Кметът на Пловдив след пожара: Не носим вина!

Протестиращи пробваха да нахлуят в сградата на общината
22 авг 2016 13:44,
37
Кметът на Пловдив след пожара: Не носим вина!
Снимка: Dnes.bg

Всичко, което е в правомощията на Община Пловдив и законът го позволява, е било изпълнено, заяви кметът Иван Тотев по повод изгорелите складове в Тютюневия град.

"В момента няма действащо законодателство, което да задължи един собственик да направи сградата функционираща, има законодателство, което казва, че не трябва сградата да бъде опасна и това се прилага навсякъде", заяви кметът Иван Тотев.

Още по темата

Той допълни, че в Община Пловдив не е постъпило нито едно инвестиционно намерение или искане за строеж върху която и да е част от ансамбъла от сгради. Дори подобно намерение не е било заявявано и устно към някой от градската управа.

В момента се прави временна комисия с експерти от Общината, Министерството на културата и Камарата на архитектите, която да направи пълна експертиза и проверка на състоянието на сградите, като тя трябва да излезе със становище до 30 дни.

До няколко дни движението по "Иван Вазов" трябва да бъде възстановено, след като достатъчно се обезопасят улицата и останките от сградите.

Градоначалникът изтъкна и личното си мнение, че умът му не побира кое е това човешко същество, което би запалило подобен тип паметници, но все пак се застрахова, че още не е ясна причината за пожара и ще се изчакат резултатите от разследването.

Междувременно около 20 пловдивчани поискаха да влязат в Общината, за да потърсят сметка от градските власти за разрушените складове.

Те обаче не бяха допуснати от полицията в сградата и в момента са пред сградата на Общината, като изготвят декларация, с която поставят редица въпроси около събитията и историята на складовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гузен негонен бяга.
25
0
 
8
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Защо никой не задава въпроса,как така едно дарение (от Кудоглу на народа на Пловдив) се е озовало от общинска в частна собственост,за какви пари е станало това и ако има далавера(в което едва ли има съмнение)-кой е виновника(или кои са виновниците) и съответно да се потърси съдебна отговорност..
24
0
 
3
 
! Отговори
хъ преди 7 години
"В момента няма действащо законодателство, което да задължи един собственик да направи сградата функционираща,..."ИЗУМИТЕЛНО !!!!А къде е логиката да имаш сграда и тя да не функционира десетилетия?
23
0
 
7
 
! Отговори
да, така е преди 7 години
Не може всички панелки по крайните квартали да се санират безплатно, а сградите в този древен исторически Групов паметник на културата - Капана, да са толкова изоставени , държавата и общината най вече трябва да вземе мерки, да бръкне в джоба и да извади пари за да можем достойно да посрещнем чужденците в Пловдив.
22
0
 
6
 
! Отговори
лично мнение преди 7 години
Общината и служителите като цяло не опазват Паметниците на културата в град Пловдив. При жалби на граждани, че се рушат паметници на културата, общината нехае, има множество сгради които се рушат, но общината не се интересува, е тогава как ще посрещнем милионите чужди туристи в нашия град, общината трябва да намери средства за всички сгради в архитектурен к-с Капана, за всички рушащи се сгради -паметници на културата.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па да, оставаше да носите някаква отговорност.
20
2
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И МУРАВЕЙЧО ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ(*** на Муравей) И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ А МАЙКА МУ ЦЯЛ ЖИВОТ Е ЛИЗАЛА Г.ЗА НА Г.ГЕРГАВ .МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ,ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ
19
2
 
8
 
! Отговори
алоо прокуратурата преди 7 години
как на Тотев същата фирма ГБС която строй и хотела му и къщата и вилата ,построи и най- големия обект в Пловдив спортната зала и е под изпълнител на фонтаните,как хотела му е построен с 3 милиона а е доста огромен да не говорим какво е оборудването вътре ,а спортната зала 64милиона или детските градини който построи Тотев струват по 5 милиона,а хотела му който е 15пъти по голям 3мил.,нещо не ми се вързва.Та как фонтана струва 12мил.,колелото на водната палата 1,4мил.,зоопарка 4,6мил.
18
1
 
