Гроб на принцеса откриха край Трудовец

Младата жена е била от рода Шишмановци
Обновена: 3 юни 2016 17:38 | 3 юни 2016 17:37, Веселина Йорданова
26

Снимка: НИМ

Археологът от Националния исторически музей Филип Петрунов направи първото откритие за археологическия сезон 2016 г. , съобщиха от НИМ.

При разкопки на старинния храм "Св. Георги" край с. Трудовец, които се извършват със средства на община Ботевград, той е установил, че храмът е бил построен на остров - в плитко езеро, което след ХIV век е пресъхнало.

Храмът е бил изграден масивно - с големи квадри, и е бил костница на местната българска аристокрация, резидираща в крепостта Божинишки Урвич.

От там е известният надпис: "Аз, севаст Огнян, бях кефалия (управител - б.а.) при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман".

Районът около Трудовец е спадал към родовите владения на Шишмановци, които се простират от Белград през Видин до Ловеч.

Доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях, е откритият от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити. На един от пръстените има монограм "Шишманов род".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
42 преди 7 години
Турците ни завладяват защото не сме били единни, както е и сега. Всеки град с отделен владетел и владика, като прибавим и ересите, вече е ясно.
15
1
 
4
 
! Отговори
До Маке преди 7 години
Скрий се бе, античка измислица!
14
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 7 години
БГ пада под турско по 3 причини. Първата е природна. Настъпва засушаване, пресъхват езера и реки. Това води до епидемии от най различни болести все смъртоносни, включително чума. Подпочвените води спадат и реколтите са опасно слаби. За 100 г. населението спада от 3 милона на около 800 000. Това поражда апетити на околните народи. 2 причина е вследатвие на първата, БГ е в перманентна война с кого ли не, опитал се да граби от БГ. 3 е гражданската война причинена от италианските евреиски фамилии.
13
4
 
2
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Много многознайковци тука се навъдили бре. !ули, недочули, чели, недочели и готови с умозаключенията си, които раздават наляво и надясно сякаш са тиквени семки. Ей, големи серсеми със серсеми.
12
5
 
3
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Ко спорите бре?!?! Фактите са ясни, а резултата е един естествен завършек на тъпата политика на рода шишмановци, *** между евреи и българи. Старата еврейска максима- разделяй и владей, са ни я напраскали тооочно как си требе, според Талмуда. Кой аз ли накълцах България на сто парчета за да угодя на една чиф...ка?!?! Не са ни виновни турците, всяка държава си има експанзивна политика с цел придобиване на земи и ресурси и ние сме водили войни за разширение!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Севаст ОГнян защитава БЪЛГАРСКИ град. Той е управител от името на Цар Иван Шишман и отбранява УРвич. Търново си имал друг комендант, Огнян не е длъжен да виси там.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи - Севаст Огнян изоставя Търново? това не са войните от едно време, където Визанитя влиза в някой град завладява го и той е нейн по 30-40 години. Тук се води ПАРТИЗАНСКА война. Например Червен пада, после османците ни го връщат, после Червен пак се сражава, пак го завладяват османците и т.н. насвякъде е така. Ако бяхме излезли цялата войска наведнъж България щеше да бъде завладяна с една битка. Всъщност това се случва през 1371 - губим битката при Софийското поле и ставаме васали.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е щяла да бъде ползата Шишман да остане в Търново? по-голямата част от войската му е там, Патрирарха също е там, по-лесно е било да го хванат. шишман бяга някъде където може да прегрупира силите си в случай на загуба и да сключва съюза, не е очавал толкова бързо падане на Търново и толкова светкавична офанзива в гръб.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7 - ти не си в Ред. Първо Царят е и имал не повече от 4000-5000 души пръснати в Цялата България, а дали са били и толкова. Али паша само е идва с 30-35 000 души в Мизия.,В ТРакия са още толкова. и поне още толкова в Азия. Никопол е най-здравата крепост по-онова време която Шишман притежава, пък и е близко за Унгария, шишман разчита да дойде Сигизмунд, да се признае за негов васал и унгарците да изгонят османците. Сигизмунд идва на другата година, но е късно за Шишман.
7
3
 
9
 
! Отговори
До хейтърите преди 7 години
Не ви ли е срам?Не се ли задавихте от злобата и комплексарщината си?Защо не идете на лекар, бе?Да четете историческа книжнина не ви препоръчвам, вие с такива неща не се занимавате.
6
27
 
4
 
! Отговори
мaке преди 7 години
кaквa история имa Бугaрия, от робство у робство общо горе- долу 9 векa- турско 5, гръцко 2 и още близо 2 векa руско. хaхaхa сегa принцесa шишмaновкa, още мaлко и швепс хaхa
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въпросния севaст Огнян изостaвя Търново и пръстa не си мръдвa дa подпомогне някaк обсaдените, този нaдпис от крепостния зид нa Урвич е много спорен от гледнa точкa нa aвтентичност. Зa " цaря" пък дa не говорим, търтил е дa бягa към Никопол още преди фесовете дa си нaместят у..aните дирници под Цaревец...
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"принцеса Еклер-Якуб от династията на Парвенюнгиите"---Eй тоя лаф ми направи деня! +1
3
1
 
15
 
! Отговори
df преди 7 години
А , аз си мислех от рода Пръмови .Тюх да се невиди.
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурни ли са че е принцеса, а не абитуриентката Еклер-Якуб от династията на Парвенюнгиите? Само те са толкова работливи че са погивали от бачкане до с. Трудовец.
1
2
 
33
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Имаме нужда от такива новини и припомнянето на такива надписи.... Днес сме като във времената на отец Паисий! Безверие и родоостъпничество ни заливат...