Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!

Автобусни превозвачи се притесняват от въвеждането на системата
Обновена: 4 яну 2017 09:34 | 4 яну 2017 09:14, Петя Славова
76
Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!
Снимка: БТА

Докато продължава казусът с въвеждането на тол системата държавата губи много пари, заяви Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти пред Bulgaria ON AIR.

Вчера обществената поръчка за 200 млн. лева за изграждане на системата за тол таксите бе спряна от съда след жалба на участник в търга.

"Държавата има нужда от пари, за да поддържа пътищата. Тол системата, която е според изминати километри, е доказала себе си като правилния начин за събиране на такси", посочи Бондаренко.

Още по темата

Тя засегна и темата с винетките и подчерта, че ако бъдат премахнати веднага ще се върне пътният данък, а заедно с него ще имаме и тол система.

"Има случаи, когато хората си купуват винетки, за да минат 2-3 км и не е справедливо да плащат толкова, колкото други, които пътуват много. Нека винетката остане за тези до 3,5 тона, но по магистралите да има тол система", предложи Бондаренко.

Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи е на мнение, че не е задължително да се върне пътният данък. От сдружението предлагат да бъде въведена тол системата, но да няма разделение между леки и товарни автомобили.

"60% от бранша е на ръба да съществува или не. Всеки допълнителен разход заплашва транспортните фирми от фалит. Огромна част от сивия сектор ползва бусове 8+1 места, които попадат в категорията на леките автомобили. Те ползват винетка. С още една такса се облекчава "сивият" транспорт", обясни гостът.

Малинка Бондаренко се съгласи, че проблемът навсякъде е сивият сектор. Тя настоя държавата най-напред да се справи с него и то във всички сфери.

От думите на Георги Атанасов стана ясно още, че няма да има промяна в цените на билетите при въвеждането на тол таксите. Той обаче предупреди, че няма как да бъде компенсиран още един допълнителен разход и може да няма автобусни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай му на нашия Андрешко всичко да му е безплатно , но да има хубави пътища и да са чисти и..и..и всичко да му е наред . Да ама не . Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Хубавите работи имат цена. Не може за 500 лв. да си купиш Мерцедес . Пътищата и магистралите искат поддръжка , но с пари и то много пари .
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Menаха ти за акциза на горивата дето е поне 50% от цената им май не си чувал?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
+100 за Брадвата. А помежду другото хич не плащаме акциз освен винетката, че сега и тол такси. Някой нещо да каже за цената на километър път дето се скапва за отрицателно време в тва подобие на държава няма ли?
4
12
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименЗатова просто трябва да се сложи някакъв процент като данък върху цената на горивата. Зареждаш повече - плащаш повече. И всички винетки и тол такси трябва да бъдат премахнати.
3
4
 
13
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
Да Ви а.к.а.м. на "експертите" и техните бондаренковски "мнения"
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги въвеждат по - бързо. Който кара повече да плаща повече. Аз въртя 3-4000 км. годишно и да купувам витетка 100 лв. не е честно! Някои въртят 150-200000 км. пак 100 лв винетка.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
!? Хаха ще се плаща на км, ОБАЧЕ за ще продължим да плащаме винетки хахаха, нямам нищо против да плащам пътен данък 50лв и да си ходя безпроблемно до село , а не 90 за винетка. , ама идеята е да се усвоят 200 млн лв а приходите ще са същите като досега.