9
 
! Отговори
fakt преди 7 години
СТОЯНОВИ,МУРАВЕЙ,МЕНТА ,*** ТОТЕВ,ПЕЩЕРСКА,ТОТАЛНО ОГРАБВАНЕ НА ПЛОВДИВ И БЪЛГАРИЯ,ПРОКУРАТУРАТА НА КОЛЕНЕ,ТАКА Е В БГ.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По големи балъци от нас Българите няма . Хора живота ви изгоря вашия и на децата ви. Така ли не разбрахте че едни и същи другари унищожават и грабят народа вече 75 години. Кмета на Пловдив и на който и да е друг град в България без значение в какъв цвят е боядисан син червен пембян се назначава от едни и същи господари / пърдом / другари . Всеки сам избира съдбата си . Народа ни е избрал да лази в краката на негодниците вървейки като стадо с наведени глави.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я си признайте, колко от вас които сега се възмущавате, гласувахте за тези жалки типове от ГЕРБ?
15
1
 
10
 
! Отговори
stoian79 преди 7 години
Кметът на Пловдив след пожара: Не носим вина!.NOSISH I OSHTE KAK.STRAH TE TRESE DA NE TI VZEMAT GLAVANA MAMIN.
14
2
 
15
 
! Отговори
Тряс преди 7 години
Кaто истински гейберaст, крaдлив Вaньо е поддържaл огъня, докaто не получи укaзaния от Великия пожaрникaр...
13
2
 
19
 
! Отговори
Димитър Димов преди 7 години
Историята на складовете? И каква е тази история? Тук складирахме тютюн точка - няма такава история, това ей това е паметник, пирамидите и великата итайска стена са нищо пред тези складове.----------Срам и позор, тютюневият град е мястото, което е вдъхновило Димитър Димов да напише романът си Тютюн.
12
7
 
3
 
! Отговори
xx преди 7 години
Тези складове не се използват от 60 те години на 20 в.Още от тогава разни столични величия "решават" какво ще се случва със складовете.През няколко години идват комисии от брадати софийски пърчове,пуфкат лули и пури и се правят на велики,пред "малокоултурните" провинциалисти от Пловдив.И така вече над 60 г.А сградите са частни,собствениците търпят огромни загуби,районът в суперцентъра на Пловдив е заприличал на ***.И всичко това за кефа на една котерия безхаберни софийски мегаломани
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря Гергов - свинаря и шеф на БСП Пловдив , запали складовете , а сега плати на 20-30 *** да плюят кмета . Те това е справедливост от терористичната партия БКП-БСП .
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По закон собственик на сградите би трябвало да е Община Пловдив. Ако кметът беше началник на място, щеше да подбере или поне призове целия персонал на местната власт извънредно да помагат и съдействат за овладяването на пожарите. И тука нещата не опират до закон, а до съвест. Ако съвестта му беше чиста, не би имал страх пред закона. Вярно е, че няма пряка вина, но бездействието му е издайно за любов към статуквото.
9
1
 
18
 
! Отговори
Кити преди 7 години
Тоя Тотев е страшен мишок
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Румен ПоповПрав сте. Трябва да бъдат заплашени че ще им бъде отнета привилегията да бъдат столица на културата и свързания с това транфер на парични средства. Това ще ги стресне.
7
1
 
13
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ И ЗАПАЛВАНЕТО НА РАИХСТАГА СА ЕДНОТИПНИ ПОЛИТИ4ЕСКИ ПОРЬ4КИ ПОДПЛАТЕНИ С МНОГО ПАРИ И ИЗПЬЛНЕНИ ОТ -----УПРАВНИЦИТЕ ОСТАВКА НА УПРАВНИЦИТЕ И ---НАРОДЕН СЬД С 24--РИ 4АСОВО ИЗПЬЛНЕНИЕ НА ПРИСЬДИТЕ ИМЕНА ЛИ---КОСТОВ Ф. ДИМИТРОВ КУНЕВА ДОГАН МЕСТАН ---243 ПО 10