Училища за продан! До 600 бона бройката

Стават за клиники, хосписи, шивашки цехове, дори за автоборси
Обновена: 25 май 2016 08:06 | 25 май 2016 07:52, Златко Желев
17
Училища за продан! До 600 бона бройката
Снимка: архив, Булфото

Бивши училища си търсят нови стопани с обяви в интернет, а цената им варира от 6000 до 600 000 лева в зависимост от местоположението, показва справка на "Монитор".

Най-скъпото на пазара е изоставена сграда в Перник. То се продава за 325 000 евро, а според брокерите имотът е подходящ за забавачка, училище, клиника, автоборса и дори жилищно строителство.

Училища има за всеки джоб, като най-евтините започват от 60 000 лева. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки.

Така школото "Христо Ботев" в монтанското село Благово вече е обявено за продан за 100 000 лева. Според продавачите то става и за хотел. Толкова струва и училището в град Попово. То е с площ 8600 кв.м и е с две сгради. В парцела има вековни дървета и много зеленина.

„Имотът се намира в тих и спокоен район, подходящ е за почивка или бизнес”, пише още в обявата. Бившето училище в с. Щипско, област Вълчи дол, също е на тезгяха. Някогашната сграда, където децата са се учили да пишат и да смятат, сега се продава за 50 000 евро. Сградата е на два етажа и ремонтиран покрив, а сред екстрите са и алуминиева дограма, кладенец и огромен двор.

Класните стаи в село Искър също са за продан. Те чакат да бъдат превърнати във ваканционен комплекс, хоспис или цех. Живописното местенце е на 60 км от Варна и затова цената не е спомената в обявата.

Сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им.

Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия. Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Другото изисква населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5000 души.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
РОСИ преди 5 години
ЩЕ ТЪРСИТЕ ТОДОР ЖИВКОВ НА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ ВДИГАХТЕ ДВА ПРЪСТА БОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТИЯ ШАРЛАТАНИ
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето български села картинката е такава, и душите на хората изглеждат така, ако могат да се видят. Няма никакви ценности останали в хората, думи като отговорност, вярност, любов повечето не ги познават.
6
0
 
3
 
! Отговори
до ястребка преди 5 години
Баща ти май не те е продухвал заднешким тая сутрин
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба,къде ще учат децата в някоя килия ли,на кое ведомство щом туй ги продава,та училищата на село и в града са строени с парите от труда на живелите там през времената независимо кака са текли парите и си е техно наследство от предците,тия дето са останали там ако имат право то е сами да си обучявят тия кадри като,ако искат и да се вземат за дейност и приходи да имат.що търсят безброй шивачи или чясти да им стоварят като и туристи или свободно преминаващи,какво или какви ли не по описание-оборот.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли в демократична евроатлантическа България. В близко време ще се затвори страницата БГ.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е България на Демокрацията. Бай Тошо строеше училища, демократите ги продават. Пфу! Ако бях по- млад, досега щях да съм емигрирал.
2
8
 
1
 
! Отговори
Сп€€нс преди 5 години
В България пак са назад с материала - в Испания села продават , защото всяка година се обезлюдяват десетки. И нямате си на представа какви пътища имат до разни забравени от Бога села и дори така никой не остава да живее там. Това е бъдещето ,така че не го приемайте толкова драматично ,че масово отиваме в да живеем в градовете.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква безнадеждна снимка... Не беше мор, не беше ч.ума, какво мина по тия земи?