Преди голямото снеготопене: Над 200 язовира - рискови

Днес се навършват 5 г. от трагедията в Бисер. Виновни - няма
22
Преди голямото снеготопене: Над 200 язовира -  рискови
Снимка: архив Булфото

Преди голямото снеготопене, което се очаква напролет, стана ясно, че рисковите язовири в страната са над 200.

Броят им бе посочен от директора на Главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев.

"Това, че са рискови, не означава, че те са в предаварийно състояние, има някакви неизправности", каза той пред БНР.

Още по темата

Кюмюрджиев обясни, че тези, които наистина са зле, са около 30 броя. 

"За тях има дадени предписания въобще да не задържат водата. Тези предписания за язовирите, които са технически неизправни, се спазват", каза директорът на "Язовири".

Той съобщи, че са проверени около 5000 от общо 5400 язовира. На част от тях са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници.

"Снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията на останалите", обясни още Йордан Кюмюрджиев.

Информацията за рисковите язовири идва на фона на тъжната годишнина от трагедията в село Бисер.

Преди пет години, на 6-и февруари 2012 година, то беше пометено от придошлите води на язовир "Иваново". В потопа загинаха 10 души, срутени бяха 56 къщи и над 100 други бяха повредени.

Вече пет години от трагедията в Бисер няма виновни, делото е прекратено, а причината за спирането му на този етап са липсващите разпити на трима свидетели.

Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем уж не знаят чии са, хем ги дават на концесия като изключително държавна собственост.
16
0
 
34
 
! Отговори
смутен от смутита преди 4 години
... и падна едно метрологично и техническо надзираване , едни регистрации , едни констатации , едни предписания до никой , защото не могат ( ли ?) да открият чии са язовирите .
И толкоз !
До следващата трагедия , когато пак уж ще търсим в чужбина виновните ...
15
0
 
35
 
! Отговори
студент преди 4 години
Да живее родната съдебна система! Тя ни води към бъдещето на нищото!
14
0
 
34
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Чакайте сега! Веднъж казвате, че язовирите били празни. После казвате, че имало опасност от преливане. Последно кое от двете е?
13
0
 
33
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 4 години
До Анонимен
ами това са новите демократични ***----- искат власт и пари а лъжите на всички партии няма да спират бсп дпс герб и ....... целта им е една гражби измами и бескрайни лъжи
12
1
 
32
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 4 години
като са в чужбина нека интерпол да ги търси. и на това ви трябва акъл ли или си правите приятно расеяни ако мине номера всички сте участници парите си ги разделихте по-между си.и сега нема кои да съдим разбира се чета това на моят внук които е на 8 год.отговора му беше дядо и те участваха при деленото на парите
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПАЗАРДЖИК
а тия тека неречени демократи все не им стигат парите.

не им стигат щото камуняките много крадат бе
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4
Нинова каза, че язовирите са празни и трябва да строим АЕЦ Белене

празна и е главата на Нинова
9
5
 
34
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 4 години
през живково време всичко се подържаше и имахме армия която също се подържаше добре сега аримия нема значи трябва да има пари но немога да разбера живков беше кадърен политик да има работа всеки гражданин и подържка безплатно лечение и безплатно учение в вузове унивирсети.а тия тека неречени демократи все не им стигат парите.това означава че при социализма беше по-добре отколкото демокрацията ---ами върнете обратго социализма бе некадърници
8
1
 
40
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
"Той съобщи, че са проверени около 5000 от общо 5400 язовира. На част от тях са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници." Ако това са ДРЕБНИ проблеми, то кои са големите такива?! Не съм специалист, но на един язовир , ако крановете и приливниците не са в ред, то тогава какво?!
7
0
 
41
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ще се издавят още българи...нашите умници "горе" нямат достатъчно мозък да поискат пари от ЕС за саниране на тези "бомби със закъснител"! Водата е ресурс, който в идните години ще стане ценен като златото! Язовирите са "добро", но си искат подръжката - а нашите некадърници-експерти - не могат да "усвоят" европейските пари - ако не могат да ги пренасочат в собствения си джоб!
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7

По повод на афишите пред кметствата, надявам се си чувал вица "Темза, сър". За заетия лорд Джон, прислужника и прииждащата Темза сега няма да разказвам.
През 80-те в къщите по селата масово имаше радиоточки. Вярно, излъчваха само "Хоризонт" и "Христо Ботев", но се ползваха и за разпращането на разни съобщения от местната власт. По-скоро би трябвало да е нещо такова + определена звукова сигнализация чрез сирените, с предварителна разяснителна кампания сред местните.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва информацията с рисковите язовири да стига до гражданите. Това е. Можем да си правим вятър на устата и държавните служби до изнемога да тичат и да следят ситуацията водоем по водоем, но най-напред е добре хората да са уведомени, ако трябва с афиши пред кметствата. Да има подробни сметки за възможните наводнения - в метри хоризонтала и вертикала и всеки в опасната зона да си направи сметката индивидуално и да вземе нужните мерки.
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година по това време същата история. Нехаещи и некомпетентни. Срам.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма отговор на следните простички въпроси:
- Голямо снеготопене - кое му е голямото, кога е малкото и как различаваме двете?
- Каква е разликата между рисков язовир (или в риск), такъв в предаварийно състояние и водохранилище с неизправности? И какво точно се крие зад тези думи?
- За кои населени места и инфраструктура в страната съществува опасност от наводнение и/или понасяне на щети при рязко затоплявне и интензивно снеготопене? И доколко съответните администрации са наясно и в готовност?
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова каза, че язовирите са празни и трябва да строим АЕЦ Белене иначе сме загинали
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ония спецове де реваха преди няколко дни че едните оставили язовирте празни да се изкажат по въпроса.