За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно

В община Върбица има 10 000 жители, ром е всеки 4-и
Обновена: 24 май 2016 15:35 | 24 май 2016 15:28, Екип на Dnes.bg
136
За ромска къща - по 500 кв.м от общината... безвъзмездно
Снимка:Булфото, архив

В малкото планинско градче Върбица, което има близо 4000 жители, около 70% според местната статистика са роми. Другите 30% са българи и турци. В община Върбица с 10 000 жители, съотношението е друго - ром е всеки 4-и.

В град Върбица социалните конфликти са рядкост, защото повечето роми имат препитание. Най-голяма част от тях са музиканти. Колко точно е броят на ромските оркестри, никой не знае, на всеки празник са нови, но със сигурност са няколко десетки. Във всяко семейство има по няколко поколения музиканти.

Оркестрантите живеят в Музикантска махала. Някои свирят из Европа, други по заведения у нас, трети - на улицата. Миналата година три местни деца бяха приети в музикалното училище в Котел.

"Това са новите музиканти, не са само слухари", похвалиха се от общината пред "24 часа".

Друга част от ромите тук живеят в кв. "Трошка". Те са търговци, фермери, животновъди, има и безработни. Повечето къщи са незаконни, но към тях има търпимост и от общината, и от населението.

Общинският кмет, 36-годишният Мердин Байрям, който управлява втори мандат, още преди да го спечели, обеща на ромските семейства безвъзмездни парцели от по 500 кв. м, с отстъпено право на строеж, за да си построят законни жилища. Това вече е включено и в общия устройствен план (ОУП) на общината, където такива парцели за фамилни жилища ще се дадат в няколко точки на града, а не в ромските гета. Общественото обсъждане на целия ОУП предстои.

Вече няколко години общината поема 70% от издръжката в детската градина за 2-о и 3-о дете във всяко семейство, както и на децата в неравностойно положение.

На тазгодишния Международен ден на ромите – 8 април, организиран от общината, най-голям интерес предизвика конкурсът "Дрехите на моите деди". Млади девойки се бяха облекли като техните предци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
ора преди 7 години
Всеки,който мърнка тука е не по-малко виновен за ситуацията от политиците ни. Държавата не е Борисов,Костов или Станишев.Държавата е всеки един от нас.И вместо да се хленчи по форумите, човек трябва да застане до човека за да си отстоява това, което е негово и му се полага. Все обвиняваме другите за това, за което ние сме си виновни. Мръсните са много по-сплотени от нас,затова и успяват,а ние си караме по приказката за неволята и не знам още колко време ще я викаме докато ни дойде акъла.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И под каква законова форма общината ще дари на частни лица парцели в селото? Все пак не става дума за пустеещи земи.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото разбирам, става дума за с. ВЪрбица в Източна Стара Планина, през което минаваше пътя за т.н. Върбишки проход (не съществуващ откакто е "демокрация"). Селото преди беше много красиво, имаше и почивна база, много добра! И тогава имаше много роми/***, и тогава свиреха, и човек можеше да се разбере с тях!Сега не знам, последно минах преди 7-8 години - ужас: прохода го няма, почивните бази - руини, селото - явно няколко дена преди това беше минал потоп, личеше изровения хубав асфалт
75
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
* не живеят добре, хора! Но за това са виновни само те! Не искат да учат, затова никой не ги взема на работа. Не им се и работи - единици са прилежните. Крадат, а и убиват, направо е страшно, трябва да се наказва жестоко, но държавата е "сляпа", трябват и гласове.Но най-големият им проблем е отвратителната раждаемост - по 10-15 деца имат жени на 35 г. Това е и лична, но и обществена безотговорност. Хранят им децата хора с по 1-2 деца! А това е рекет. Гнусен, нагъл!
74
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЛНИЦАТА ГИ ЛЕКУВА БЕЗПЛАТНО , ОТИВАТ В МАХАЛАТА С СИРЕНИ , ПОЛИЦИЯТА ГИ ПАЗИ , ПРОДАВАТ ЦИГАРИ В ДОБРИЧ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ПОЛИЦИЯТА , КАТО ПОДАДЕШ СИГНАЛ ПОЛИЦИЯТА ТЕ БИЕ
73
3
 
