Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
15
 
6
 
! Отговори
младеж преди 7 години
Така е, общо взето в чужбина бяга само некадърници, изритани от бг обществото. Тук никой няма да ги вземе на работа. Само мрънкат, бавни, мудни, никаква работа не вършат. Скоро когато и последния контингент селинжъри се качат с пазарските чанти на лоу-кост полетите за да берат ягоди в англия или да слугуват на Ханс в Германия, тогава ще се оправи България :)
194
13
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
И на мен ми прави впечатление , особено в лоу кост компаниите какви хора летят. Мой познат изкара в Англия три месеца, берейки ябълки и пребивавайки в колата си. Върна се , купи си таралясник на старо и сега е в Германия. Друга моя позната работи в хотел в Лондон и спят 10 човека в апартамент , за да им излезе по-евтино. Благодаря за такъв живот. Живея си в България със семейството, пътуваме в чужбина за удоволствие по три-четири пъти годишно и се чувстваме като бели хора в ЕС.
193
2
 
10
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Някой трябва да ви каже че тия 400 паунда са минимални и се взимат на седмица не на месец!
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОТО, дори вярва, че по-добре без емигрантите, но с ромите, отколкото обратното :D Така ще спечели БГ-то от това изтичане, че свят ще ви се завие от пари :D Ще се чудите как да връщате заемите, как да изплащате пенсиите и помощите, коят дупка по напред да запълните, на полицаите ли да преведете заплатите, че чакат от 5 месеца или на останалите 10 учителя :D
191
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 10-15 години ще е лудница да ви гледа човек сеира от чужбина и да ви гледа как се мъчите :D
190
7
 
16
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Като летя по командировки и виждам контингента, който ни представлява в чужбината с пазарските чанти как се ръга като *** в самолетите, и ми става зле.Тези, които летят за Англия, са най-най-най злето на света!Мисля, че България само може да спечели от "изтичането" на тези така малограмотни и *** "специалисти", работещи за по 500 паунда и живеещи по 28 човека в квартира...
189
5
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
И с 400 паунда какво можеш да си купиш в Англия
188
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахте ли, че всички мутри - масони са в столицата, целият им бизнес, жилища, затова всички пари се въртят там, България се управлява от хора, на които въобще не им пука развитието на страната, те гледат бизнеса им да печели, ако това ще стане като принудим всички да дойдат към софия, супер, нови сгради, продажби на имоти, всички управляващи масонски ложи и партии имат строителни фирми. Гледат моментната далавера, какви ще са последствията никой не мисли, което е най-готиното, ще има смях.
187
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Анонимен 243 Нямам никаква представа , но самия факт че получаваш някакви пари само защото си на територията на Англия е озадачаващ.Нещо като мигрантите у нас. Не си ли съгласен?
186
6
 
8
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименСъгласен!Моят шеф е англичанин и от 12 години живее в Люлин и не иска да чуе за родната си страна, твърди, че България е прекрасна, люлинските пияници са дъ бест и ние не осъзнаваме колко сме свободни и щастливи всъщност...Там, ако кажеш на някого, че не те кефи, че е гей или индо-хуманоид, отиваш в затвора...
185
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кво да стоя тука и да плащам данъци за дезертоьите които избягаха в чужбина а като се върнат всичко да им е готово - те не си плащат целогодишни винетки и данъци нали? Идват си за по 3-4 седмици а карат по пътищата които трябва да поддържаме ние, на всичко отгоре и само мрънкат. Трябва също и аз да плащам данъци за пенсиите на ТЕХНИТЕ родители. Много е прави пича отдолу с коментара си. И аз съм на същото мнение.
184
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кво да стоя тука и да плащам данъци за дезертоьите които избягаха в чужбина а като се върнат всичко да им е готово - те не си плащат целогодишни винетки и данъци нали? Идват си за по 3-4 седмици а карат по пътищата които трябва да поддържаме ние, на всичко отгоре и само мрънкат. Трябва също и аз да плащам данъци за пенсиите на ТЕХНИТЕ родители. Много е прави пича отдолу с коментара си. И аз съм на същото мнение.
183
2
 
13
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Имам познат, който замина за Чехия за супер мизерна заплата, след 1-2 години се върна на почивка и всяка втора дума беше: Вие тука сте еди какви си, колко сме зле и т.н.В края на разговора започна да се обяснява как се мъчел да не плати едни данъци на имотите си в БГ и какви далавери да завърти...Ами ние тука може и да сме бедни, но поне не се правим на такива, каквито не сме!Пази Боже сляпо да прогледа...
182
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Добре,поне разбрахме, че хората които работят в столицатата живеят без лишения.Много ми допада тази политика да се централизира всичко в София и да се отклоняват всички пари за този толкова преспективен град.Другите градове да се спасяват и да се оправят както могат,София да е добре само.Защо не са анкетирана хора от другите градове......България не се върти само около СОфия все пак..
181
2
 
1
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 222 И за какво ти е таз територия бе? Разсъждаваш като Путин.
180
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осъзнавате, че държавата не е фалирала заради еврофондовете и заемите, нали?
179
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитамТи с 400 паунда в Англия как си представяш, че ще живееш???
178
0
 
9
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Аре стига глупости вече, щели да емигрират!От 1989-та слушам как ей сега след 10 години оставаме 1 милион, и като гледам как са се овълчили политиците преди избори, явно още има кокали за ядене от народа...Който иска, да заминава, прав ви път, скъпи съотечественици!Само не се снижавайте на запад и не се извинявайте, че сте българи, а ходете с гордо вдигната глава!
177
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Интересна дискусия, само дето базирайки се на аргументите май е едностранчива. Заминалите обясняват че си търят щастието защото както всички виждаме в България щастие не остана. :)На останалите аргумента, е че избягалите са *** и са по-добре без тях. Някак ми се струва че при това положение всички са доволни - рядко едномислие в народ дето 3-*** души са чета с предател. :)
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, политическите мутри през годините винаги намираха законен начин да усвоят малкото натрупан капитал на дребния и среден бизнес "за държавата" :D Инвестираха в условия за развитие, сигурно сте го забелязали по имотите им и офшорките.