200 семейства край Кранево – месец без вода

Причината: Свлачище, а пари за укрепването му няма
30 авг 2016 09:37,
1
200 семейства край Кранево – месец без вода
Тубите с вода - единственото спасение. Снимка: БНТ

200 семейства, които живеят във вилната зона "Кипарис" близо до Кранево, са вече месец без вода. Чешмите са сухи заради активизирало се свлачище в района, разказва БНТ. Водата е спряна, защото има опасност водопроводът да се скъса.

Свлачището е причина и за пропадането на участък от пътя Варна - Кранево.

Години наред свлачището бавно изяжда ската, постройките и дворовете. Много от имотите са вече необатиаеми. Липсата на вода принуждава и малкото, които са останали там, да ходят до Кранево, за да пълнят вода в туби.

Свлачището може да прекъсне и главния път, който води към черноморските ни курорти. Неравностите, които се образуват по него от движението на земните маси, постоянно се асфалтират. Това обаче не решава проблема, защото е необходимо цялостно укрепване на района.

"Коментира се, че няма средства, не знам кога тази държава, ще има средства и защо ние като данъкоплатци сме точни и ясни, а какво получаваме в крайна сметка - нищо", коментира Жулиета Георгиева, собственик на хотел.

Проблем е и фактът, че свлачището е на територията на две области - Варненска и Добричка.

"Ако пътя Кипарис се затвори, Златни пясъци остава само с един подход. Не може национален курорт от такова значение да има само един вход и изход. Ако там стане катастрофа, ще ги изнасяме туристите с кораби и самолети", коментира Стоян Пасев, областен управител на Варна. И допълва: "Пари за укрепване няма".

Според него единственият вариант за финансиране на укрепването са европрограмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
london преди 7 години
Пари за урепване на районя там няма а от къде имааше пари да се застрои така черноморието не ссе казва. Защо когато някой позволява масови строежи на бреговата ивица не ттаксува заможните толкова, че да може с парите да се изгради и подходяща инфра струтура защо Емпайър СтейтБилдинг не е в някоя нива покрай Ню Йорк а е там където имаградска сред а в нивите покрай кранево стърчат сгради с видимо потроени ни в клин ни в ръкав. Да арестуват хората позволили безконтролното строителсво!!!