С рамо от депутатите: Още 1 млрд. лева отиват за саниране

Павлова се зарадва, 150 000 били санирани на първия етап
18 яну 2017 17:45,
91
С рамо от депутатите: Още 1 млрд. лева отиват за саниране
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Парламентът одобри продължаване на националната програма за саниране с още 1 млрд. лева.

Проектът на решението беше внесен от правителството и беше подкрепен от 109 депутати. 11 гласуваха "против", а 32 се въздържаха.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова защити продължаването на програмата. Тя съобщи, че първият етап на санирането е обхванал 340 000 български граждани, което представлява 150 000 апартамента.

Санирани апартаменти по програмата има във всички области в страната, в 165 от 265-те общини.

Павлова обясни, че програмата включва освен саниране, и ремонт, и укрепване на сградите.

Министърът в оставка съобщи, че една от ползите на програмата е намаляване на разходите за енергия. В нея били ангажирани и над 570 малки и средни фирми от цялата страна.

Част от опозицията разкритикува програмата. Магдалена Ташева от "Атака" призова депутатите да не се превръщат в гумен печат за програмата. Според нея проектът за удължаване на програмата е "безсолна белетристика".

Искрен Веселинов от ПФ припомни отказа на кабинета да даде 800 млн. лв. за пенсии и го сравни с отпускането на 1 млрд. лв. за саниране.

Георги Търновалийски от БСП разкритикува начина, по който с програмата се харчат публични средства за предизборни обещания на управляващите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити проекта и начина, по който тя харчи отпуснатите средства.

"Това е уникална програма, защото съдържа възможност за силен контрол, най-вече от етажната собственост", каза той.

Министърът в оставка Лиляна Павлова призна, че програмата не е безгрешна и че има накъде да се подобри.

"Готови сме да я усъвършенстваме", каза тя, но допълни, че успехът на санирането е безспорен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
4
 
! Отговори
инж преди 7 години
чудя се като са загрижени за хората и имат излишни 2-3 милярда, що не достроят Белене с тях и не пуснат тока без пари за хората?
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 милиард 150 хиляди апартамента. На апартамент по 7000 лева за изолация и дограма всеки може да си направи сметката струва ли си
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И откога поставянето на изолация и смяната на прозарците е саниране .Няма ,,снимки ,,на основите за влага ,на заварките ,на смяна на тръбите за топла ,студена и отпадъчна вода, на противоземетръсните,, шаиби ,,на състоянието на покривните конструкции , на още мнооого места . СИРЕЧ -това си е измама и кражба .
69
3
 
12
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА ЕДИН СТЕРИОПОР И ФИБРАНТ,ЧЕ ТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОСТРОЯТ 15 000 АПАРТАМЕНТА.АЗ СЪМ СИ САНИРАЛА АПАРТАМЕНТА ПРЕДИ 5 ГОДИНИ,НЯМА РАЗЛИКА В ПАРИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ,ДОРИ ИМАМ ДОСТА МУХЪЛ В СТАИТЕ.ВСИЧКО Е ЛЪЖА ОТ МАТЕРИАЛИТЕ,ДО САНИРАНЕТО,САМО ВЕЩИ ЛИЦА МОГАТ ДА ГО РАЗБЕРАТ,НО НЕ И ПОЖАРНИКАРИ.
68
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Чети и разбирай-предизборен подарък за лоялните на Борисов фирми, в София, и по места, един вид-аз на тебе пари-ти на мен-гласове, когато дойде времето....По времето на гнилия социализъм нямаше саниране, софиянци зимата отваряха прозорците, че не се живее от топлина от парното, а в другите градове, бяха на мод'а акумулиращите печки, отопление на нощна енергия. Токът -евтин, нямаше фотоволтаици и чужди централи и ерп-та, имаше аец, обаче.Имаше изцяло родно производство и пласмент на тока.
67
3
 
9
 
! Отговори
Оногондур преди 7 години
За общо 2 млрд лв щяха да се построят десетки хиляди чисто нови апартаменти,които да се дадат на преференциални цени на нуждаещи се млади семейства,които работят и плащат данъци в тази държава.А вместо това се опитват да ни убедят,че стиропора е укрепващ конструкцията на панелният блок елемент.Тоест,панела става по-здрав.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 81.Ако журналистите почнат много да питат, им вземат ябълките и ги изхвърлят.
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастките фирми се нагушияха яко с пари от бюджета, тоест на нас данъкоплатците.Санирането се извършва крайно некачествено и на десеторно завишени цени спрямо пазарните.И никой не повдига въпрос за това. Журналистите ги е страх да питат.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71.Какво е направила държавата, бе? Вземат парите от мен и другите данъкоплатци и ги дават на други да си санират жилищата. Какво точно е направила държавата, освен че част от парите по трасето са отекли към джобовете на някои хора, с които олицетворяваме държавата?
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санират само апартаментите на някои хора, но плащаме всички, щото парите са от бюджета. Въпросът е защо едни хора трябва да плащат санирането на други - нещо се разминава с разбирането ми за справедливост.
62
2
 
4
 
! Отговори
Мисли преди да пишеш преди 7 години
До 67 Анонимен. Напълно съм съгласен: "Просто и по-удачно би било вдигането на данък сгради 30% за всички и освобождаването от данък за до 10 години при саниране и точка."
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 000 000 000 милиард лева делено на 150 000 апартамента = 6 666.66 лв на калпак.
60
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чете:Краденето да продължи ...........СЕГА!Направихте един *** пожарникар мултиМИЛИАРДЕР!!Толкова смотан народ е нямало на планетата земя.
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Е нали мрънкате, че държавата не прави нищо за вас?! Сега прави! И пак сте недоволни! Бассси племето!"Нещо си се объркал. Първо, тези пари сме си ги платили пак ние от нашите данъци. (Не е подарък от "държавата") И второ, това е просто поредния номер парите от държавата да отидат в частните ръце на конкретни фирми. (До сега няма държавна поръчква в която някои вътрешни фирми да не се облагодетестват)
58
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не в това че продължава санирането, а в това, че още има хора, които се навиват да кандидатстват.Докато има балъци, ще има и тарикати.
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санирането продължава, браво - това е удар по всички вредни атакисчета.
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мисли преди да пишешБанка владее 100 апартамента и безимотни плащат данък, за да си ремонтира банката апартаментите за сметка на държавата и на бедни.
55
12
 
6
 
! Отговори
Мисли преди да пишеш преди 7 години
До 51 Анонимен. Раздаване на жилища на безимотните не е инвестиция. Санирането е отлична инвестиция, защото се изплаща за 8 години.Конкретно на въпроса ти, по-справедливо ще е за мен, ако на мен ми дадат един от тези 10 000 апартамента, а не на някой от малцинствата, както направиха през соца в жк.Дружба и Левски. Вместо да има някакъв прогрес за "безимотните", те си изгориха паркета и дограмата, за да се топлят.
54
5
 
23
 
! Отговори
ХАХАХА... преди 7 години
ЗАПОЧНАТ ЛИ ДА ГОВОРЯТ ЗА САНИРАНЕ ЗНАЧИ ЩЕ ИМА ИЗБОРИ - ТОВА СА ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ - А ЛИЛЯНКА САМО ТОВА ЧАКА И ВЕДНАГА ЗАПОЧВА ДА ОБИКАЛЯ ТЕЛЕВИЗИИ И САЙТОВЕ ДА ЛЪЖЕ НАРОДА
53
1
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
от твоите любимци, дето ти плащат, и сгради няма да видим.