1,85 лв. за литър
Снимка: Reuters

След известно затишие, даже малко намаление, цените на горивата отново тръгнаха нагоре.

В рамките на няколко дни те скочиха с 1-2 стотинки по различните вериги бензиностанции, показа проверка на "Монитор".

Най-високата цена, на която в момента се предлага А-95, е 1,85 лева за литър, като в петък се е предлагал по 1,83 лева. Най-евтино на голяма верига пък може да се зареди за 1,80-1,81 лв.

Още по темата

Промяната в цените на горивата у нас е следствие от котировките на суровия петрол, като ценообразуващ за нашия пазар е сортът "Брент".

След средата на февруари брентът поскъпва, като преди няколко дни той стигна дори 41 долара, като дотогава котировките се движеха около 31-32 долара за барел.

Вчера те отново паднаха под 40 долара. Експерти на петролния пазар у нас не се наеха да коментират дали това е тенденция и дали е отражение на международните котировки.

Цената на петрола започна да се покачва след постигнатото между САЩ и Русия споразумение за временно примирие в Сирия, което е действа и в момента. Както и на фона на разговорите между Русия и страните от петролния картел (ОПЕК) за замразяване на добивите.

По последна информация в средата на април в Доха ще се състои среща на която се очаква да бъде взето решение по въпроса. Тя обаче може да и да се провали, тъй като големите производителки в ОПЕК не са съгласни да замразят добивите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Диди преди 8 години
Бургаската мафия иска да хване Марешки на тясно. И да му разкаже играта.
32
4
 
5
 
! Отговори
Диди преди 8 години
Да имам бензиностанция. В момента купувам бензин А95Н за 1.62 лв./литър и го продавам за 1.74 лв./литър (Маржът е 0.12 лв./литър). Дизела го купувам за 1.57 лв./литър и го продавам за 1.69 лв./литър (Маржът е отново 0.12 лв./литър). Газта купувам за 0.62 лв./литър и я продавам за 0.71 лв./литър (Маржът е 0.09 лв./литър).
31
0
 
20
 
! Отговори
Да преди 8 години
Марешкиии, идвай по-бързо в София!
30
0
 
5
 
! Отговори
ДИ-ДИИ преди 8 години
Ти бензиностанция ли имаш, та ни наливаш тая тъ-па пропаганда
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то понеже до средата на Февруари се скъсаха да падат цените, та сега взеха и да поскъпват! Е нема такава държава!
28
9
 
8
 
! Отговори
Unufri преди 8 години
Когато цената на горивата се покачва, за това е виновен лично Бойко Борисов (той вдига цените), нали така драги ми смехурковци :)Когато цената пада, обаче, това са геополитически особености на пазара :)Няма такива хейтъри като българите по цял свят :)
27
2
 
6
 
! Отговори
Диди преди 8 години
До АнонименАко в Македония е по-евтино от България значи е възможен вноса на горива от Македония а такова нещо няма (Щеше да се разчуе ама друг път).
26
16
 
4
 
! Отговори
Диди преди 8 години
До истинатаЛукойл държи най-ниските цени на Балканския полуостров. Те са толкова ниски че възпрепятстват вноса на горива. Така че и цените по бензиностанциите в България са най-ниските на Балканския полуостров.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДидиТИ ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ Е МАКЕДОНИЯ ...За трети март ходих до Охрид , бензин 1 литър 95 там струва около 1.40 български пари, а в България над 1.80В Гърция е по скъп ДА
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГоривата ще поскъпнат още повече след около 30 дни. Това е моята прогноза.
23
1
 
18
 
! Отговори
истината преди 8 години
До ДидиДидке , в повечето страни се продава с надценка от 3-4% , да не говорим че там данъците и акцизите са им по големи , само в България , рафинерията е решила да продава по евтино в чужбина , отколкото да го предоставя на търговците в страната и въпреки това , надценката им е около 10% -15% , което е три пъти повече от европейската .Единствено Марешки и тези около него продават с надценка до 10 ст на литър , всичко друго между 30 и 40 ст на литър печалба си слагат
22
15
 
4
 
! Отговори
Диди преди 8 години
До АнонименГоривата в България са по-евтини от тези в Гърция и Македония. Така че зареждайте горива в България.
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХахаахаЗначи три месеца бяха нужни да свалят малко цените , като се оправдаваха , че танкерите с горивото което продават е от по скъпите цени , а сега за 5 дни веднага отчитат , че петрола бил поскъпнал на международните пазари.Ето на това се вика наглост.
20
12
 
2
 
! Отговори
Диди преди 8 години
До 222За Бога няма такова нещо.В момента печалбата на бензиностанцията е около 18 стотинки на литър като в тях се включват всички разходи включително транспорта.Колкото до цената на нефта - вероятно ще се покачва.
19
3
 
19
 
! Отговори
КУЧЕШКИ СЛЕДОБЕД преди 8 години
НАЙ *** е че нито БАНКИТЕ нито БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ са БЪЛГАРСКИ нито МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ нито ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ дори МОЛОВЕТЕ не са наши...единствената страна без банки телекомуникации бензиностанции и храна
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми да го вдигнат още малко пък ще си зареждаме от Гърция и Македония да ми ядат дедовия ако си мислят че ще ги храня.
17
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
16
2
 
38
 
! Отговори
ОПРАСКВАНЕ БРЪЖЕ преди 8 години
Когато петролът се срина,нашите не намалиха веднага цените ЗАЩОТО ДОСТАВКИТЕ БИЛИ СЛЕД 3 4 МЕСЕЦА.НО сега,когато се покачиха леко на секундата вдигнаха ценитеДАЖЕ НЕ ДОЧАКАХМЕ ПЕТРОЛ 25 ДОЛАРА както е в другите страни а БОЙКО ДА ДАВА ОСТАВКАазНАПУСКАМ ЛЯТОТО СТРАНАТА 20-30 ЮЛИ СБОГОМ
15
0
 
11
 
! Отговори
цеко преди 8 години
Петрола не се използва само за производство на горива. Как мислите кашкавала на цена 6,7,8 лева от какво е? Не се чудете има вече такава технология. Скоро ще започнат да правят и пилета. Спомнете си филма " крилце или кълка"
14
7
 
14
 
! Отговори
Диди преди 8 години
Не горивата в България са скъпи а доходите на българина са малки.