Българин мотика не ще, за полето наемат албанци

Наши овчари и трактористи не искат да работят за 800 лева
20 май 2016 08:00,
124
Българин мотика не ще, за полето наемат албанци
Снимка: flickr

Сериозна криза за работници по нивите има в Пиринския край. В началото на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат продукцията. Много хора от селата в района се трудят в Гърция, Германия, Англия.

"Положението е тежко. Чудим се откъде да намерим кравари, овчари, трактористи. Давам заплата от 700-800 лева плюс храна и подслон, но няма желаещи. Принудих се да взема от гръцки колеги телефонните номера на албанци. В южната ни съседка те са основна работна ръка по полето, много са работливи. Ще наема двама работници от Албания", заявява за "Стандарт" фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Тенденцията обаче е плашеща с липсата на родни труженици по земеделските ниви. До 2-3 години няма да има достатъчно хора, които да обработват земите и да се грижат за животните.

Затова примера на Сабахлъков за внос на работна ръка ще последват и други земеделски производители и фермери в Пиринския край.

"Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно, и се откажат, защото си имат сигурни доходи - социални помощи или пенсия", твърди Сабахлъков.

"Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в чужбина за по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа", смята фермерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
41
 
! Отговори
76543 преди 7 години
Костов навремето не внесе албанци, въпреки че го изнудваха, Сабахлъков по своя преценка щял да внася. Голяма политика за малък фермер, дали си я прави сам?
57
3
 
40
 
! Отговори
Направо повярвах преди 7 години
Досега винаги стремежът е бил да се заселват мюсюлманите пришълци по границата или до стратегически обекти. Така искаха да ги заселват в Странджа, в Родопите и Старозагорско, близо до военните заводи в Казанлък, до военния склад край с. Розово и т.н. Всичко е обвито в благовидни обяснения, но не е трудно на богатите арабски държави да платят по 200 $ на заселник, бълха ги ухапала. За бурки как плащат.Другата любима тема е изкупуването на българска земя, щот ние не сме я обработвали.
56
4
 
46
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Защо сабахлъков не работи сам? Защо семейството му не работи? Гадни мързеливи търтеи!
55
3
 
53
 
! Отговори
Предателство преди 7 години
Албанците нямат право да работят в България. Никакво право.Както е писал коментатор отдолу: работата смърди. Опитват да внесат албанци, да станем втора Македония. Сега насоките са да се внасят колкото може повече мюсюлмани в колкото може повече европейски държави. Албанците се поддържат и кланово, без значение вярата им.Иначе, което е право, в Македония съм чувала отзиви, че са много работливи и не бягат от черен труд. Но и че прогонват местните със системен тормоз, където и да стъпят.
54
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сабахларъ, предлагам ти роботизирана мотика за обработка на нивите ти с тристепенна скоростна кутия снабдена с навигация, лед осветление, GPS, и климатик, с коефициент на полезно действие 4 хектара на час - тип "Копай сам" !
53
2
 
45
 
! Отговори
26г преди 7 години
62 Това е под нивото им, няма кой да работи за 25лв надник. Бабите и дядовците едва кътат да ходят, а младите не са селяни. Няма 2лв на кафе да иде, ама не бил учил 3г бакалавър славянска фиология за да ходи на полето. Тия 800лв ги взимат трактористите от ТКЗС и тия дето са завършили съответното образование. Другите са столичани и ходят в столицата, там има пари, нищо че ще кара със същите пари който може да вади на село и ще плаща наем ама ще е столичанин.
52
2
 
61
 
! Отговори
вът преди 7 години
На чужденци дават800 инче ако отиде нкой българин му казват минималната .Такива хитреци ги знаем.Хората предпочитат да работят навън отколкото да пълнят гушата на някой и той да казва ,че е криза и няма пари.Каквото посееш това ще пожънеш!
51
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
800 лева пари ли са?!Второ, минаха над 26 години от както в България има режим на демократите, но същите тези 26 години са и години на демографска катастрофа, от която сега като страничен резултат виждаме, че има недостиг на работна ръка във всички области на България и на икономиката.
50
8
 