24
 
! Отговори
Привилегировани преди 7 години
Пак дискриминация! Римляните работят,но ще им правят подаръци,каквито нямаза останалите.Ами те ако не работеха,тогава не само земя,но и къщи трябва да имстроят и то по няколко етажа,защото се плодят .Българийо,кога най-сетне тези ще ти оглозгат трупа,та да спрат привилегиитена едни за сметка на други,това "болен здрав носи",което демотивира и дразнинормалните хора.
72
3
 
34
 
! Отговори
Хранят избирателите преди 7 години
Българите работят на по няколко места, за да могат ГЕРБ и останалите *** в Парламента да раздават парите от данъците ни на мързеливци, крадци и убийци.
71
1
 
52
 
! Отговори
А за нас, кога?! преди 7 години
Кога най-после ще чуя или прочета, че на работещи или следващи висшето си образование млади българи се ПОДАРЯВАТ парцели в жилищни райони с право на строеж?Нека правителството да предприеме такава инициатива, пък да видим тогава дали това няма да се отрази върху раждаемостта?
70
2
 
64
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Това е дискриминация на българите, в България!
69
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая женичка оплаква ли се от порутената си кьщичка, и ли играе най новия ромски кючек, сериозно?
68
1
 
11
 
! Отговори
кокала преди 7 години
горе на снимката чае шукарие..опаааааа
67
1
 
8
 
! Отговори
кокала преди 7 години
ммммммммм това е добре. а кога ще почнат да раздават безплатна земя и на ***?
66
3
 
5
 
! Отговори
vasko преди 7 години
koga balgarite shte sprat da kypyvat glasovete na * na izbori ta da gi ypravlqvat i da kradat parite na darjavata
65
3
 
66
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
А КОГА тази държава ще даде нещо на българина???Или на нас са дали правото да плащаме данъци, осигуровки и т.н. плащания?!?!?
64
2
 
50
 
! Отговори
Болен Пидеров преди 7 години
Развъждайте ги, ама един ден ша са чудите , къде изчезнаха българите !!!
63
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
36-годишният кмет Мердин Байрям може единствено своя земя да подарява на ромите.Никога няма да се интегрират ромите и да станат нормални граждани на която и да е държава ако не се прилагат законите спрямо тях както към всички останали граждани.С нищо не са по различни че да са привилигировани с каквото и да е.Иска свое жилище-тегли кредит и си го изплаща,както всички останали.Политиците ги използват за изборни гласове и нарочно ги държат невежи и ги противопоставят на българите-разделяй и владей
62
3
 
51
 
! Отговори
жалка история преди 7 години
Против съм да се дава, каквото и да било. Но до тук се стигна не за една нощ. Всеки бягаше в града, за да не решава проблеми на село. Също и политиците. Какво ги интересува нещо извън София. Живеещите в София също свикнаха, да се смятат за друга раса. Но каквото става в страната по-късно става и в София. Виновни са всички, които защитаваха тези индивиди. Иначе кресльото от София нека се премести в Твърдица - може и да го огрее...
61
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки 4-ти индиец, а пък са 70%-та , май списващия е зле с матиматиката и се опитва и нас да о...мая .Направо им подарете държавата вре... и да си правят един РОМистан , а пък нас БЪЛГАРИТЕ изгонете в Пакистан.ТОЗ НАРОД НАШ Е В ПЪЛНА КОМА - МАЙ ЩЕ СЕ МРЕ...
60
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 89 честитн 24 май :научи се кога се пише й.Думата :който се отнася за единствено число,а ти пишеш за множествено число-хора.Но все пак:честит и на теб 24 май!
59
6
 
9
 
! Отговори
честитн 24 май преди 7 години
забелязвам, че и тук в коментарите присъстват хора който за 12 века не са се научили да пишат на собствения си език, така че няма как да изискваме от ромите за 3-4 века да се интегрират :)КИРИЛИЗИРАЙ СЕ!!!