Горивата у нас евтини? Съвсем не!

Осем страни от ЕС ни бият по евтин бензин
11 мар 2017 07:30, Елка Василева
112
Горивата у нас евтини? Съвсем не!
Снимка: архив, Булфото

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите.

Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини, пише „Сега“.

"Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Още по темата

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония.

При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия.
В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: гориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
27
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До 1То по същата логика утре утре може да ни убеждават ,че разбираш ли свинското тук е най-евтино защото било 7 лв кг а в Западна Европа 8 лв кг...или или ,че тока ни е най- евтин 20ст а там 30ст кв ...Тук всичко е скъпо защото доходите са смешни!Единственото безплатно нещо са мечтите как един ден и ние ще станем Европейци..
18
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна около бензиностанцията на Марешки , всички се равняват по него и държат около неговите цени! Да, значи може! Значи може пак да се печели, но те искат цялото злато на Света сега и веднага!
17
2
 
35
 
! Отговори
Киро шарнира преди 7 години
Може да са ни скъпи горивата ,но за сметка на това са супер некачествени...особенно дизела и LPG!
16
0
 
36
 
! Отговори
1 преди 7 години
Правят хората на ***. Една стока е скъпа или не в зависимост от заплатата. Ако карам по 100 км на ден средно с минимална заплата, дали е същото ако съм с 1000 заплата? Тоест важно е съотношението цена/доход. Днес, публикувайте справка с минимална заплата колко литра гориво може да се купи, примерно в Германия, Англия, Сащ, Русия, България.......
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще ни накарат да започнем да зареждаме по 20 стотинки в резервоара! Ще има протест!
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цените високи, качеството ниско
13
0
 
30
 
! Отговори
до Пазарджиклия преди 7 години
Да може, ама трябва сопа! Разчитат на това че сме овце, роби, и търпим!
12
0
 
18
 
! Отговори
Смеххх преди 7 години
Държавата има сметка от НИСКИ цени! Акциза е за литър, 71 стотинки е. За нея е по добре да купиш 10 литра по 2 лева вместо 8 по 2.50лв. И двата случая плащаш еднакво ДДС, но за 10 литра плащаш 7.10 лв акциз!!... вместо 5.68лв. за 8 литра!
11
2
 
44
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Да , марешки отвори в Пловдив на 1,86 бензина и веднага отсрещната Лайт го пусна на 1,86. Значи можело но трябва да ви наврът кол в газа.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има решение и то се нарича бесило. Едното пред НС, другото пред НС.
9
3
 
40
 
! Отговори
до Един Българин преди 7 години
Българина ако ще г"за му да се разцепи като Гранд Каньон от работа , накрая пак ще му дадат мизерната месечна заплата!!!!!!!Така че по-добре замълчи!!!!!!!!
8
2
 
20
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
може би ставам банален,но и проблемът с горивата е такъв!Може държавата да отдели 1(един) служител,който всеки ден да публикува ОФИЦИАЛЕН бюлетин каква трябва да е цената на горивата при актуалния курс на долара и петрола.Другите компоненти(акциз,ДДС и производствени разходи) са на практика постоянни величини.Така всеки ще си направи сметка кой с колко го товари.Ще има и друг ефект-във всеки момент ще е наяве и кое гориво е контрабанда.Всъщност тая работа може да я върши и компютърна програма.
7
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валентин Златев вместо да обяснява,че цените на горивата не били високи,да вземе да обясни,в коя държава от ЕС,съществува понятието "Работещи бедни"! Ако иска може да се включи и Боко,ама без да се оправдава с наследството на този или онзи и ако е възможно,да не ни разказва отново историята за "дедо" си!
6
2
 
61
 
! Отговори
До Един българин преди 7 години
Точно ме подсети!! А мантрата, че българина не работи я размахват такива еврогейзери като теб! Българина работи, и то по над 60 часа на седмица и затова получава жълти стотинки!Мога да изброя хиляди хора, които работят по 6 дена в седмицата и над 8часа и взимат среден пръст!А един мой познат на 10 дена веднъж почива за 900 лева!Айде да спрете с тези мантри, че не работим!
5
1
 
36
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Всички са в играта държавата няма сметка от ниски цени защото губи от ДДС-то ,а за петролната мафия е ясно падат им печалбите за това нищо не се прави по въпроса.С други думи мафията си има държава.
4
6
 
59
 
! Отговори
Ким преди 7 години
Ето заради такива лъжи тип Севернокорейски, че цъфтим и прецъфтяваме , хората напускат България! Особен майстор на тези лъжи е Боко Тиквата!Всички знаят, че в България е най-скъпо, ядем *** на ЕС и получаваме най-ниските доходи!
3
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че имаме едни от най - скъпите горива, най-скъпите храни, най-скъпите винетки, най-големите лихви по кредити.....!И НАЙ-МИЗЕРНИТЕ ДОХОДИ В ЦЯЛА ЕВРОПА И ДОРИ В СРАВНЕНИЕ С НЯКОИ ДЪРЖАВИ В АФРИКА!!!Мантрата с евтиното гориво го размахва вече седмица Картела в България, за да оправдае безумните цени от 2.00 до 2.30 за литър нискокачествен бензин!
2
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас цените са преференциални - братски цени.
1
2
 
33
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
Стандарта на живот?