Софиянци оставят с 30% повече на газостанциите

Край морето дават 68 стотинки за газ, а в столицата - 0,88 лв.
12 апр 2016 10:14,
35
Софиянци оставят с 30% повече на газостанциите
Снимка: архив Reuters

30% е разликата между цените на автогаза във Варна и София в една и съща верига бензиностанции.

Още по темата

Край морето пропан-бутанът е 0,68 лв., а в столицата - е 0,88 лв. за литър, пише "Стандарт".

За сравнение - доставната цена ва автогаза варира между 0,59 лв. и 0,61 лв./литър.

Явно големите вериги разчитат, че в София хората могат да си позволят да плащат по-скъпо, въпреки че на автогаз разчитат най-вече шофьорите на такси и на по-стари леки коли.

Аномалиите в цените на автогаза у нас са изключително странни. Така например в Русе, който е близо до румънските рафинерии, от които се внася автогаз, цената е 0,83 лв. - 18% по-висока от Варна.

Във Велико Търново, който е отдалечен и от Румъния, и от Гърция, откъдето също идва внос, автогазът държи едни от най-ниските цени - 0,73 лв., а в Пловдив е с 9 ст. по-евтин от столицата.

Във Варна цената на дизела на места е 1,55-1,58 лв., а на други държи нива от 1,75-1,76 лв. В София цената твърдо е 1,80 лв., а в страната дизелът варира от 1,73 лв. до 1,79 лв.

Така Варна си остава най-добрият град за зареждане с гориво, а София продължава да е най-скъпият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марешки президентне за друго ами да се замислят тея дето си назначават пионки и си правят каквото искат ..това ще е знак към тях , да започнат да мислят и за народа а не само за офшорните си сметки
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най смешното е , че упрекват марешки , че правил дъмпинг , а големите вериги продават в близките до Марешки бензиностанции на цени с 1 ст по ниски от неговите ...Аз ще гласувам за него в знак на протест към нищоправенето на държавата .... На всеки резервоар крадат от джоба на всеки по 15 лева ... това са стотици милиони месечно
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В София има малки газстанции, които предлагат на 73-74 ст, което е в пъти по-евтино от големите вериги. Не зная как едни предлагат една цена, а 50 метра по-нагоре - с 15-16 ст. по-скъпо?!?
4
3
 
21
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
Щото Марешки е пич и разби картела на бензиностанците. В СФ ги гледам как бензина пак почна да пълзи нагоре. Стотинка по стотинка. :)А петрола е на 39$ преди година беше на 139$, но хей, какво от това. Бензина падна с 30%а но не бе Марешки картела в БГ щеше още да го държи над 2 лв. Няма държава тук ей.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по-на Изток, толкова по-евтина газ!
2
2
 
19
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Eдни и същи вериги продават с 30% разлика ....И то само в градовете около които бензиностанции отвори Марешки ..Ако не беше отворил бензиностанции Марешки във Варна , Габрово , Айтос и там цените щяха да са като в София ....Няма никаква държава да позволява печалби от по 30-40% при средни за ЕС около 5-10% ...
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капитализмът и пазарната икономика са най-ефективните системи, пазарът е най-добрият регулатор на цените, обаче комунистите и агентите на Москва му пречат на капитализма, и на пазара пречат да регулира. България трябва да се изчисти от комунистите и агентите на москва и бензина ще стане 20 стотинки!