Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!

Всеки четвърти иска да емигрира, от младите - всеки втори
21 фев 2017 10:40,
341
Българите за България – тук и сега: Не, благодаря!
Снимка: Reuters

Мнозинството българи смятат, че България не е мястото, където могат да живеят спокойно, да си намерят добра работа и да имат по-добър живот. Всички те са потенциални емигранти и най-вече младите.

Това сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа". То е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е лице в лице и е представително за пълнолетното население на страната.

Само около една трета от българите са съгласни с твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт. 62% обаче са на обратното мнение, показват данните.

Те отчитат и друго – че макар и малко, хората с висше образование изглеждат най-големи оптимисти, че в България могат да подобрят жизнения си стандарт.

51% от участвалите в изследването не са съгласни с тезата, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета са съгласни с твърдението, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Изследването показва, че хората с по-високо образование, които живеят в столицата, виждат по-добра социална перспектива пред себе си.

Над половината от българските граждани определят за себе си, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения.

В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения, показва изследването.

Образованието се отчита като ценност - 80% от всички, участвали в изследването, смятат, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Интересното е, че сред по-младите около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството застава зад важността на образованието.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари, а над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

23% от всички анкетирани искат да сменят работното си място. Сред тези между 18 и 29 г. този процент е най-висок, което е логично.

Процентът на хората, които искат да сменят работното си място, е най-висок в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности, докато в малките градове и селата далеч не е така и хората са доволни от работата, която имат.

На фона на останалите данни не изненадват и тези, че всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са отговорите на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България.

Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция, показва изследването.

Най-предпочитаната дестинация, към която гледат кандидат емигрантите, е Германия. Следват я Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Пазарджик явно препинателни знаци не използват, сигурно не са на мода вече...В България всеки ден научаваш нещо ново, супер си е;)
174
0
 
9
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Анонимен 223 На скоро мое близко семейство чиято дъщеря живее в Англия взеха английско гражданства като си живеят тук. Езика си глътнах като ми казаха че ако отидат да живеят постоянно в Англия ще получават по 400 паунда мин. пенсия. Къде е социализма питам? В Русия , България или Северна Корея..? Пък зоциализма било хубаво нещо..Дали ?
173
1
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Стар виц:Правешкия пита мъдрец : много бунтари,много недоволни,какво да правя - Отвори западната граница_отгоеаря мъдрецът; Голям дефицит,нищо няма в държавата - З а т в о р и източната грница и всичко ще има_съветва мъдрият!Днес това изглежда така : ЗАТВАРЯНЕ източната граница и онези излезли през западната сами ще се върнат!
172
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да не чакам от държавата, не стига че плащам винетки и какви ли не други такси и данъци, сега само да започна дупките ли да си запълвам :D Или да стоя и да се правя, че не виждам, че всеки краде от парите, които аз плащам като данъци, с които държавата трябва да осигури условията за да може икономиката и бизнеса да се развиват, нещо което въобще не се случва, здравна система, правосъдна система, политика, общини, всичко е една корпорация за лапаница, дуhайте!
171
3
 
7
 
! Отговори
Врачанин преди 7 години
Няма нищо по логично от това.Желанието на хората да живеят добре е генетично заложено.Изключение правят руснаците.Те са на принципа калкота по зле , толкова по добре.Какво да правиш? Збъркана нация, , а живота е един и е къс.
170
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е една и всички много добре я знаем. ДС-то си спретнаха преврат 85 и махнаха Живков, отнесоха кои какво можа, след това разпродадоха останалото и прибраха парите. После видяха че хората имат някои лев във банките и ги взеха и тях. След това се оказа че могат да продължават да точат по малко постоянно с ток,вода, парно и т.н. Та сега техните деца и протежета управляват. Хората които не можеха да се примирят се махнаха, другите мизерстват, или станаха като тях, е това е истината.
169
13
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Стига сме лежали и чакали на държавата. Всеки като се вземе в ръце и нещата се получават. По-добре е да си живеем в България със семеен доход от 7500 лева на месец при изплатени жилища и коли, отколкото цял живот да слугувам и да живея под наем в прословутата ви Германия. На Запад става само за доказани професионалисти, които получават огромни доходи. Останалите които мият, гледат болни хора, берат плодове и друг непривлекателен труд не ги мисля, защото и тук и там те са БЕЛИ ***.
168
3
 
3
 
! Отговори
Любо преди 7 години
До АнонименКакви каучукови плантации в Лаос бе момче, да беше прочел поне пет реда за държавата!? Предлагам ти да отидеш още на изток и да си останеш там, при братята китайци.
167
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавното на ситуацията е, че тези които сега са добре и не се замислят за проблемите на страната, след 10-15 години ще стоят като плъх в брашно и ще се чудят какво подяволите стана :D
166
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то е ясно че българия загива, въпроса е кой ще я анексира Путин или Ердоган? По-добре руснаците.
165
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пенсионери напускат и търсят по-добър живот.
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата е неразривно единство от територия, народ и власт- твърди един учен. За качеството на властта у нас не ми се говори. Народът намалява много и като следствие от това ще си изгубим територията.
163
11
 
2
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
До 37 ***:Аз се чувствам добре в България. Инженер съм и доходът на семейството ми е достатъчен за да не се лишаваме от нищо. Пътуваме доста и нямаме причина да се наричаме циници. Защото не сме ограничени негодници като тези *** които се наричат циници. Това им остава на горките. И на Марс да отидат ще си останат на дъното.
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който остане ще плаща външен дълг. Който напусне ще трябва да тегли пак заеми защото няма работа и в чужбина.
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не си правете труда да организирате протести по улиците или пред парламента, организирайте се и отидете в някоя масонска ложа и прекъснете някой масонски ритуал за просперитет, попитайте лично олигарсите защо оставиха страната да се превърне в тази развалина, която е днес, абсолютна *** :D След това ги пребийте до смърт и ще се оправите :D
160
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 години в чужбина:Така е! Прав си за 2-ра ръка ни броят и то в най-добрия случай! Но, въпреки това, пробвал ли си скоро да ходиш по инститиции или здавни заведения в БГ?! Аз мога да кажа, че в Германия може и да ме броят за 2, 3 или четвърта ръка човек, но това е в пъти по-добре от това да те броят за 10-та , 20-та или 30-та ръка в собствената ти държава! България след 1300 години, 'бемти колко века робства и войни , май скоро и се вижда края!
159
4
 
8
 
! Отговори
ром преди 7 години
до 10-15 години ще си имаме собствено правителство, тъй като ще сме мнозинство, българите ще живеят по поляните, а ние в кварталите :)
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да емигрирал на една определена възраст никак не е лесно.Формираш какКачества в една среда,а попадаш всъвсем друга.Трудно е.Тъжно е ,но има ли друг изход.
157
0
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
има ли смисъл да се коментира въобще за пияници кат мене не е лошо място ама язе съм си построил комунизмо
156
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и аз засега съм тук, 80% от познатите ми и приятелите ми избягаха, тук съм защото все още имаме семеен бизнес в силно ромски район в провинцията, виждам как нещата замират и стават все по-зле, младите масово отиват към София или чужбина, защото няма работа, производството се свива, защото потреблението се свива, защото хората нямат пари, тези които ще останат им казвам да си стягат гърба, че каруцата, не стига че вече е доста разнебитена, ами ще става все по-тежка :D