Бензинът пак скочи – А95 стигна 1,85 лв. за литър

Оправдават се с поскъпването на петрола сорт "Брент"
15 мар 2016 07:52,
54
Бензинът пак скочи – А95 стигна 1,85 лв. за литър
Снимка: Reuters

След известно затишие, даже малко намаление, цените на горивата отново тръгнаха нагоре.

В рамките на няколко дни те скочиха с 1-2 стотинки по различните вериги бензиностанции, показа проверка на "Монитор".

Най-високата цена, на която в момента се предлага А-95, е 1,85 лева за литър, като в петък се е предлагал по 1,83 лева. Най-евтино на голяма верига пък може да се зареди за 1,80-1,81 лв.

Още по темата

Промяната в цените на горивата у нас е следствие от котировките на суровия петрол, като ценообразуващ за нашия пазар е сортът "Брент".

След средата на февруари брентът поскъпва, като преди няколко дни той стигна дори 41 долара, като дотогава котировките се движеха около 31-32 долара за барел.

Вчера те отново паднаха под 40 долара. Експерти на петролния пазар у нас не се наеха да коментират дали това е тенденция и дали е отражение на международните котировки.

Цената на петрола започна да се покачва след постигнатото между САЩ и Русия споразумение за временно примирие в Сирия, което е действа и в момента. Както и на фона на разговорите между Русия и страните от петролния картел (ОПЕК) за замразяване на добивите.

По последна информация в средата на април в Доха ще се състои среща на която се очаква да бъде взето решение по въпроса. Тя обаче може да и да се провали, тъй като големите производителки в ОПЕК не са съгласни да замразят добивите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
36
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Добре дошли в България!Самж не ми е ясно защо сорта Брент е важе за ценообразуването в България,след като Лукойл работи с Уралс от Русия?Който винаги е по - евтин от Брент!!!Поредното доказателство за липсата на логика и правила за образуването на цените на горивата в Бг.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да теглим по една майна на любимите ни управляващи от еврогейската коалиция БОСТАН, за цените на горивата и всички други.Все пак БОСТАН трябва да осигурява зестра на малкия БОСТАН . Важно е че провежданата от него политика на геноцид към 99 % от народа си е много успешна. Той е целунат от папата и Господа и трябва да му се вярва. Продъжавай Винету в същия дух!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е много бързо накупиха от новия петрол... когато поефтинява е много бавно, когато поскъпва е на мига... какво да кажем... камъни и тояги.
10
2
 
17
 
! Отговори
Доган преди 8 години
A вальо златев, защо има премиер на каишка? Просто така, случайно? или за да му помага от време на време, с по някой друг милиард?
9
1
 
13
 
! Отговори
Do 22 преди 8 години
В Германия са същите мизерници. Когато става дума за вдигане - реагират веднага. Обаче докато намалят, трябва да минат месеци. Аз поне съм в ДЕ и го виждам това от първа ръка.
8
0
 
9
 
! Отговори
Диди преди 8 години
На сайта caralyze.bg/fuels/dnes можете да видите цените на горивата.Най-евтин е бензина А95 на Ромпетрол - 1,79 лв за литър. Най-скъп е на OMV - 1,85 лв за литър.В събота Лукойл е вдигнал производствените цени на горивата. Така че какво друго може да се очаква.
7
0
 
36
 
! Отговори
ЗАПОЧНА СЕ преди 8 години
Когато петролът се срина,нашите не намалиха веднага цените.Сега,когато се покачиха леко на секундата вдигнаха цените.Няма такава държава с т.нар пазарна икономика.Скоро очаквам да стане 1.90.У нас всичко е сбъркано.Но когато мутри държат държавата друго не може да се очаква.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да счупя кревата с майките на тези алчни кожодери!
5
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана Марешки? Нали каза, че до края на годината ще стане 1лв.? Май му дойде доста дебело да продава на загуба. А изборите за президент са чак Есента, човека не можа да издържи.
4
0
 
48
 
! Отговори
G преди 8 години
Когато петрола падне, казват имаме още от скъпата суровина и затова още не може да свалим цената.А когато пертола скочи, ведна се изчерва евтината суровина и се купувало от скъпото.Да си е................ майката.
3
0
 
37
 
! Отговори
родопа преди 8 години
А доларът от няколко дни е с пет цента или 8 стотинки надоло, защо не свалят цените оберджиите.Какво стана с картелите ,защо не са наказани?Какво ви става братя Българи защо зареждате от картелните бензиностанции,накажете ги да стоят без клиенти и да си заврът горивото отзат.
2
0
 
64
 
! Отговори
Мамка им преди 8 години
Пада цената ба петрола, а чакаме месеци да падне цената на бензина? Но покачо ли се доро барела с долар и на другия ден скача бензина? Как един специалист не се намери да обясни на народа аджаба как се формира цената ба горивото в БГ? Какъв процент от цената зависи от петрола, колко процента е данък, колко е печалба? Щото май май тука 50% е чиста печалба( картелна) останалото е акциз и суровина?
1
1
 
84
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Странно... Когато поевтинява става месеци след падането на цените, а когато поскъпва става за часове. Много интересна зависимост. Предполагам, че петрола са го купили оня ден.