Малкият Мустафа все още сам, все още в болницата

Подготвят детето за прехвърляне в защитено жилище
2 дек 2016 09:13,
41
Малкият Мустафа все още сам, все още в болницата
Снимка: Facebook

9-годишното момченце Мустафа Халилов, чиято съдба трогна хиляди през септември, все още се намира в Детската онкохематология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Мустафа, който е болен от остра лимфобластна левкемия, ще продължи с лечението си поне до Нова година. Изписването му е въпрос на лекарско решение, подчерта шефката на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева пред "Монитор".

Още по темата

Тя уточни, че за Мустафа има издадена заповед за настаняване в Център от семеен тип, но това все още не се е случило.

"Физически детето все още е в болница, тъй като лекарите са преценили, че лечението му трябва да продължи почти до Нова година. Място в Центъра за настаняване от семеен тип му е осигурено, но когато лекарите кажат, тогава. Всичко се прави в интерес на детето”, обясни Надя Танева.

Социалните са започнали да подготвят болното момченце към прехода от болничната стая в защитеното жилище. Те вече са водили Мустафа в Центъра за настаняване от семеен тип, като са го запознали там с другите обитатели и с обстановката.

Мустафа, който през септември почти не говореше български, е вече коренно променен. Той вече не само разбира всичко на български, но и говори спокойно, което се отразило в положителен план на успеваемостта му с уроците.

По график в болничната стая с момченцето работят педагози и социални работници. Мустафа не е оставен сам, категорични са социалните.

Междувременно стана ясно, че майката на Мустафа – Джейлян, нито е идвала в Пловдив да види първородния си син, нито се е интересувала след интервютата си по телевизиите от септември за детето.

Момченцето е най-голямото от общо петте деца на майката. Тя го е родила, когато е била едва на 12 г. След Мустафа има още три деца, които в момента ги отглежда нейната майка в крумовградското село Бряговец. Последното й дете – бебе, Джейлян го дала за осиновяване още в родилното.

След това нехайната майка се пренесла да живее в Кърджали при новия си мъж, който не искал да се грижи за нейните пет деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
До ВъзмутенНяма расизъм, има реализъм !Българите си отворихме очите, че ни пързалят с така наречените евроатлантически "ценности".Докато ние етническите българи сме подложени на откровен ГЕНОЦИД, малцинствата се ползват с огромни привилегии. Факт !И всичко това се случва в държавата БЪЛГАРИЯ !Не в Турция, не в Индия, не някъде другаде, а в нашата собствена държава.Това е нашата реакция !Вярно, че това дете с нищо не е заслужило подобно отношение, но тя е обобщаваща към цялата Система.
13
0
 
18
 
! Отговори
Край преди 7 години
Тази жена реално не иска да ражда повече деца. Никога няма да разбера защо Държавата не и предложи 2хил. лева да и прекъснат детеродната способност. Срещу такива дребни пари обществото ще си спести милиони от нежелани деца. Това ще е доброволен избор на жената при положение че вече има деца и даже ги оставя по домовете.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толерасти бихте ли ми обяснили ЗАЩО в домовете за деза в БЪЛГАРИЯ няма БЪЛГАРЧЕТА а само такива като мустафа-БЛАГОДАРЯ
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужасно е да си роден без перспектива за нормален живот, щастие и любов. Ужасно е да получаваш хули и омраза вместо съчувствие и помощ! На света има достатъчно ресурс да реши проблеми като този или да предотвратява появата им но уви, нищо не се прави! А сме уж цивилизовани, технически напреднали, че даже и космоса сме тръгнали да усвояваме а същевременно вървим към морален и духовен упадък!
10
5
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Хубавото е, че някой трие част от бруталните коментари, дето плюят детето заради името и етноса му. Но все пак фактът, че такива хора като пишещите въпросните коментари въобще съществуват в България нека ви е отговор на въпроса "ама защо така" ако някога тези с имена Мустафа, Мохамед и т.н. скочат на бунт или някаква подобна простотия. Дано никога не се налага да си отговаряме на този въпрос. Но дискриминацията на някои направо е брутална. Това е дете, бе, ненормалници!
9
4
 
7
 
! Отговори
:( преди 7 години
За такива хора има специално място в Ада
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега проверете тази жена като е раждала на 12, болницата подала ли е сигнал в прокуратурата? Защото е ясно,че тази ромка за собствената си.... не може да се грижи а какво остава за 5 деца.Ако се спазваше закона и виновните понасяха наказанието си, независимо от "културните особености" сега картината щеше да е по различно.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
боли ме фара
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не взимайте предвид името или етноса на детето за да му правите квалификации или да определяте правто му на живот и щастие! Незнам каква е идеята да отнемете правото му на лице като размажите снимката му, защото отнемайки тази възможност Вие го скривате и омаловажавате проблема му. Това е близо до "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем"! Разбирането Ви за журналистическа етика е погрешно и обидно за човека на снимката!
5
1
 
1
 
! Отговори
Герганка преди 7 години
До GeorgiМного си елементарен, Гошко ;)
4
3
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
До Анонимен #2И ако Сардините бяха риба Тон, а ти имаше някакъв мозък, дори и Кокоши, Планетата щеше да е по-добро място!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" в болничната стая с момченцето работят педагози и социални работници..."Добре е, че се грижат за детето, но трябва да задължат родителите или да плащат издръжка, или да полагат обществено-полезен труд. Моето дете е българче. Повече от два месеца минаха от началото на учебната година и все още не му е отпуснат ресурсен учител. Одобрено е за ресурсно подпомагане.И това в София. Представям си какво е в малките населени места.
2
9
 
0
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Тръгва ,тръгва, ей сега си обува обувките.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименхубав коментар, ама комплексарски... Кво щеше да напишеш ако майката беше българка?