37
 
! Отговори
26г. преди 7 години
59 Я кажи американеца как е измислил как с трактора да се скопава разстоянието между чушките или доматите? С климатика ли? Европейски са тия трактори чадо, ама и беларуса не му пада цената че ги тръшка в земята на агроизложенията и за капак цената му 2 пъти надолу а ремонта още повече. По царско време мотиката е била на мода, от доста десетилетия в България всичко се работи с трактор, мотиката е за дворчетата и специални случай. А каквото земеделие Бай Тошош направи купуваше танкове за домати.
49
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази новина смърди яко, прилича на оная, в която се говореше, че заплатите в туризма стигали до 12 000 лв. Истината е, че хората много добре знаят за какво иде реч и всеки разумен е наясно, че 800 лв за копане няма как да вземе. По селата е пълно, ама ПЪЛНО с хора, които и за 15-20 лв. дневен надник ще си изпочупят краката.
48
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е няма хора вече по селата, даже * се отправят към Софето !
47
5
 
36
 
! Отговори
26г. преди 7 години
До АнонименИ как краде? Субсидията е за работника? Не, работника си взима надника всеки ден 20лв минимално за 1 сутрин, от 5 до 12. Карат го до нивата, взимат го от нивата. Знаеш ли колко е забавно откакто сложиха на всички трактори джи-пи-ес? Гледат как тракторите работят хорските ниви и прибират надника на тоя който ги е викнал, а собственика който плаща горивото и ремонтира собствения си трактор остава с пръст в устата. Така добре тракториста прибира кришом 70-80лв отгоре на ден.
46
0
 
50
 
! Отговори
Ами... преди 7 години
...отговорът е в снимката. Ако вместо мотика на фотото има трактор "Джон Дир" с ЖПеС и климатик, фермерът сигурно ще намери желаещи да работят. Американците са измислили машини за всичко още преди 200г., ний още точим мотики. Бай Тошо обичал да се хвали с бабите, дето копат в ТКЗ-то, че били негово поколение. Някой му отвърнал-това е поколение на цар Борис, твоето тъпърва ще го видим. Е на, доживяхме.
45
3
 
46
 
! Отговори
Агро бизнесмен преди 7 години
Търся роби да ми копат нивите- давам им право да копат 100 кв/м и за себе си за да се изхранват-ако покажат добри резултати - ще ги наема и за сезон 2017 г - безплатно настаняване (на нивата в палатки) и изхранване (каквото си посеят) Заплати - в края на сезона-да са усмихнати лъчезарни личности с много голяма мотивация за работа и да бъдат колективни лоялни и общителни за да се присъединят в младият ми амбициозен екип (сирич мен) С предимство са тези които знаят чужди езици- моля за CV и снимка
44
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До хахахаПрав е човекът. Колко заплата да дава за неквалифициран труд в България?- - - -А би ли ни разяснил какъв е квалифицирания труд в копането, че нещо не ни е ясно ...
43
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми като няма местни, ще дойдат чужденците. Калпавото да изчезва, да го замести работливото и ще промени територията. Земята не е виновна за това, че сега я гази некачествена порода.
42
0
 
42
 
! Отговори
коментар преди 7 години
800 лева: основна заплата на лекар в БГ
41
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
После ще го четем как албанците му направили сицилианска вратовръзка и вазирали някъде в Сирия.
40
13
 
42
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Учуден съм колко *** са коментирали тук! Прав е човекът. Колко заплата да дава за неквалифициран труд в България? Българският мързеливец за малко не се хваща да не се мине. Той може да си губи времето в София, да си зареже семейството, да ходи на гурбет в Англия за 2 месеца и после 5 да няма работа, но-о е ТАРИКАТ (самопрецакал се).
39
9
 
37
 
! Отговори
Честен бизнесмен преди 7 години
На моето бюро има купчина молби за работа.