Пускат ново кисело мляко с 6 бактерии и пробиотик

Продуктът е дело на проф. Христо Мермерски
Обновена: 2 апр 2016 10:01 | 2 апр 2016 09:46,
61
Пускат ново кисело мляко с 6 бактерии и пробиотик
Снимка: архив, Булфото

Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик.

Идеята за създаването на млякото е от десет години, разказва "Новинар".

Повечето произвеждани кисели млека съдържат само две бактерии, а новото, което ще се казва йогурт, ще има цял коктейл от бактерии и пробиотик. Така продуктът ще има нови хранителни и лечебни свойства.

По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си.

"В понеделник новото мляко ще тръгне като масово производство", уточни още проф. Мермерски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да поясня още малко, но само за неуките! Пише сурово, защото е от стадо крави в област Мездра, а не от внесено на прах, след това се прави термална обработка и се заквасва. Когато бъдат издоени кравите, от тях излиза сурово мляко:))) Тези които твърдят, че не е кисело на вкус, просто не са го вкусвали. Не знам защо лъжат, но да са живи и здрави:))(
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За неуките ще поясня!Киселото мляко в България по дефиниция съдържа 2 бактерии. Те са лактобацилус булгарикус и стрептококус тррмофилус. По БДС те трябва да са с концентрация поне 100 милиона на мл за първата и 10 милиона за втората от тези бактерии. Нашето мляко съдържа тези две в концентрации надвишаващи тези по БДС и още 5 допълнителни. Поради това, че съдържа още 5, нашето мляко не сме нарекли кисело мляко!То е много здравословно, уникално и единствено в света, наздраве❤
48
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 8 години
Върху опаковката пише, че е ползвано СУРОВО краве мляко. Откакто се помня, инструкциите винаги са били прясното мляко да бъде преварено до кипване и след това може да се консумира. В този смисъл какви са гаранциите за безопасност на йогурта на Мермерски. И защо името му е йогурт, а не кисело мляко? Впрочем няма кисел вкус като класическото кисело мляко. Питам, но май няма да има кой да ми отговори компетентно..
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малей, и за кисело мляко се намериха хора, които да спорят и да намерят нещо негативно. Май е най-добре да си патентоваме българския характер - друг като него няма!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прЕбиотик естествено. Те самите бактерии са прОбиотични.
45
1
 
0
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Проф. Мермерски е бивш преподавател по селскостопански машини във бившето ВСИ /Висш селскостопански институт /в Пловдив и не е агробиолот, както се представя, а е инженер.Явно всеки с висше образование, събрал около 2000 рецепти ,може да се пише лечетел.Интереса към комерсиалното преквалифицира хората.
44
1
 
0
 
! Отговори
к преди 8 години
Преди 26 години основна храна на бебетата в България беше кисело мляко. Това показва какво е било качеството на млякото.Сега не се произвежда такова кисело мляко не само в България но и по света.Същото важи и за сиренето 6и кашкавала.
43
1
 
2
 
! Отговори
AZINKA преди 8 години
NAREKAL GO IOGORT ZASTOTO V AMERIKA JIVEL A TAM TAKA MU VIKAT NA KISELOTO MLEKO. TOIA NE E LI BUGARIN TA GAVORI NA DRUG EZIK BRE XORA .
42
1
 
6
 
! Отговори
Стар набор от Сливен преди 8 години
А защо ще се казва ЙОГУРТ, този професор да не е турчин или арабин ? От друга страна не вярвам на измишльотените му, така че по-добре да не се бърка с НАТУРАЛНОТО БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО.
41
1
 
8
 
! Отговори
яя преди 8 години
Щом ще е с лечебни свойства, с рецепта от аптеките ли ще се купува?Отдавна в България не се произвежда кисело мляко. Мога да направя разлика, защото си правя кисело мляко от прясно, което вземам от познат, който има истинска крава!Да сте виждали сега кисело мляко в кофичка, която се е надула? Преди търговците даже дупчеха капачките, щото млякото вкисваше - вече няма такава опасност, няма и кисело мляко.
40
2
 
5
 
! Отговори
Северозападнал преди 8 години
На тоа ако некой му пие гливочите дето ги бръка, сигур ше се гътне отма при пръвата глътка :)
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВНИМАНИЕ! Съдържа продуктово позициониране!Честно казано, не знам, какво значи "продуктово позициониране", ама ще ви разкажа истинска история. Няма да казвам името на френската фирма, да не вземат да ме съдят, но се случи следното. Решихме да пробваме дали ще оживеем, след като намерихме в дъното на хладилника киселомлечен продукт с добавен някакъв тропически плод 6 месеца след изтичане на срока му за консумация.Чудо!Продуктът беше съвсем годен за ядене, без до е замирисал, развален, загорчал!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И така, прОбиотик или прЕбиотик? Защото това са две СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ неща. Съвет: когато пишеш нищо, направи си труда да разбереш за какво пишеш, иначе ставаш за смях! Някак си много лежерно го даваш, пренебрежително към читателя.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак журналистическа недомислица! "6 бактерии" или "6 вида бактерии"? Ако са 6, ще ги броя с лъжицата докато ям и ако не са толкова или с една повече, ще предявя рекламация...
36
1
 
1
 
! Отговори
anonim преди 8 години
porednata laja....az si pravia v kashti domashno kiselo mliako veche 2 godini sas 7polezni bakterii,koe mu e revoluzionnoto neznam. Istinsko kiselo mliako polezno moje samo v kashti da si napravite. I posle,kato imate kiseloto mliako e lesno da si napravite kefir sashto.
35
11
 
6
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Страхотна идея на Мермерски, браво! Ето когато хора, общества или държави мислят самостоятелно а не са п0слушковци и изпълнители страхотни идеи и проекти се случват. Това ще е едно по-полезно кисело мляко, това е .
34
3
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Ей ,не се спря този Христо Мермерски. За смях стана.Глупустите му нямат край.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукичка за балъци.Тоя толкова професор колкото и африканците са бели.Медиите, престанете да лъжете хората бе ХАЙДУЦИ прости!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние така, само млякото е от млекомат, защото нямаме познат с крави в града. Но ЗП с млекомати наистина се стараят да предлагат хубаво мляко. Има си каймак, както киселото мляко в стъклените буркани от миналото.
31
1
 
24
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Професоре,всяка сряда си купувам 5 литра краве мляко от мои познати...По 1,20 лв килото...Подквасвам го и цяла седмица вкъщи ядем НАТУРАЛНО КИСЕЛО МЛЯКО !!!